Πολιτική|24.10.2019 20:42

Μπέρδεμα στη ΝΔ μέχρι την τελική πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Newsroom

Αλαλούμ επικράτησε στη Νέα Δημοκρατία για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Μπολάκη για το OPEN TV, μετά το πρώτο μπέρδεμα στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, όπου συζητήθηκε το επίμαχο άρθρο, ήρθε νέα πρόταση για τέσσερις συν μία ψηφοφορίες. 

  • Την πρώτη με 200 ψήφους 
  • Τη δεύτερη με 200 ψήφους
  • Την τρίτη με 180 
  • Την τέταρτη με 151 ψήφους 
  • Αν δεν υπάρξει, όμως, και αυτή, σύμφωνα με τον Σωτήρη Μπολάκη, πάμε στο ακραίο σενάριο της σχετικής πλειοψηφίας με το χαμηλότερο δυνατό αριθμό ψήφων, τις 120. Όπως όλα δείχνουν, πάντως, θα προκριθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτός που θα έχει μαζέψει τις περισσότερες ψήφους. 

Οι προτάσεις

Η νέα πρόταση που διανεμήθηκε από τον ειδικό εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μπούγα, προβλέπει ότι ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα μπορεί να εκλεγεί από τη Βουλή ακόμη και με σχετική πλειοψηφία σε πέμπτη ψηφοφορία (σ.σ. κάτω των 151 ψήφων) εάν οι προηγούμενες ψηφοφορίες έχουν αποβεί άκαρπες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε θέσει ως κατώτατο όριο εκλογής του ΠτΔ τις 151 θετικές ψήφους. Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση Επιτροπής ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας εμφανίστηκε με νέα πρόταση για τρεις συν μια (200-200-180 – σχετική πλειοψηφία). 

Ο Κώστας Τζαβάρας που παρουσίασε την πρόταση στην Επιτροπή έλεγε πως την παρέλαβε έτοιμη. Εμφανίστηκε δε, ως υπέρμαχος της άποψης που θέλει την εκλογή Προέδρου με απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών αν οι προηγούμενες ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες. Προβληματισμένοι εμφανίστηκαν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία». Ζήτησε να εκλέγεται με 151 ψήφους και μάλιστα να ολοκληρώνεται εκεί η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι το «151» παραμένει θέση της ΝΔ. Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ με συνέπεια η τελική πρόταση να περιλαμβάνει και το «151» και τη σχετική πλειοψηφία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται έπειτα από πέντε ψηφοφορίες, αν χρειαστεί, δηλαδή, 200- 200- 180- 151 και σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του OPEN

Νέα ΔημοκρατίαΠρόεδρος της Δημοκρατίας