Πολιτική | 30.10.2019 16:26

Δένδιας: Ζητούμενο η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Newsroom

Κατά την πρωτολογία του στις 30 Οκτωβρίου, ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε όλα όσα μας «καίνε» ως προκλήσεις στην ευρύτερη ελληνική γειτονιά.

Ειδικότερα, εκείνος είπε:

Για τις τουρκικές προκλήσεις

«Συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι τουρκικές παράνομες ενέργειες στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες με την παρουσία του Barbaros, του Yavuz και του Fatih. Αυτές, όπως ξέρετε, είχαν ως αποτέλεσμα τη λήψη αποφάσεων περί κυρώσεων εκ μέρους Ε.Ε…. Συνεχίσθηκαν οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Μάλιστα, οφείλω να πω, σε ένα βαθμό, με αυξημένους αριθμούς και υπερπτήσεις κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Για το Κυπριακό

«Κορυφαίο εθνικό μας μέλημα και βασική στρατηγική μας επιδίωξη παραμένει αφενός ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε αρμονία με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο… Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Guterres, για την συνομολόγηση Όρων Αναφοράς, για επανέναρξη των διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η δική μας άποψη προκρίνει κατ’ αρχήν τριμερές σχήμα και μετά πενταμερές».

Για τη διπλωματία των κανονιοφόρων

«Η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων, την οποία επαγγέλλεται και υλοποιεί η Τουρκία έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ανήκει στον 19ο και ίσως στις αρχές του 20ου αιώνα. Όμως, φαίνεται ότι η Τουρκία δεν το έχει ακόμη αντιληφθεί».

Για τη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

«Κατά την άποψη της κυβέρνησης, πρόκειται για μία συμφωνία, με την οποία αναβαθμίζεται περαιτέρω η αμυντική συνεργασία της χώρας με τις ΗΠΑ».

Για το μεταναστευτικό

«Η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει μία δραματική αύξηση των ροών από τις αρχές του έτους προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντική την ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη. Ομοίως σημαντική είναι η απόλυτη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές πηγάζουν από την Κοινή Δήλωση του Μαρτίου 2016, με την ΕΕ. Το μεταναστευτικό… δεν επιτρέπεται να εργαλειοποιείται προς εξυπηρέτηση ειδικότερων συμφερόντων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εκβιαστικά για την απόσπαση οικονομικής ενίσχυσης και την αναπαραγωγή ανυπόστατων και απολύτως ψευδών ισχυρισμών».

Για τα Δυτικά Βαλκάνια

«Η Ελλάδα, πιστή στο ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Όμως, αναμένει από τις δύο αυτές γειτονικές χώρες απτά βήματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήδη η Νέα Δημοκρατία, από την εποχή που ήταν στην Αντιπολίτευση, έχει τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της Συμφωνίας. Όμως ξεκάθαρα έχουμε πει -το είχαμε πει  από τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει επανειλημμένες τοποθετήσεις- ότι μετά τη θέση σε ισχύ, η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει. Και αυτό κάνει ως Κυβέρνηση».

Για την Αλβανία

«Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα. Όχι στο πλαίσιο προφανώς των διμερών σχέσεων μόνο, αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο η Αλβανία οφείλει να στέκει, για να καταστεί μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό αφορά πρωτίστως στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, αλλά και όσον αφορά τα περιουσιακά τους δικαιώματα».

Νίκος ΔένδιαςΣυμφωνία των Πρεσπώντουρκική πρόκλησηΔυτικά Βαλκάνια