Πολιτική | 30.11.2019 10:53

Διπλωματικό μπρα ντε φερ για το μνημόνιο της Άγκυρας - Οι ενέργειες Μητσοτάκη

Newsroom

Στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε γεύμα εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ηγετών συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών που δαπανούν σημαντικά ποσά για τις αμυντικές τους δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας αλλά πιθανότατα όχι ο Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαιώνουν απόλυτα πως η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στο Λευκό Οίκο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου, επισημαίνουν, όμως, ότι αυτή είναι μία από τις ημερομηνίες που έχει προταθεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε την  Παρασκευή (29/11) αναλυτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέθεσε στον Γάλλο Πρόεδρο την κατάσταση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το ζήτημα και στον Ιταλό πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11.

Προειδοποιεί η Αθήνα

Την ίδια ώρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας έχουν γνωστοποιήσει ότι μέχρι την Πέμπτη πρέπει να γίνει γνωστό το περιεχόμενο του Μνημονίου, που υπέγραψε ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης στην Άγκυρα, από τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα διαφορετικά θα θεωρηθεί ανεπιθύμητος στην Ελλάδα και θα ληφθεί απόφαση για απέλασή του, ενώ έχει κληθεί και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα ώστε να δώσει εξηγήσεις.

O Νίκος Δένδιας απέστειλε, την ίδια ώρα, πρόσκληση και στον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου για να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ την ενόχλησή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης «στα όρια της φαιδρότητας», όπως είπε αναλυτικά: «Νομίζω τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής, απόπειρα να υπάρξει συζήτηση -υποθέτουμε, δεν το ξέρουμε, παρότι ο Λίβυος Υπουργός Εξωτερικών όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση- να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης»

«Θα πρέπει να σας πω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης. Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί», κατέληξε.

Αντίδραση του ΥΠΕΞ με πολλούς αποδέκτες

Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε άμεσα την Ε.Επιτροπή και συγκεκριμένα την ΥΕ/ΑΕ κα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας το έθεσε σήμερα και στο πλαίσιο του Coreper. Κατόπιν ενεργειών μας, έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της ΕΕ, τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Άγκυρα.

Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.

Ο ενέργειες που είχαν προηγηθεί

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, το ζήτημα συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επί θεμάτων θαλασσίων ζωνών είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί ήδη από τον Ιούλιο. Η ελληνική πλευρά δεν ξαφνιάστηκε και είχε κινητοποιηθεί άμεσα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, όταν συναντήθηκε, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Ιούλιο, με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Τον παρελθόντα Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, ο οποίος ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε αρνήθηκε την ύπαρξη ανάλογων σκέψεων.

Ως εκ τούτου, του τόνισε ότι κάθε σχετική σκέψη ή πρωτοβουλία είναι τελείως εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, δεν έχει κανένα αντίκρισμα, και θα έχει επιπτώσεις τόσο στις σχέσεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ. Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης αναγνώρισης της συγκεκριμένης κυβέρνησης, καθώς αυτή τυγχάνει αναγνώρισης τόσο από την ΕΕ όσο και από τον ΟΗΕ.

Υπάρχουν ενδείξεις προς την κατεύθυνση ότι το εν λογω μνημόνιο προβλέπει αόριστα ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Άλλωστε, ενα μνημόνιο κατανόησης δεν έχει νομικά δεσμευτική αξία, ενώ δεν είθισται συμφωνίες οριοθέτησης να υπογράφονται υπό μορφή μνημονίου.

Εφόσον πράγματι γίνεται μια τέτοια συζήτηση με βάσει τις αυθαίρετες τουρκικές ερμηνείες περί διεθνούς δικαίου, μια ανάλογη πρωτοβουλία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

ΤουρκίαΛιβύηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑνατολική Μεσόγειος