Πολιτική|18.10.2019 18:46

Ψήφος αποδήμων: Το παρασκήνιο της αλλαγής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και της σύμπλευσης με ΚΚΕ-ΜέΡΑ25

Βούλα Κεχαγιά

Να σπάσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ψήφου των αποδήμων επιδιώκει η Κουμουνδούρου κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά προς την πρόταση του ΚΚΕ για όριο απουσίας έως 30 χρόνων από την Ελλάδα.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Παρασκευή υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα ασχολήθηκε ενδελεχώς για το ζήτημα εν όψει της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής και μετά την αποστολή της επιστολής του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης ως βάση συζήτησης.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να προχωρήσει σε υποχωρήσεις και θέτουν ως όρο για να υπάρξει συμφωνία-εάν υπάρξει- οι όποιες αλλαγές που αφορούν την ψήφο των αποδήμων να περάσουν στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στην προσπάθειά της η Κουμουνδούρου να έρθει πιο κοντά με άλλες πολιτικές δυνάμεις στο θέμα της ψήφου των αποδήμων έχει αναθέσει στον Γιώργο Κατρούγκαλο να επικοινωνήσει τόσο με εκπροσώπους του ΚΚΕ όσο και του Μέρα25 για το ζήτημα της θέσπισης ορίου χρόνου ως κριτήριο για το δικαίωμα ψήφου σε έναν απόδημο. Το ΚΚΕ προτείνει να δίνεται το δικαίωμα για όσους λείπουν από την Ελλάδα έως 30 χρόνια και το Μέρα25 προσδιορίζει αυτό το όριο στα εννέα χρόνια. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσω διαλόγου να εξασφαλίσει έναν μέσο όρο των δύο προτάσεων για να παρέχεται το δικαίωμα εκλέγειν στους απόδημους.

Επί της ουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αξιοποιήσει την θεαματική υποχώρηση της ΝΔ και να έρθει πιο κοντά με ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25 σε μία κίνηση τακτικής που θα ακυρώσει την κυβερνητική πρόταση να ψηφίζουν όλοι ανεξαρτήτως χρονικής απουσίας και άλλων κριτηρίων χωρίς να φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την ψήφο των ομογενών.

Στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου τονίζεται: Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋποθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτήν την κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική.

Η Κουμουνδούρου εκφράζει την ελπίδα ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

ΚΚΕΣΥΡΙΖΑΜέΡΑ25ψήφος αποδήμων