Το «παράθυρο» συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Σπύρος ΜουρελάτοςΣε... παράταση οδηγήθηκε το θρίλερ για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία επί του ζητήματος των περιορισμών, που ζητούν κατά μείζονα λόγο ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25 σε ό,τι αφορά αυτούς, που πρόκειται να ενταχθούν στους υπό διαμόρφωση εκλογικούς καταλόγους.
Στο αίτημα του Περισσού να θεσπισθεί μάξιμουμ όριο 30 ετών απουσίας από την χώρα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος αντέτεινε κατά πληροφορίες πως δεν υπάρχει επίσημη κρατική αρχή, που να μπορεί υπεύθυνα να βεβαιώσει τον χρόνο απουσίας από την Ελλάδα και εισηγήθηκε να διερευνηθούν εναλλακτικοί τρόποι συγκρότησης του εκλογικού σώματος των συμπατριωτών μας, που διαβιούν εκτός της επικράτειας, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες των συγκεκριμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με ορισμένους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, οι αιτιάσεις του ΚΚΕ ικανοποιούνται και μέσω του όρου περί ενεργού ΑΦΜ, που αντιστοιχεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε περίπου 407.000 Έλληνες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αποφασίστηκε να υπάρξει μία διορία 31ενός ωρών, προκειμένου τα κόμματα να επανέλθουν με εναλλακτικές προτάσεις, ούτως ώστε να υπερκερασθεί το εμπόδιο του χρονικού ορίου και να διασφαλισθεί πως το υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το Σύνταγμα.
Επ αυτού, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε κατά πληροφορίες από τους εκπρόσωπους των κομμάτων να συμφωνηθεί ένα άτυπο μορατόριουμ έως το το απόγευμα στις 7, όταν και θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, κατά το οποίο δεν θα γίνουν δηλώσεις, που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα και να υπονομεύσουν την προοπτική συναίνεσης.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων αιφνιδιάστηκαν, όταν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, αρνήθηκε να προσχωρήσει στη λογική των υπόλοιπων κομμάτων, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες κυβερνητικών παραγόντων πως δεν επιθυμεί ειλικρινά να παρασχεθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η υπό συζήτηση διευκόλυνση.
Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαμηνύουν πως το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εσωτερικών θα κάνουν το παν, θα εξαντλήσουν, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, όλα τα περιθώρια, προκειμένου να διαμορφωθεί το ευρύτερο δυνατό μέτωπο συναίνεσης και σε κάθε περίπτωση τα 2/3 της Βουλής, που απαιτούνται, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η εν λόγω ρύθμιση.
Αυτό προέκυψε ύστερα από την χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τάκη Θεοδωρικάκο στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής. Όπως προϊδεάζουν κυβερνητικοί παράγοντες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διεργασίες εντός της κυβέρνησης, η Βασιλίσσης Σοφίας κράτα ακόμη κάποιους άσους στο μανίκι της, ώστε να μην ναυαγήσουν οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις, μολονότι δεν τρέφουν αυταπάτες, όπως τονίζεται, για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσεταιριστεί το ΚΚΕ και δευτερευόντως το ΜεΡΑ25, επιχειρώντας να τα εκτρέψει από μία πορεία συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου. Καλά πληροφορημένες πηγές αποκαλύπτουν, ούτως ή άλλως, πως το νομοσχέδιο, που περιέχει 39 άρθρα, είναι έτοιμο και απομένει πλέον να... κουμπώσουν σε αυτό τα σημεία συμφωνίας ανάμεσα στα κόμματα.
- Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
- Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
- Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
- Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου