ΝΔ: Τρέχοντας με 200… για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Σπύρος ΜουρελάτοςΕπισπεύδοντες αποδεικνύονται Κυριάκος Μητσοτάκης και κυβέρνηση για την εθνική πρωτοβουλία, όπως έχει χαρακτηριστεί από το Μέγαρο Μαξίμου, της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού εν όψει των σημερινών ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Οι διαφορές, που έχουν διαφανεί ανάμεσα στους βασικούς άξονες του κυβερνητικού νομοθετήματος και στις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή στα όσα έχουν διαμειφθεί στις συνεννοήσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου με τους εκπροσώπους τους δεν θεωρούνται από τον κ. Μητσοτάκη αξεπέραστες.
Τουναντίον, ανώτερες κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν πως ο στόχος της επίτευξης ενός ελάχιστου κοινού παρανομαστή μεταξύ των θέσεων κυβέρνησης και κομμάτων είναι καθ όλα εφικτός, επιμένοντας κατά συνέπεια, πως μόνο ως προσχηματικά δεν αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τα ίδια πρόσωπα προιδεάζουν πως ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να επιδείξει την μεγαλύτερη δυνατή διαλλακτικότητα, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα μέτωπο 200 και πλέον βουλευτών, που θα κάνουν πράξη την διευκόλυνση στους Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν επιτέλους, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους. «Η μόνη κόκκινη γραμμή είναι ο σεβασμός στο Σύνταγμα, ήτοι στην ισοτιμία της ψήφου, όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν» διαμηνύουν αρμόδιες πηγές φωτογραφίζοντας την εμμονή, όπως χαρακτηρίζεται, του ΣΥΡΙΖΑ να οχυρώνεται πίσω από την θέση να μην προσμετράται στην Επικράτεια η ψήφος των ομογενών.
Πρόσωπα, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο, που έχει προηγηθεί, δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας για σημαντική μεταστροφή της θέσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τη στάση του επί του θέματος φοβική. Δεν κρύβουν, πάντως την αισιοδοξία τους για τη σύγκλιση, που μπορεί να επιτευχθεί με τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, παρά τις έως τώρα διαφορές, όπως η προσέγγιση του Κινήματος Αλλαγής να συγκροτηθεί μία ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια, ή η αντίστοιχη της ΜεΡα25 να θεσπισθούν πολλές, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία πολιτικά αμήχανη και μειονεκτική θέση έναντι των εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας της Διασποράς.
Η ύπαρξη ελάχιστου κοινού τόπου ανάμεσα σε κυβέρνηση και Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 στην αρχή της ισοτιμίας της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μπορεί να καταστεί η βάση, ώστε εν συνεχεία και σε συνεννόηση του Υπουργού Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των προαναφερθέντων κομμάτων να διαμορφωθεί η τελική μορφή του εν λόγω νομοσχεδίου. Προτάσεις, όπως η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας σε 15 από 12, που είναι σήμερα, αλλά και η επιλογή να ψηφίζουν οι ομογενείς είτε για την Επικράτεια, είτε διά επιστολικής ψήφου στην περιφέρεια, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι, είναι σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήσιμες με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες σε ένα μικτό σύστημα, ώστε να αξιοποιείται και η δυνατότητα προσέλευσης στα κατά τόπους προξενεία για την ψήφο στην Επικράτεια και η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου.
Όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη, η ατζέντα της συνάντησης δύναται να διευρυνθεί και σε άλλα ζητήματα της επικαιρότητας, εφ όσον θελήσει κάποιος από τους συνομιλητές του πρωθυπουργού να θίξει ένα ζήτημα της επικαιρότητας. Οι ίδιοι άνθρωποι, προειδοποιούν, πάντως, πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν οι σημερινές συναντήσεις ως όχημα για την ανάπτυξη παρελκυστικών τακτικών, που ουδεμία σχέση θα έχουν με το «επίδικο», που δεν είναι άλλο από την διευκόλυνση του δικαιώματος ψήφου των Ομογενών.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό