Πολιτική|29.11.2018 08:59

Θεσσαλονίκη: Έκκληση Μπουτάρη για προοδευτικό µέτωπο στον δήµο

Εύρης Τσουμής

Κλείδωσε η υποψηφιότητα της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης µε απόφαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η υφυπουργός, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της, είπε τελικά το «ναι» και ήδη ξεκίνησε επαφές για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου σχήµατος, έξω από τα όρια του κόµµατος, που θα µπορέσει να κερδίσει τη δηµαρχία στις εκλογές του Μαΐου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το περιβάλλον του πρωθυπουργού κρίθηκε πως η κ. Νοτοπούλου µπορεί να βγει µπροστά, καθώς είναι αναγνωρίσιµο πρόσωπο, δραστήρια, αποτελεσµατική και έχει αναπτύξει καλές σχέσεις και µε άλλους πολιτικούς χώρους. Αυτό το τελευταίο κρίνεται αναγκαίο, αφού ο κ. Τσίπρας θέλει να οικοδοµήσει στη Θεσσαλονίκη ένα δηµοκρατικό προοδευτικό µέτωπο.

Πρώτος στόχος της κ. Νοτοπούλου τώρα, σύµφωνα µε πληροφορίες, είναι να συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπό της µεγάλο κοµµάτι της δηµοτικής παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη της Πρωτοβουλίας, προκειµένου να δείξει πως µπορεί να συνεχίσει το έργο του. Χθες, κατά τη διάρκεια ηµερίδας για το κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη, η κυρία Νοτοπούλου δήλωσε πως «η Θεσσαλονίκη πρέπει να προχωρήσει σε ανοιχτή ρήξη µε τα πολιτικά κατεστηµένα του παρελθόντος.

Ο ∆ήµος Θεσσαλονίκης και η κυβέρνηση το έκαναν βάζοντας τις βάσεις για να µετατραπεί από συµπρωτεύουσα της παρακµής σε ηγέτιδα δύναµη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Συστράτευση

Χθες το βράδυ µε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Μπουτάρης κάλεσε τα πολιτικά κόµµατα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάµι, που έχουν ρητά δηλώσει τη στήριξή τους στον ίδιο, να συστρατευθούν στη συλλογική προσπάθεια της «Πρωτοβουλίας» για τη συγκρότηση κίνησης. «Οι προοδευτικοί πολίτες οφείλουµε να παλέψουµε για να διασφαλίσουµε τη συνέχεια» ανέφερε.

Στο στρατόπεδο της Ν∆ το βάρος τώρα πέφτει στην προσπάθεια του κόµµατος να «µαζέψει» τους αντάρτες και να συσπειρώσει γύρω από την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου όσο περισσότερα στελέχη µπορούν, που το τελευταίο διάστηµα είχαν αρχίσει να λοξοκοιτάνε σε άλλες υποψηφιότητες. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να εντάσσεται και η αλλαγή που έγινε χθες στη ∆ιοικούσα Επιτροπή του κόµµατος στη Θεσσαλονίκη, µε την αντικατάσταση του Αντώνη Γυφτόπουλου από τον «µπαρουτοκαπνισµένο» και έµπειρο πρώην υπουργό και βουλευτή Τάσο Σπηλιόπουλο.

δήμος ΘεσσαλονίκηςΚατερίνα ΝοτοπούλουΣΥΡΙΖΑΓιάννης Μπουτάρης