Το στοίχημα της Γεννηματά: ΚΙΝΑΛ χωρίς κόντρες σε εκλογική εγρήγορση
Φώφη ΓιωτάκηΚαθαρό «γήπεδο» από εσωκομματικές κόντρες και αναταράξεις θέλει η Φώφη Γεννηματά, διαμηνύοντας στους «αντιφρονούντες», εν όψει και του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ότι είναι αποφασισμένη, όσο ποτέ άλλοτε, να απομακρύνει κάθε εμπόδιο από την ομαλή και εξωστρεφή πορεία του Κινήματος Αλλαγής.
Το στοίχημα της κυρίας Γεννηματά συνδέεται με τον φιλόδοξο στόχο να φτάσει το ΚΙΝΑΛ με ισχυρό ρόλο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, καταφέρνοντας στο ενδιάμεσο να αναβαθμίσει τη θέση του στην Κεντροαριστερά και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Η Χαριλάου Τρικούπη κινείται με ορίζοντα τετραετίας, αλλά έχει ήδη εντάξει στις προβλέψεις της για τα επόμενα κρας τεστ το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εντός του 18μήνου από τις πρόσφατες κάλπες. Ως εκ τούτου, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προσανατολίζεται στο να κόψει εγκαίρως τον βήχα σε όσους αμφισβητούν την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής και τις ειλημμένες αποφάσεις στο συνέδριο του περασμένου Μαρτίου. Γνωρίζει πολύ καλά -λένε συνεργάτες της- τις «αιτίες» της έντασης με «αφορμή» το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και καλεί εκεί όποιον διαφωνεί, να το πει ανοιχτά, θέτοντας ακόμη και θέμα ηγεσίας.
Είναι πασιφανές ότι η κυρία Γεννηματά κινείται με αυτοπεποίθηση και σιγουριά όχι μόνο προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αλλά και προς τη διεκδίκηση μιας νέας εσωκομματικής νίκης, όταν στηθούν οι κάλπες για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ: είτε τον Νοέμβριο του 2021 είτε, όπως προβλέπει το καταστατικό, ένα εξάμηνο αργότερα, δηλαδή εντός του 2022 και ενώ θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις εθνικές εκλογές. Εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αιφνιδιάσει νωρίτερα, θέλοντας να κάψει με διπλές εκλογές την απλή αναλογική, τότε θα είναι εκ των πραγμάτων η κυρία Γεννηματά στο τιμόνι του ΚΙΝΑΛ, με βασικό στόχο να αποτρέψει την επανάληψη του σεναρίου αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία.
Η εξίσωση που περιγράφεται έχει, λοιπόν, πολλές μεταβλητές και το σκηνικό έτσι όπως διαμορφώνεται δεν είναι αρκούντως βολικό για τους πιθανούς αντιπάλους της κυρίας Γεννηματά στη μάχη κορυφής. Συνεργάτες της συμπληρώνουν κάτι ακόμη: η ίδια ξεκαθάρισε τις προθέσεις της και έδειξε το «γήπεδο» – θα μπουν όμως οι άλλοι στο «γήπεδο»; Η αυτονόητη πρόσκληση αφορά κατ’ αρχάς την ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ της απόφασης να κατέβει μαζικά στο «γήπεδο» ή να εκπροσωπηθεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με λίγα στελέχη για να μην το «νομιμοποιήσει».
Ψηφίζουν αποχή
Κάποια στελέχη της πλευράς Ανδρουλάκη, που έχουν κάνει σφοδρή επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη, κλίνουν περισσότερο προς την κατεύθυνση να απέχουν από το συνέδριο, ώστε «να σηκώσει το βάρος των επιλογών της». Αλλα στελέχη προτείνουν «τη συμμετοχή στο συνέδριο ακόμη κι αν είναι με διορισμένους». Το σίγουρο είναι ότι αρκετοί της τάσης Ανδρουλάκη, όπως ο Στέφανος Ξεκαλάκης, δεν κάνουν βήμα πίσω από τη δημόσια σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και το αίτημα για εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναχώρησεπροχθές για επαγγελματικό ταξίδι στην Αφρική, δεν έχει καταλήξει για τη στάση που θα κρατήσει εντός του συνεδρίου, αλλά και για το «γήπεδο» στο οποίο εκείνος θα επιδιώξει να αναπτύξει τις τακτικές κινήσεις με φόντο τις προσωπικές του φιλοδοξίες ή στοχεύσεις. Προς το παρόν δηλώνει σε κάθε ευκαιρία την πρόθεσή του για εξωστρεφείς δράσεις με στόχο τη δυναμική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ και ανεβάζει στροφές με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή για την προώθηση μείζονων πολιτικών, όπως για το Προσφυγικό.
Ο Παύλος Γερουλάνος θα... μπει στο «γήπεδο» του συνεδρίου (στο ΣΕΦ) και θα μιλήσει με έντονα κριτική διάθεση προς την ηγεσία για την ανάγκη να ηγηθεί το ΠΑΣΟΚ με δημοκρατικές διαδικασίες της προσπάθειας ανακατάληψης του χώρου της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. «Δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στην πορεία της προέδρου, ούτε σε κανένα στέλεχος, σε κανέναν μας, τέτοιο συνέδριο-ημερίδα. Κάτι πρέπει να γίνει και θα γίνει. Η δημοκρατία είναι πάντα απάντηση» είναι το μότο που επαναλαμβάνει ο κ. Γερουλάνος μέσω συνεργατών του. Οι πληροφορίες αναφέρουν, εν τω μεταξύ, ότι τις απόψεις Γερουλάνου θα στηρίξει και ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος είχε ζητήσει ανοιχτό συνέδριο και εκλογή ηγεσίας και νέων οργάνων στο ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Παπανδρέου δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ και είναι άγνωστο αν θα προσέλθει στο συνέδριο με την ιδιότητα του «παρατηρητή».
Οι πρώην πρόεδροι
Σε κάθε περίπτωση, πρόσκληση για να παραστεί στο συνέδριο έχει ήδη στα χέρια του ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως και οι άλλοι δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Σημίτης και Βενιζέλος. O κ. Παπανδρέου, ως αρχηγός του ΚΙΔΗΣΟ, και τα στελέχη του κόμματός του μπορεί να μην είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά συμμετέχουν και εκφράζουν την «παπανδρεϊκή» συνιστώσα εντός του Κινήματος Αλλαγής. Θα παραστεί λοιπόν στο συνέδριο ο πρώην πρωθυπουργός;
Εγκυρότατες πληροφορίες επιμένουν ότι, πρώτον, ο Γ. Παπανδρέου διατηρεί καλές σχέσεις με τη Φώφη Γεννηματά, δεύτερον, ότι θεωρεί πως ο ρόλος του είναι ταυτισμένος με τη διασφάλιση της ενότητας της παράταξης (σ.σ.: της οποίας είναι τώρα βουλευτής) και, τρίτον, ότι όταν έφτασε η πρόσκληση στο γραφείο του εκείνος βρισκόταν στην Ινδία και είχε ήδη προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο του συνεδρίου ομιλία του σε συνάντηση πρώην υπουργών Εξωτερικών στη Βιέννη. Παρότι θεωρεί σημαντική τη συνάντηση στη Βιέννη, θα εξετάσει να τροποποιήσει το πρόγραμμά του προκειμένου να... επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ και στο συνέδριό του. Στενοί συνεργάτες του τονίζουν ότι είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με την κυρία Γεννηματά και ότι θα κάνουν λάθος όσοι χαρακτηρίσουν σκόπιμη ενδεχόμενη απουσία του.
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του