Άγρια κόντρα στη Βουλή για τη Novartis - Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
NewsroomΜε τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis Hellas, Κωνσταντίνο Φρουζή, τον καλούμενο και ως «Mr Novartis», η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης ανοίγει τον κατάλογο των μαρτυρικών καταθέσεων. Έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση, με αντεγκλήσεις και φραστικές αντιπαραθέσεις εντός και εκτός της αιθούσης, το σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής θα είναι ο πρώτος μάρτυρας και ο Νίκος Μανιαδάκης ο δεύτερος.
Πηγή της Ειδικής Επιτροπής αναφέρει ότι η ΝΔ προτείνει, κατ΄ αρχήν, και με την επισήμανση ότι «ο κατάλογος των μαρτύρων θα πρέπει να εμπλουτιστεί, αν κριθεί αναγκαίο», όμως η απόφαση αφορά τα πρώτα δύο ονόματα του καταλόγου τα οποία θα προσέλθουν στην Επιτροπή από την προσεχή Τρίτη 29 Οκτωβρίου.
Μέχρι τότε, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παραμείνει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Ήδη τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ξέσπασε άγρια κόντρα μεταξύ βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ από τη μία πλευρά και του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Φωτιές άναψε η πρόταση για εξαίρεση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Την επόμενη ημέρα, την Τρίτη, για πιθανό χρηματισμό του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη από φαρμακοβιομηχανίες έκανε λόγο ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης, σε δήλωσή του, υποστήριξε: «Εδώ και μέρες ο κ. Τσίπρας με καλεί δημοσίως να αποκαλύψω ποιοι πιστεύω ότι πιθανόν να χρηματίστηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες (σ.σ. με αφορμή δηλώσεις του σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ). Εγώ δεν απαντούσα τόσες μέρες, γιατί δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική με εικασίες». «Αλλά αφού επανέρχεται εκ νέου και θεωρεί τη γνώμη μου τόσο σημαντική, αναγκάζομαι να το πω. Θεωρώ λοιπόν ότι πράγματι μπορεί να χρηματίστηκε ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Πολάκης για το νόμο που έφεραν για τις πολυεθνικές και την τιμολόγηση φαρμάκων. Θα μπορούσε να αποτελεί προϊόν διαφθοράς, καλό είναι κάποτε να μας το εξηγήσουν» συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στα όσα είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Ο κ. Μητσοτάκης ή στέλνει σπίτι του τον κ. Γεωργιάδη ή ταυτίζεται με αυτόν και τις αθλιότητές του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου. «Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ζορίζεται για τα καλά με το σκάνδαλο Novartis, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις στο ντοκιμαντέρ της Ελβετικής τηλεόρασης. Και όπως κάθε γνήσιος ακροδεξιός που έχει μελετήσει τον Γκέμπελς, όταν ζορίζεται ξεσπά σε χυδαιότητες για αντιπερισπασμό. Θα έχει φαίνεται τους λόγους του να αγχώνεται, καθώς η έρευνα της Δικαιοσύνης που τον αφορά παραμένει σε εξέλιξη. Το θέμα όμως δεν είναι ο ίδιος, αλλά ο Πρωθυπουργός που τον ανέχεται. Τα περιθώρια των ελιγμών στενεύουν. Ή τον στέλνει σπίτι του απόψε ή ταυτίζεται πλέον απόλυτα με αυτόν και τις αθλιότητές του, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στο μέλλον», σημειώνει η Κουμουνδούρου.
«Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και Παπαγγελόπουλος είχαν μαύρα μεσάνυχτα για την υπόθεση Novartis». Αυτό δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στον RealFM. Ερωτηθείς γιατί στο επίκεντρο των καταγγελιών βρίσκεται ο κ. Παπαγγελόπουλος, που ήταν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, και όχι ο ίδιος που ήταν υπουργός, απάντησε: «Δεν θέλω να μπω σε μια αντιπαράθεση με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Εγώ προσπάθησα να λειτουργήσω και λειτούργησα θεσμικά σε όλη αυτή τη διαδικασία. Ήμουν ο άνθρωπος που έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη όταν η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είχαν πάρει χαμπάρι περί τίνος επρόκειτο. Και μάλιστα τον είχα ρωτήσει τότε τι γίνεται με αυτή την ιστορία και είχαν μαύρα μεσάνυχτα όλοι τους. Και αναγκάστηκα και την έστειλα στη Δικαιοσύνη για να διερευνηθεί η υπόθεση. Τότε θυμάστε υπήρχαν σωρεία δημοσιευμάτων ότι διενεργείται έρευνα από το FBI και τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, και υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής μεγάλου αριθμού γιατρών και ιδιωτών και του ΕΣΥ».
Αντίστοιχα, χωρίς αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα φέρεται ότι έγινε η κατάθεση που έδωσε η πρώην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζάχαρη για τους χειρισμούς των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στη δικογραφία της Novartis. Η κυρία Παπασπύρου κλήθηκε σε κατάθεση μετά τα όσα είπε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, υποστηρίζοντας ότι συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της οποίας συζητείτο η απομάκρυνση της επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ώστε να σταματήσει η επιρροή του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν». Η κυρία Παπασπύρου, ωστόσο, φέρεται ότι δεν αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα ούτε όμως ότι επιβεβαίωσε τα λεγόμενα Αγγελή, ότι συμμετείχε στην επίμαχη σύσκεψη με αντικείμενο την απομάκρυνση της Ελένης Τουλουπάκη.
Το Αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την παραμονή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην έρευνα για την υπόθεση Novartis, απορρίπτοντας, το αίτημα εξαίρεσης που είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.
Φαίνεται πως η διαλεύκανση της υπόθεσης αργεί ακόμη και μέχρι τότε είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν νέες «μάχες» εντός και εκτός εδράνων της Βουλής. Το μόνο βέβαιο είναι πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν για να καταθέσουν όσοι φέρονται ότι συμμετείχαν στη σύσκεψη και γνώριζαν τον «Ρασπούτιν». Δηλαδή, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής