Αποτελέσματα εξπρές και αμοιβή για την εφορευτική επιτροπή στο νομοσχέδιο
Άρης ΧατζηγεωργίουΕκλογικά αποτελέσματα εξπρές, αμοιβές για τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών αλλά και μετάδοση του αριθμού των ψηφισάντων την ώρα της ψηφοφορίας περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα με το άλλο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Τα βασικά σημεία των δύο νομοσχεδίων παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Βάσει της ενημέρωσης αυτής, οι απλουστεύσεις που θεσμοθετούνται και αφορούν εκλογείς και υποψηφίους είναι οι εξής:
- Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους ετεροδημότες και πλέον δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα ΚΕΠ.
- Οι συνδυασμοί καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής νέας διαδικτυακής πύλης. Αυτό θα περιορίσει τον χρόνο που πρέπει να μεσολαβήσει μέχρι την ανακήρυξη των υποψηφίων οι οποίοι έπρεπε μέχρι τώρα να περιμένουν μέχρι και δύο εβδομάδες από την προκήρυξη των εκλογών.
- Όλα τα απαιτούμενα παράβολα θα πληρώνονται ηλεκτρονικά.
- Δίνεται η δυνατότητα καθορισμού ημερήσιας αποζημίωσης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών με κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα εμφανιζόταν συχνότατα το φαινόμενο να μην προσέρχονται τα τέσσερα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και τα καθήκοντά τους να εκτελούνται άτυπα από τους εκπροσώπους των κομμάτων. Εάν υπολογισθεί ότι υπό κανονικές συνθήκες διαμορφώνονται περίπου 20.000 εκλογικά τμήματα, προκύπτει αμοιβή για 80.000 μέλη εφορευτικών επιτροπών.
- Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας. Εως τώρα τετοιος εξοπλισμός παρέχνονταν δοκιμαστικά σε ορισμένους από τους δικαστικούς αντιπροσώπους σε μεγάλες πόλεις. Εφόσον διατεθούν σε όλους, θα επιταχυνθεί δραστικά η διαδικασία και θα υπάρχει προσωρινό αποτέλεσμα πολύ γρήγορά μετά το κλείσιμο της κάλπης. Επίσης, απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το ΥΠΕΣ σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.
- Για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τον αριθμό των ψηφισάντων. Εφόσον ισχύσει αυτό, θα γίνεται γνωστή η συμμετοχή στις εκλογές σε real time και ο βαθμός αποχής το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα της ημέρας των εκλογών.
Ψήφος αποδήμων
Πολύ ικανοποιητική λύση για την διευκόλυνση της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων χαρακτήρισε τη συμφωνία της Διακομματικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε τα βασικά σημεία που αφορούν στην διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και στην απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών και υπενθύμισε:
Για να γίνει νόμος ο τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές (Σύνταγμα άρθρο 51 παρ. 4)
Αντιθέτως με τα ισχύοντα για τον εκλογικό νόμο, η μη συγκέντρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας δεν μεταθέτει την εφαρμογή του στις μεθεπόμενες εκλογές.
Αν δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι δεν ισχύει ο νόμος σε καμία εκλογική αναμέτρηση
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης περιελάμβανε:
- Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν όλοι οι εκλογείς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά εκτός επικρατείας την ημέρα των εκλογών
- Αφορά εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα
- Η ψηφοφορία γίνεται με επιστολική ψήφο όπως προκρίνεται ως βέλτιστος τρόπος στο Σύνταγμα
- Ο εκλογέας επιλέγει μεταξύ των ψηφοδελτίων επικρατείας των κομμάτων
- Η επιστολική ψήφος έδινε τη δυνατότητα είτε στην παρούσα φάση είτε στο μέλλον να υπολογίζεται η ψήφος του εκλογέα στην βασική εκλογική του περιφέρεια εντός Ελλάδας ή ακόμα και επιλογής υποψηφίου βουλευτή
- Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος του εκλογέα θα μετράει ισότιμα για τον υπολογισμό του τελικού αποτελέσματος και επομένως για την συνολική κατανομή και των 300 εδρών
Επανέλαβε τα σημεία της συμφωνίας της Διακομματικής Επιτροπής, τα οποία είναι:
Αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά τμήματα τα οποία μπορεί να είναι σε πρεσβείες, προξενεία, κτήρια ελληνικών κοινοτήτων ή άλλα δημόσια κτήρια του κράτους όπου διεξάγεται η ψηφοφορία
Η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα και επομένως για την κατανομή των 300 εδρών.
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15. Οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα να επιλέξουν εφόσον επιθυμούν έναν ή περισσότερους εκπροσώπους των εκτός Ελλάδας εκλογέων.
Για να έχει δικαίωμα ένας εκλογέας να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πρέπει τα τελευταία 35 έτη να έχει ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα και να έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου
Να γίνει η σχετική τροποποίηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και να είναι δυνατή η θέσπιση περιορισμών για τη διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού, διαδικασία η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Τα δύο νομοσχέδια θα τεθούν σε διαβούλευση στο επόμενο 15νθήμερο ώστε στα τέλη Νοεμβρίου, που θα έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, να περάσει από τη Βουλή η απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών και η διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός Επικρατείας Ελλήνων
- Σε δύο κύματα η κακοκαιρία στην Αττική: Προσοχή τις επόμενες 30 ώρες - Κίνδυνος για πλημμύρες
- Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας όπου έγινε η έκρηξη στους Αμπελόκηπους: «15 μέρες μετά δεν έχει γίνει τίποτα»
- Ποιοι σταθμοί μετρό κλείνουν την Κυριακή για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
- Πώς η... μπανανοφοβία μιας υπουργού έγινε εθνικό θέμα στη Σουηδία