Βορίδης στο Έθνος: Αρκετά με την προπαγάνδα και την υποκρισία περί βίας
Σπύρος ΜουρελάτοςΓια τη συμπεριφορά της Αστυνομίας, την «αναγκαστικότητα του ξύλου», αλλά και το άνοιγμα αγορών για τα ελληνικά προϊόντα και τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει για τους αγρότες μιλά στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Εκτιμάτε πως η προ ημερών επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ θα αποτελέσει πιλότο σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά της Αστυνομίας στον χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων; Μήπως είχε στοιχεία υπερβολής; Πώς η κυβέρνηση ταυτίζει ένα κόμμα του 31,5% με τους μπαχαλάκηδες;
Οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπουν τον συσχετισμό. Από τη μία φραστικά καταδικάζουν τη βία, από την άλλη όταν οι γνωστοί σε όλους μας «φοιτητές» παραβιάζουν τις αποφάσεις της Συγκλήτου και σπάνε τις πόρτες με αλυσοπρίονα, τότε προστρέχουν να τους υπερασπιστούν από την αστυνομική βία. Και αν η Αστυνομία τούς απωθήσει, προφανώς κάνοντας χρήση βίας, τότε αρχίζουν οι κλαυθμοί, χωρίς καν να προβάλλεται κάποιος ορισμένος ισχυρισμός περί υπερβολικής χρήσης βίας.
Κοιτάξτε, τα πράγματα είναι σαφή: η Αριστερά πάντα κινείται στα όρια της νόμιμης διαμαρτυρίας και της εκτροπής της διαμαρτυρίας αυτής σε έκνομες ενέργειες. Πάντα η συζήτηση είναι η ίδια: οι καλοί «πολίτες» ή «φοιτητές» ή «εργαζόμενοι» που δικαίως διαμαρτύρονται για τις κακές πολιτικές των δεξιών κυβερνήσεων και η κακή Αστυνομία που αυθαιρετεί και καταστέλλει. Με μία διαφορά: ότι μια χαρά χρησιμοποίησε αυτήν τη βία ο ΣΥΡΙΖΑ στη Φλώρινα, στο Πισοδέρι και σε όλη την Ελλάδα απέναντι σε πολίτες που δεν του άρεσε η διαμαρτυρία τους, μια χαρά προστάτευαν τα ΜΑΤ τον λαοφιλή ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, τα οποία φυσικά ουδέποτε καταργήθηκαν και ουδέποτε αφοπλίστηκαν. Αρκετά με την προπαγάνδα τους, αρκετά με την υποκρισία και τα ψέματά τους.
Ο λαός επέλεξε πολιτική, όχι άλλο στην ανομία και στη βία της άκρας Αριστεράς, τα πανεπιστήμια πρέπει να απελευθερωθούν από τις ομάδες των τραμπούκων που για δεκαετίες τα κρατούν υπό ομηρεία. Η κυβέρνησή μας έχει εντολή γι’ αυτό, και αυτό θα γίνει.
Αυτό με την «αναγκαστικότητα του ξύλου» δεν ήταν ακραίο;
Τι ήταν ακραίο; Οτι η επιβολή του νόμου, δηλαδή η αποστολή της Αστυνομίας, ενέχει στοιχεία εξαναγκασμού; Και ότι η έννοια του εξαναγκασμού εμπεριέχει την άσκηση βίας; Και ότι όταν λέμε βία προφανώς συμπεριλαμβάνουμε και τη χρήση της αστυνομικής ράβδου, που αποτελεί νόμιμο οπλισμό της Αστυνομίας, δηλαδή επί το λαϊκότερον το «ξύλο»; Τι σόκαρε τους «άσπιλους, αγνούς και αθώους» συριζαίους; Τι ακριβώς από τα ανωτέρω δεν έπραξε η Αστυνομία επί των ημερών τους;
Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ καρκινοβατεί: Από τη μία παριστάνει την αξιόπιστη, κυβερνώσα Αριστερά και από την άλλη η καρδιά του είναι εκεί, με τους μπαχαλάκηδες, με τους «ακροαριστερούς συντρόφους που κάνουν λάθος αλλά είναι σύντροφοι». Και όσο παραμένει έτσι, διαμορφώνονται προϋποθέσεις πλήρους ανατροπής της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς.
Ανησυχείτε για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα προσφύγων από τα νησιά;
Η ανησυχία των πολιτών είναι και ανησυχία της κυβέρνησης. Προφανώς η εμπειρία των πολιτών από τη διαχείριση του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τραυματική.
Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δρα: αλλάξαμε τον νόμο, καταργήσαμε την προσφυγή των αιτούντων άσυλο στα δικαστήρια ουσίας, καταργήσαμε γελοίους λόγους χορήγησης ασύλου, όπως το μετατραυματικό στρες, ενισχύουμε με προσωπικό τις υπηρεσίες ασύλου και θα μειώσουμε τον χρόνο εκκαθαρίσεως των αιτήσεων στους 18 μήνες, ενώ θα αρχίσει η λειτουργία των κλειστών προαναχωρησισκων κέντρων.
Το θέμα είναι κρίσιμο, σε λίγο καιρό όμως η εικόνα θα είναι διαφορετική, ειδικά όταν αρχίσουν οι επαναπροωθήσεις και λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα.
Παρά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία δεν φαίνεται να εγκαταλείπει την επιθετική της τακτική. Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης;
Αυτό που κάνουμε: ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών, πολιτική πίεση της Τουρκίας από Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ, ενίσχυση των αμυντικών συμμαχιών και ειδικά της σχέσεώς μας με το Ισραήλ. Και σε κάθε περίπτωση ενίσχυση των δικών μας αμυντικών δυνατοτήτων.
Πώς συμβαδίζει η άποψη του κόμματός σας ότι η υπόθεση της Novartis παραπέμπει σε πολιτική σκευωρία, όταν εις βάρος ενός από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, και εν προκειμένω του Ανδρέα Λοβέρδου, ασκήθηκε ποινική δίωξη;
Μα από ποιον ασκήθηκε; Από τη δικαστική λειτουργό η οποία οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση, ειδικά μετά την κατάθεση Φρουζή.
Ο κ. Φρουζής εμπλέκει με την ένορκη κατάθεσή του ευθέως την κυρία Τουλουπάκη. Το ίδιο ο κ. Αγγελής. Το ίδιο ο κ. Μανιαδάκης. Και όλοι λένε το ίδιο: ότι η κυρία Τουλουπάκη ζητούσε πιεστικά να καταθέσουν όχι αυτά που ήξεραν για την υπόθεση Novartis, αλλά για τα πολιτικά πρόσωπα. Και είμαστε μόνο στην αρχή της υποθέσεως αυτής. Η σκευωρία έχει ήδη αποκαλυφθεί, τώρα όμως στοιχειοθετείται και αποδεικνύεται με δικονομικούς όρους.
Τελευταία υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για θέματα που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη, και ειδικά στο άνοιγμα αγορών για τα ελληνικά προϊόντα.
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια σειρά επιτυχιών: ξεκινήσαμε με την αποφυγή των δασμών από τις ΗΠΑ στο ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές. Και εδώ οφείλω να ευχαριστήσω τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα κ. Πάιατ που κατάλαβε το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος και βοήθησε πολύ. Και οφείλω να επισημάνω ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε επιλέξει να μη θέσει το ζήτημα στην αμερικανική πλευρά, αλλά να αναθέσει τη διαπραγμάτευση συνολικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ευτυχώς μεσολάβησαν οι εκλογές. Περαιτέρω υπεγράφησαν συμφωνίες με την Κίνα για τα ακτινίδια και τον κρόκο Κοζάνης, γεγονός που χαιρετίστηκε από τις οργανώσεις των παραγωγών. Στην πραγματικότητα, με τις συμφωνίες αυτές δύο πολύ δυναμικές καλλιέργειες στην Ελλάδα αποκτούν πρόσβαση στην αχανή αγορά της Κίνας. Ακόμη, καταρτίστηκε η συμφωνία Κίνας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία προστατεύει απολύτως και πλήρως τη φέτα, τη μαστίχα Χίου και άλλα οκτώ ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα. Αρα, με επιμονή και προσοχή η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα περιβάλλον ευκαιριών και συγκριτικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τα ελληνικά προϊόντα και τους Ελληνες παραγωγούς.
Δεν παραμένουν, όμως, τα προβλήματα για τους Ελληνες παραγωγούς; Δεν εξακολουθεί να υποχρηματοδοτείται η ελληνική αγροτική παραγωγή;
Πράγματι εξακολουθεί να υφίσταται ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό. Γι’ αυτό όμως υπογράψαμε δύο συμφωνίες, μία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.
Με τις δύο αυτές συμφωνίες εξασφαλίζουμε δάνεια συνολικού ύψους 570 εκατ. ευρώ, χαμηλότοκα, μακράς λήξεως και χαμηλών εγγυήσεων για τους Ελληνες παραγωγούς, Τα δάνεια θα βρίσκονται στη διάθεσή τους τέλη Ιανουαρίου 2020. Και συνεχίζουμε: έρχεται ο νόμος για τους συνεταιρισμούς, ένας ακόμη νόμος με σειρά κρίσιμων διατάξεων για διάφορα επιμέρους θέματα αγροτικού, κτηνοτροφικού και αλιευτικού ενδιαφέροντος, και το νέο κυρωτικό πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις.
Και φυσικά θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε μειώνοντας τη φορολογία και τα διοικητικά βάρη, όπως θα κάνουμε με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο μειώνουμε τη φορολογία στις ομάδες παραγωγών.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή