Τζανακόπουλος στο Έθνος: Είναι ανοιχτό να επιστρέψω στην προανακριτική
Βούλα ΚεχαγιάΟ ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το δικαίωμα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας της προανακριτικής να επιλέξει εκείνος τον τρόπο εκπροσώπησής του, λέει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, εμφανίζεται βέβαιος ότι το κόμμα του θα κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της διεύρυνσης.
Κύριε Τζανακόπουλε, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν ότι τελικώς στο πλαίσιο της νομιμότητας αναγκαστήκατε να αποχωρήσετε από την προανακριτική. Τι ισχύει;
Το να επικαλούνται η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ τη νομιμότητα ειδικά στην περίπτωση της προανακριτικής επιτροπής και των σχετικών μεθοδεύσεων για την εξαίρεσή μας είναι ταυτόχρονα ειρωνικό και εξοργιστικό. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Με καμία δυνατή ερμηνεία εξάλλου δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι η πλειοψηφία μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής μπορεί να καθορίσει την εκπροσώπηση της μειοψηφίας.
Γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για μια ανυπόστατη νομικά απόφαση, η οποία δεν μας δεσμεύει. Είναι άλλο το θέμα ότι αποφασίσαμε προς στιγμήν να μην παρευρισκόμαστε στην επιτροπή για να μη δώσουμε πρόσχημα στη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει στην εξέταση μαρτύρων. Ούτως ή άλλως, όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η υπόθεση της υποτιθέμενης σκευωρίας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φιάσκο, αλλά και ένα προπέτασμα καπνού ώστε να επιχειρηθεί η συγκάλυψη του πραγματικού σκανδάλου της Novartis. Γιατί λοιπόν να δώσουμε την ευκαιρία στη ΝΔ να δημιουργεί εντυπώσεις;
Υπάρχει, δηλαδή, περίπτωση κατά την εξέλιξη της διαδικασίας να δούμε εσάς και τον κ. Πολάκη να εμφανίζεστε εκ νέου στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η επιτροπή;
Το έχουμε πει από την αρχή με τον πιο επίσημο τρόπο. Ο Παύλος Πολάκης κι εγώ ούτε έχουμε εξαιρεθεί ούτε έχουμε αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένουμε μέλη της επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί επομένως κάθε δικαίωμα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας να επιλέξει εκείνος τον τρόπο της εκπροσώπησής του.
Από τις έως σήμερα καταθέσεις/εξετάσεις μαρτύρων τι συμπεράσματα έχετε βγάλει; Γιατί κάτι κραυγαλέο που να πιστοποιεί το σκάνδαλο Novartis δεν έχει αναδειχθεί…
Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι στην επιτροπή δεν διερευνάται το σκάνδαλο Novartis, αλλά η υποτιθέμενη σκευωρία. Το σκάνδαλο Novartis διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία έχει ήδη ζητήσει την άσκηση δίωξης για ένα από τα πολιτικά πρόσωπα, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση για άλλα δύο.
Επίσης, στην περίπτωση του κ. Σαμαρά η απόφαση αρχειοθέτησης δεν αμφισβητεί τις καταθέσεις μαρτύρων για τη μεταφορά χρημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά απλώς λέει ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί ποιος ήταν ο αποδέκτης των χρημάτων, πράγμα από μόνο του συγκλονιστικό. Και σε τελευταία ανάλυση, δεν περίμενε κανείς την επιτροπή αυτή για να καταλήξει ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis, δηλαδή σκάνδαλο υπερτιμολόγησης φαρμάκων στο οποίο εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.
Η συνταγματική αναθεώρηση είναι ακόμη ένα σημείο αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, με αιχμή και την άρνηση της πλειοψηφίας να περάσει η πρόταση με την οποία θα διασαφηνιζόταν ότι η δωροδοκία δεν υπάγεται στα υπουργικά καθήκοντα. Γιατί θεωρείτε ότι απερρίφθη το αίτημα;
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπούσε να επιλύσει με αυθεντικό τρόπο μια ερμηνευτική διαμάχη. Ειδικότερα, να διευκρινίσει ότι η δωροδοκία δεν υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 86.3 του Συντάγματος και επομένως δεν υπάγεται στη σύντομη παραγραφή των υπουργικών αδικημάτων και είναι η Δικαιοσύνη και όχι η Βουλή που έχει την αρμοδιότητα για την άσκηση των σχετικών ποινικών διώξεων. Το γεγονός ότι η ΝΔ αρνείται να ψηφίσει υπέρ αυτής της πρότασης δείχνει ότι είναι υποκριτική η κριτική που ασκεί στο άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών, αλλά και κάτι περισσότερο: ότι θέλει να επιχειρήσει με πολιτική μεθόδευση να υποχρεώσει τη Δικαιοσύνη να αρχειοθετήσει το σκάνδαλο Novartis διότι προφανώς κάτι φοβάται. Είμαι βέβαιος ότι, ανεξαρτήτως της πορείας που θα πάρει η συνταγματική αναθεώρηση, η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της.
Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία;
Η επιλογή της ΝΔ να τροποποιήσει τη διάταξη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μπορεί να εκλέγεται ακόμη και με 75 ψήφους είναι επιλογή απαράδεκτη, που διαταράσσει τη συνταγματική ισορροπία όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από το 1975. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το ελάχιστο σημείο ισορροπίας ενός εξ ορισμού ανοιχτού και συγκρουσιακού δημοκρατικού πολιτικού συστήματος, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, και είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που πρέπει να εξασφαλίζεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πρόσωπό του. Μην ξεχνάτε ότι ο Πρόεδρος παίζει έναν κρισιμότατο ρόλο ιδιαίτερα στις στιγμές της μετάβασης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από μια φάση σε μια άλλη. Επομένως, με την επιλογή της η ΝΔ υπονομεύει την εμπιστοσύνη στον θεσμό και μάλιστα με έναν και μόνο σκοπό: Να εξασφαλίσει τον πλήρη και ολοκληρωτικό έλεγχο των θεσμών. Και είναι πράγματι θλιβερό ότι ενέπλεξε ακόμη και τον θεσμό του ΠτΔ σε αυτήν την ολοκληρωτική στρατηγική άλωσης του κράτους. Είναι και αυτό ακόμη ένα δείγμα ότι έχουμε μπει σε μια σκοτεινή περίοδο θεσμικού και πολιτικού εκφυλισμού της δημοκρατίας.
Τι σας κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύετε ότι η μεσαία τάξη έχει απογοητευτεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Η ΝΔ υποσχέθηκε πολλές και καλές δουλειές και ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτε άλλο από το να κάνει χατίρια και να προχωρά σε εξυπηρετήσεις ειδικών επιχειρηματικών συμφερόντων, να διαλύει κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση, αλλά και να υλοποιεί πολιτικές ελάφρυνσης των ισχυρών: από τα φορολογικά της μέτρα, που δεν περιλαμβάνουν ελαφρύνσεις για τους μεσαίους αλλά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, και την κυοφορούμενη επιβάρυνση της μεσαίας τάξης με το Ασφαλιστικό, μέχρι την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη μείωση των μισθών, οι εργαζόμενοι και η μεσαία τάξη δεν έχουν δει τίποτα θετικό από τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση της ΝΔ. Ηδη εξάλλου στην αγορά εργασίας το ένα αρνητικό ρεκόρ ακολουθεί το άλλο. Τα αποτελέσματα αυτά της πολιτικής Μητσοτάκη έχουν ήδη αρχίσει να εγγράφονται στη συλλογική συνείδηση και θα οδηγήσουν σε κοινωνικές εξελίξεις και πολιτικές μετατοπίσεις πάρα πολύ σύντομα.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά