Αντιπρόταση κυβέρνησης και νέα Διακομματική την Δευτέρα για ψήφο αποδήμων
Άρης ΧατζηγεωργίουΜε αντιπρόταση της κυβέρνησης στους περιορισμούς που προτείνει το ΚΚΕ για το ποιοι θα εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τα κόμματα της Βουλής με την Διακομματική Επιτροπη να συνεδριάζει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα.
Η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εσωτερικών θα στείλει στο μεταξύ γραπτά τις προτάσεις της σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας που επιδιώκεται «πάση θυσία» ώστε να εξασφαλισθεί τουλάχιστον ο αριθμός των 200 βουλευτών που απαιτούνται για να ισχύσουν αμέσως οι διευκολύνσεις για τους Ελληνες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, οι προτάσεις θα στηρίζονται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
1) Οι ψήφοι όσων διευκολύνονται να ψηφίζουν στο εξωτερικό θα προσμετρώνται ισότιμα με εκείνες του εσωτερικού. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή από την οποία η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί. Τα πέντε από τα έξι κόμματα συμφωνούν σε αυτή τη θέση πλην του ΣΥΡΙΖΑ.
2) Από τις ψήφους του εξωτερικού θα εκλέγονται βουλευτές Επικρατείας με ισχυρή πιθανότητα ο αριθμός τους να αυξηθεί από 12 σήμερα σε 15 προκειμένου να μπουν υποψήφιοι και από την ομογένεια.
3) Η επιστολική ψήφος για όλους στο εξωτερικό αν και υποστηρίζεται σκληρά από την κυβέρνηση, μπορεί να θυσιαστεί προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης. Η κατεύθυνση είναι να κατατίθεται η ψήφος αυτοπροσώπως σε πρεσβείες, προξενεία και χώρους που θα έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων. Θα επιδιωχθεί από την κυβέρνηση να δικαιούνται επιστολική ψήφο και όσοι κατοικούν σε πολύ απομακρυσμένα σημεία.
4) Ποιοι όμως θα δικαιούνται να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού; Το θέμα αυτό θεωρείται από την κυβέρνηση το πιο ακανθώδες ενώ κυριαρχεί η πρόταση του ΚΚΕ να ισχύουν περιορισμοί για τους εκλογείς που θα αφορούν την ύπαρξη οικονομικών δεσμών με την Ελλάδα και όριο απουσίας τα 30 χρόνια. Η κυβέρνηση μελετά εδώ αντιπρόταση ενώ ετοιμάζεται και για τροποποίηση-προσθήκη στο άρθρο 54 του Συντάγματος στη διαδικασία της αναθεώρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής που κράτησε σχεδόν δυόμισι ώρες έγινε διεξοδική συζήτηση αλλά αυτό δεν απέτρεψε διαφορετικές εκτιμήσεις για τις θέσεις κάθε πλευράς. Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Νίκος Πολίτης ανέφερε στη δήλωσή του πως το κόμμα του έχει ερωτήματα για την επιστολική ψήφο και την διαφάνεια που εξασφαλίζει αλλά στο υπουργείο Εσωτερικών θεώρησαν πως το συγκεκριμένο κόμμα είναι από εκείνα που συμφωνούν. Από την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, ανέφερε πως διαφωνεί με τις φορολογικές προϋποθέσεις για την ψήφο στο εξωτερικό αλλά έγινε αντιληπτό πως συμφωνεί. Υπό την έννοια αυτή, το πέρασμα της διαπραγμάτευσης πάνω σε γραπτά κείμενα, θα βοηθήσει στο να μην υπάρχουν κενά και ασάφειες.
«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση κάνουν τα πάντα προκειμένου να διευκολυνθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν» ανέφερε στη δήλωσή του μετά την σημερινή συνεδρίαση ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος: «Γι’ αυτό η μοναδική προϋπόθεση που θέσαμε στη σημερινή συζήτηση για να πετύχουμε τη συμφωνία είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μετράει ισότιμα με την ψήφο των Ελλήνων που ψηφίζουμε εδώ στην πατρίδα μας. Η συζήτηση ήταν πάρα πολύ ουσιαστική και δεσμεύτηκα να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο συμφωνίας με τέσσερα σημεία, προκειμένου να δοθεί σε όλα τα Κόμματα. Το πλαίσιο αυτό παίρνει υπ’ όψιν του τις θέσεις όλων των πολιτικών Κομμάτων προκειμένου να μπορέσουμε να βρεθεί λύση. Η επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα και σε αυτή θα κριθεί εάν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία, η οποία θα δώσει την οριστική λύση. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να νομοθετήσει τη διευκόλυνση αυτού του δικαιώματος γιατί το οφείλουμε στα παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα τόσα χρόνια και έχουν αυτό το συνταγματικό δικαίωμα».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος έδειξε πως διαφωνεί με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης με την χαρακτηριστική δήλωση ότι «το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει κυβέρνηση, όχι η κυβέρνηση αυτή που έχει δικαίωμα να αλλάζει το εκλογικό σώμα». Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε όλες τις πλευρές να «βάλουν νερό στο κρασί τους» λέγοντας ότι το κόμμα του δεν θα είναι εμπόδιο στη λύση. Ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για τους περιορισμούς που προτείνει προκειμένου κάποιος να δικαιούται ψήφου στον τόπο κατοικίας του στο εξωτερικό.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή