Πολιτική | 13.10.2019 12:46

Φλαμπουράρης στο Έθνος: Φαιδρή η έρευνα για τους χασισοκαπνούς στο Μαξίµου

Βούλα Κεχαγιά

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το πλαίσιο εκτέλεσης του έργου του Ελληνικού που έχει συµφωνηθεί µε το ελληνικό ∆ηµόσιο και τον επενδυτή είναι «κόκκινη γραµµή», προειδοποιεί ο Αλέκος Φλαµπουράρης. Στη συνέντευξή του στο «Εθνος» ο πρώην υπουργός µιλά καυστικά και για την έρευνα για τους «χασισοκαπνούς» στο Μαξίµου.

Κύριε Φλαµπουράρη, σας ρωτάνε «γιατί χάσατε», όµως αποτίµηση του κυβερνητικού έργου δεν έχει γίνει ακόµη. Να την περιµένουµε;

Μου δίνετε την ευκαιρία να εξηγήσω τη θέση που διατύπωσα σε τηλεοπτική εκποµπή και διαστρεβλώθηκε συνειδητά από αρκετά ΜΜΕ. ∆εν εκπλήσσοµαι, βέβαια, είναι γνωστή η αγάπη που µας έχουν και τη δείχνουν καθηµερινά. Είπα, λοιπόν, ότι η συζήτηση για τα αίτια της ήττας δεν είναι του παρόντος, πολύ απλά γιατί δεν θα είναι ψύχραιµη, δεν θα είναι σφαιρική και κατά τη γνώµη µου θα κυριαρχείται από υποκειµενισµό και όχι από αντικειµενικότητα, εν όψει µάλιστα µιας εξαιρετικά πυκνής αλλά και επώδυνης πολιτικά διακυβέρνησης. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι ο κύριος στόχος µας είναι να συνδεθούµε οργανικά µε το 32% που µας εµπιστεύθηκε. Η διαδικασία αυτή θα κάνει πιο ασφαλείς τις αποτιµήσεις.

Από την άλλη, πώς βλέπετε τα πρώτα κυβερνητικά δείγµατα της Νέας Δηµοκρατίας;

Υπήρξε ένας καταιγισµός νοµοθετηµάτων που ο βασικός πυρήνας τους µπορεί να προσδιοριστεί ως αυτός που επιδιώκει να ελέγξει-καθυποτάξει τους βασικούς αρµούς του κρατικού µηχανισµού. Οι πρώτες επιλογές της Ν∆ ήταν η εξυπηρέτηση µπλοκ δυνάµεων που τη στήριξαν οικονοµικο-µιντιακά και συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάληψη της εξουσίας, µε ταυτόχρονο πόλεµο εναντίον αυτών που δεν ανήκαν σε αυτό το µπλοκ, επιδιώκοντας να τους εκµηδενίσουν. Στα εργασιακά κατεδαφίζει συνεχώς κατακτήσεις της κυβέρνησής µας, όπως την αιτιολογηµένη απόλυση, τις συλλογικές διαπραγµατεύσεις, τη µονοµερή προσφυγή στη διαιτησία. Στις κοινωνικές πολιτικές δείχνει το νεοφιλελεύθερο-ακροδεξιό της πρόσωπο, καταργώντας το κοινωνικό µέρισµα και τη µείωση του ΦΠΑ για αγρότες από 13% σε 6%, αυξάνοντας τον ΕΝΦΙΑ µε τις νέες αντικειµενικές αξίες, αφήνοντας τη 13η σύνταξη στον αέρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ λέτε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά µέσω του προϋπολογισµού ακυρώνει µέτρα ελάφρυνσης µε διάφορα τεχνάσµατα. Θα της βγει ο λογαριασµός;

Ολα τα προεκλογικά αφηγήµατα της Ν∆, το ένα µετά το άλλο, καταρρέουν. Ηδη το Μακεδονικό, το Προσφυγικό, η συµφορά στο Μάτι, η «ασφάλεια» στην Αθήνα έχουν πάει περίπατο. Αυτό θα γίνει και ως προς τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Ακυρώνει την περαιτέρω µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% µεσοσταθµικά που είχαµε δροµολογήσει για το 2020, ενώ οι αυξήσεις στις αντικειµενικές αξίες ακινήτων θα αυξήσουν τον ΕΝΦΙΑ. Προχωρά στην ουσιαστική µείωση του αφορολόγητου, αφού το συνδέει µε αυξηµένες ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά 30%. Επαναφέρει την προκαταβολή φόρου στο 100% από το 50% για το 2020, που προγραµµάτιζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήµατα έως 20.000 ευρώ και τη µείωση της εισφοράς για εισοδήµατα άνω των 20.000 ευρώ. Στην κυβέρνηση χαµήλωσαν τον πήχη για την ανάπτυξη. Αυτό δεν δείχνει µια ρεαλιστική προσέγγιση των πραγµάτων; Οπως και στα οικονοµικά, οι κορώνες για την ανάπτυξη είναι µοιραίο να υποχωρήσουν. Η ανάπτυξη δεν έρχεται µε µαγικά, επειδή κάποιος δηλώνει ότι την επιθυµεί έναντι αυτών που δήθεν δεν την επιθυµούσαν από ιδεοληψία.

Στον τοµέα των επενδύσεων δεν φαίνεται κάτι εντυπωσιακό έως τώρα. Οµως ακόµη και µε καθυστερήσεις, τα πράγµατα δεν προχωρούν µε το Ελληνικό;

Στη σύµβαση που παραλάβαµε το 2015 δεν υπήρχε καµία ωριµότητα όσον αφορά την υλοποίηση της επένδυσης, αφού η έλλειψη των απαραίτητων µελετών την καθιστούσαν κενό γράµµα. Παρά ταύτα προχωρήσαµε στην κύρωση της σύµβασης µε βελτιώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και του πρασίνου, των αρχαιολογικών χώρων και των διατηρητέων νεότερων µνηµείων, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίσαµε τον ανοιχτό χαρακτήρα του µητροπολιτικού πάρκου και την ελεύθερη πρόσβαση σε µέρος της παραλίας. Ωστόσο, από τη στιγµή ανάληψης της κυβέρνησης από τη Νέα ∆ηµοκρατία, παρατηρούµε µια συστηµατική προσπάθεια εξυπηρετήσεων. Προειδοποιούµε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι το πλαίσιο εκτέλεσης του έργου που συµβατικά έχει συµφωνηθεί µεταξύ ελληνικού ∆ηµοσίου και επενδυτή, και κυρώθηκε µε τον ν. 4422/2016, είναι η «κόκκινη γραµµή» για εµάς και δεν θα επιτρέψουµε καµία έκπτωση επί αυτών, καµία επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών και καµία βλαπτική µεταβολή του δηµοσίου συµφέροντος.

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις περί τη Novartis;

Απέτυχε παταγωδώς η προσπάθεια της Ν∆ να µετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε σκευωρία Novartis. Ο πολλαπλασιασµός των τιµών των φαρµάκων και οι επιπτώσεις στους Ελληνες και στις Ελληνίδες δεν έγιναν χωρίς υπογραφές υπηρεσιακών και πολιτικών προσώπων. Η επιδίωξη εκφοβισµού και χειραγώγησης της ∆ικαιοσύνης έγινε τόσο φανερή που πιστεύω ότι και αυτός ο στόχος τους θα µαταιωθεί. Αλλωστε η διαρροή βουλευτών τους κατά την ψηφοφορία επιβεβαιώνει το σαθρό έδαφος πάνω στο οποίο προσπαθούν να µετατρέψουν το σκάνδαλο σε σκευωρία.

Εσείς που εργαζόσασταν µέσα στο Μαξίµου, πιστεύετε ότι πρέπει να ασχοληθείτε σοβαρά µε την προκαταρκτική έρευνα για τον περίφηµο χασισοκαπνό ή να την αγνοήσετε;

Θλίβοµαι. Μόνο αυτό. Ισως και κάτι ακόµα, επειδή έχω ζήσει πολλά, δεν πίστευα ότι επιζεί η ανάγκη να συκοφαντηθεί µε κάθε τρόπο η Αριστερά. Να αποδοµηθεί ηθικά όποιος δεν λέει «Γερούν, γερά». Κάποιοι, λοιπόν, δεν το είπαν: «Οι νέοι µε τα πρησµένα πόδια, που τους έλεγαν αλήτες» είπε κάποτε ο ποιητής. Τα περί χασισοκαπνού είναι η φαιδρή εκδοχή της πολύ επικίνδυνης άποψης της κυβέρνησης των ιεροδιδασκάλων. Αυτά συµβαίνουν όταν στη Βουλή µπαίνουν άνθρωποι που διακρίθηκαν στην TV για την εξαλλοσύνη τους και κυρίως τα ψέµατα και τις επικίνδυνες φαντασιώσεις τους. Την ευθύνη, βέβαια, την έχει ο αρχηγός τους που τους διάλεξε.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενστάσεις για την κυβερνητική πρόταση που αφορά την ψήφο των αποδήµων;

Μα είναι λογικό να ψηφίζουν τα δισέγγονα, τα εγγόνια και τα παιδιά παλαιών µεταναστών, που δεν υφίστανται καµία συνέπεια από τις πολιτικές που εφαρµόζουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα; Νοµίζω όχι. Αντίθετα, θεωρώ ότι πρέπει να ψηφίζουν όσοι έφυγαν από την Ελλάδα για σπουδές ή για αναζήτηση δουλειάς, επειδή δεν µπορούσαν να βρουν εδώ. Το πιο παράλογο είναι η επιστολική ψήφος, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα εξασφάλισης του αδιάβλητου.

Τι περιµένετε από τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ; Προσωπικά ανησυχείτε για τον κίνδυνο «αλλοτρίωσης» του κόµµατός σας;

∆εν θα έλεγα «διεύρυνση», αλλά «ανασυγκρότηση-επανίδρυση» του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έτσι θα µπορέσουµε καλύτερα χωρίς αγκυλώσεις να προχωρήσουµε σε ανοιχτό διάλογο µε όλους όσοι το επιθυµούν. Με τα µέλη µας, παλαιά και νέα, µε συσπειρώσεις κοινωνικές που διεκδικούν λύσεις στα προβλήµατά τους, µε τα κοινωνικά κινήµατα, παλαιά και νέα, µε αυτοδιοικητικά σχήµατα που διοικούν δήµους και περιφέρειες, αλλά και άλλα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Με αυτόν τον στόχο είναι δυνατόν κάποιος άνθρωπος, και αριστερός, να ανησυχεί; Αντίθετα χαίρεται, γιατί το κόµµα αποκτά ουσιαστική σχέση µε την κοινωνία.

συνέντευξηΑλέκος Φλαμπουράρης