Πολιτική|07.11.2019 19:03

Αντιδράσεις για την αναστολή λειτουργίας των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων

Νικολίτσα Τρίγκα

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αναστείλει τη λειτουργία όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων τα οποία ιδρύθηκαν απο την προηγούμενη κυβέρνηση και επρόκειτο να λειτουργήσουν απο το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Πρόκειται για 37 τμήματα σε διάφορα πανεπιστήμια, όπως της Αθήνας, των Ιωαννίνων, του Ιόνιου, του Γεωπονικού, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας, Διεθνούς, της Πάτρας, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Αττικής. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η Νομική Σχολή της Πάτρας, για την οποία είχε γίνει μεγάλη συζήτηση πριν από λίγους μήνες.

«Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από τον Ιούλιο και έπειτα, είναι η αναίρεση βημάτων προόδου, καθώς και η ακύρωση πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του υπουργείου να αναστείλει τη λειτουργία όλων των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων. 

Η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δείχνει πόσο λίγο υπολογίζει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και τονίζει ότι ο σχεδιασμός και η λειτουργία των νέων τμημάτων εντασσόταν στο σχέδιο ανάπτυξης των Ιδρυμάτων. Αυτά τα τμήματα «στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν νομοθετηθεί μετά από προτάσεις των πανεπιστημιακών αρχών» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η διεύρυνση των δυνατοτήτων μόρφωσης της νεολαίας στο δημόσιο πανεπιστήμιο δέχεται ένα ακόμη πλήγμα. Πλήγμα δέχεται και η ελληνική περιφέρεια, τα περιφερειακά πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων τμημάτων. Αντί ανάπτυξης, κλειστές πόρτες και κατεδάφιση. Η μόνη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκεύματος είναι η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των σχολών, οι περικοπές των δαπανών και η μείωση του αριθμού εισακτέων». 

ΑΕΙυπουργείο ΠαιδείαςπανεπιστήμιαΣΥΡΙΖΑ