Πολιτική|14.11.2019 18:58

Novartis: Γιατί παραμένει ανοιχτή η έρευνα για Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη

Σοφία Φασουλάκη

Συγκοινωνούντα δοχεία είναι τα τεκταινόμενα στην υπόθεση της Novartis με τους πρωταγωνιστές να αλλάζουν ρόλους και από ελεγκτές να γίνονται ελεγχόμενοι.

Η κατάθεση Φρουζή αναμένεται να γίνει αντικείμενο έρευνας και από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ελέγχουν τους χειρισμούς της κ. Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων, καθώς ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis, φέρεται να είπε ότι τού ασκήθηκαν πιέσεις να «δώσει» πολιτικά πρόσωπα με αντάλλαγμα να ενταχθεί ο ίδιος σε καθεστώς προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όποια άλλη κατάθεση δοθεί στην προανακριτική επιτροπή της Bουλής και κριθεί ενδιαφέρουσα, θα ζητηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. 

Την ίδια ώρα, εισαγγελικές πηγές λένε με νόημα ότι δεν μπορεί να έγινε τέτοια πρόταση στον Κ. Φρουζή από την στιγμή που είχε ήδη καταστεί κατηγορούμενος 3 μήνες νωρίτερα, ενώ κατά πληροφορίες έχει καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου 3 φορές, για τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της ψευδούς βεβαίωσης τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο (Σημειώνεται ότι ο Κώστας Φρουζής φέρεται να είπε στην επιτροπή ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί ποτέ να καταθέσει στις δικαστικές αρχές).

Πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στην έρευνα των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς απαντώντας στο ερώτημα γιατί παραμένει ακόμη ανοιχτή η δικογραφία στα πρόσωπα των κ.κ Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αδωνι Γεωργιάδη, υποστηρίζουν ότι αναμένονται απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών που έχουν γίνει σε χώρες του εξωτερικού, καθώς και πορίσματα από τους επιθεωρητές δημόσιας υγείας. 

Εκτός από τους δύο πολιτικούς,  στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελικής αρχής βρίσκονται αυτή τη χρονική περίοδο γιατροί, στελέχη της μητρικής εταιρίας Novartis αλλά και της ελληνικής (σ.σ περίπου 15 στο σύνολο)  καθώς και πρώην στελέχη-μέλη των επιτροπών τιμολόγησης του υπουργείου Υγείας. 

Η άλλη άποψη για τον εφέτη ανακριτή 

Όσο αφορά το ενδεχόμενο να φύγει ολόκληρη η δικογραφία για το Εφετείο, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτας, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, η οποία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πάρει ο εφέτης στα χέρια του τα κομμάτια που είναι ανοιχτά τώρα στην προκαταρτική και ερευνώνται από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς. 

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές αποκλειστική αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση Novartis έχει η Εισαγγελία Διαφθοράς και η Ολομέλεια των Εφετών θεωρείται κατώτερη από το ΑΔΣ που όρισε τους εισαγγελείς Διαφθοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν θέματα ακυρότητας της διαδικασίας. 

Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΆδωνις ΓεωργιάδηςNovartis