Πολιτική|02.12.2019 18:14

Κώστας Τσιάρας στο Έθνος: Ευρεία συµµαχία για τον θεσµό της ?ιαµεσολάβησης

Σπύρος Μουρελάτος

Ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, µιλά για τον θεσµό της ∆ιαµεσολάβησης που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζει ότι τώρα οι πολίτες θα µπορούν να επιλύουν τις διαφορές τους σε σύντοµο χρόνο, έξω από τις δικαστικές αίθουσες, µε τρόπο οικονοµικό, εµπιστευτικό και αµερόληπτο, ενώ επισηµαίνει ότι δεν υπάρχουν µαγικές λύσεις στην αντιµετώπιση του µεταναστευτικού ζητήµατος.

Με ποιον τρόπο θα πειστεί η Τουρκία να συµµορφωθεί µε τις υποχρεώσεις της Κοινής ∆ήλωσής της µε την ΕΕ, ώστε να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές στα δικά της παράλια; Εξετάζετε την πιθανότητα να σκληρύνετε τη στάση της χώρας, π.χ. µε τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων µας;

∆υστυχώς δεν υπάρχουν µαγικές λύσεις για ένα πρόβληµα το οποίο αφέθηκε στον χρόνο να εξελιχθεί σε µια µείζονα κρίση. Η Ελλάδα όµως έχει στη διάθεσή της κρίσιµα εργαλεία, τα οποία οφείλει να ενεργοποιήσει για να επουλώσει τις πληγές που δηµιουργεί το µεταναστευτικό πρόβληµα. Σε αντίθεση µε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος πίστευε πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα, είµαστε αποφασισµένοι να προστατέψουµε αποτελεσµατικά τα θαλάσσια σύνορά µας, που είναι παράλληλα και σύνορα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση πράττει το αυτονόητο προκειµένου να αφαιρέσει από την Τουρκία οποιοδήποτε επιχείρηµα της επιτρέπει να µην εφαρµόζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινή ∆ήλωση µε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό άλλωστε επιδιώκει η πρόσφατη νοµοθεσία για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονοµής ασύλου. Ετσι, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα φιλοξενούνται σε κλειστού τύπου προαναχωρησιακά κέντρα και θα δροµολογείται άµεσα η επιστροφή τους στην Τουρκία, σύµφωνα µε όσα ορίζει η Κοινή ∆ήλωση.

Σύσσωµη η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για υιοθέτηση της παλαιοκοµµατικής τακτικής των «ηµετέρων» κατά την επιλογή των διοικήσεων των νοσοκοµείων. Τι απαντάτε;

Προκαλεί θυµηδία να εγκαλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και να κουνούν το δάχτυλο εκείνοι που διόρισαν διοικητές νοσοκοµείων µε πλαστά πτυχία. Η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας έχει διαφορετική προσέγγιση. Από τους επιλεγέντες νέους διοικητές των νοσοκοµείων, το 72% είναι κάτοχοι µεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ή και διδακτορικού, ενώ το 60% των επιλεγέντων είναι κάτοχοι µεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη διοίκηση, στα οικονοµικά ή στην πληροφορική, πεδία στα οποία δίνεται έµφαση και από την προκήρυξη των θέσεων.

Οι διοικητές που διορίστηκαν στα νοσοκοµεία, µάλιστα, θα υπογράψουν συµβόλαια µε ρήτρα αποδοτικότητας, µε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Θα αξιολογούνται για το έργο τους κάθε τρεις µήνες και από αυτό και µόνο θα κρίνονται. Οι µεταρρυθµίσεις που απαιτούν οι πολίτες θα εφαρµοστούν και το Σύστηµα Υγείας θα αναµορφωθεί προκειµένου να βελτιωθούν οι παρεχόµενες υπηρεσίες υγείας στους Ελληνες πολίτες.

Παρά την κριτική που ασκούσατε όλα τα προηγούµενα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνησή σας φέρεται έτοιµη να απονείµει το λεγόµενο κοινωνικό µέρισµα, απόρροια του υπερπλεονάσµατος του προϋπολογισµού. Να υποθέσουµε πως πλέον το κόµµα σας ασπάζεται τη λογική των επιδοµάτων;

Ως αντιπολίτευση, η Νέα ∆ηµοκρατία υπερψήφισε όλες τις διατάξεις της προηγούµενης κυβέρνησης, µε τις οποίες επιστράφηκε στους πολίτες µέρος από την υπερφορολόγηση που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Αντιλαµβάνοµαι πως τα επιδόµατα ανακούφισαν πρόσκαιρα τους πολίτες που σήκωσαν τα βάρη της κρίσης.

Η νέα κυβέρνηση διαπνέεται από µια διαφορετική αντίληψη οικονοµικής πολιτικής, που προτάσσει τη βελτίωση του οικονοµικού κλίµατος, και εφαρµόζει µια πολιτική µείωσης των φόρων, που προσελκύει νέες, παραγωγικές επενδύσεις και επιτυγχάνει βιώσιµα πλεονάσµατα από την ανάπτυξη.

Η αξιωµατική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για ακροδεξιά στροφή στον τοµέα της ασφάλειας, στο φόντο και στην πρόσφατη ψήφιση του νόµου για το πανεπιστηµιακό άσυλο. Εχετε κάποιο σχόλιο;

Ας ξεκαθαρίσουµε κατ’ αρχάς ότι η αλλαγή στο καθεστώς του ασύλου αποτελούσε προεκλογική δέσµευση της Νέας ∆ηµοκρατίας που εγκρίθηκε από τους πολίτες στις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε πράξη την προεκλογική της δέσµευση και ψήφισε τη ρύθµιση για την προστασία του ακαδηµαϊκού ασύλου, ώστε οι ακαδηµαϊκές ελευθερίες των φοιτητών και των καθηγητών να προστατεύονται αποτελεσµατικά από τους «µπαχαλάκηδες» των αµφιθεάτρων που συστηµατικά κατέλυαν το πανεπιστηµιακό άσυλο.

Γιατί πιστεύετε ότι ο θεσµός της ∆ιαµεσολάβησης που προωθεί η κυβέρνηση θα προχωρήσει;

Μετά από 10 χρόνια στασιµότητας του θεσµού, η κυβέρνηση έχει θεσµοθετήσει ένα σαφές και ελκυστικό πλαίσιο, στο οποίο οι πολίτες θα µπορούν να επιλύουν τις διαφορές τους σε σύντοµο χρόνο, έξω από τις δικαστικές αίθουσες, µε τρόπο οικονοµικό, εµπιστευτικό και αµερόληπτο.

Τους τελευταίους µήνες στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης έχουµε καταβάλει συστηµατικές προσπάθειες προκειµένου να καταρτιστεί ένα θεσµικό πλαίσιο, στο οποίο θα εξασφαλίζεται η µέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση σε επίπεδο κοµµάτων. Αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων, ο νέος θεσµός απολαµβάνει της ευρείας αποδοχής, όπως αποδεικνύεται από τη στάση των επιστηµονικών φορέων και των ∆ικηγορικών Συλλόγων. Είµαι αισιόδοξος πως αυτή η ευρεία συµµαχία που διαµορφώνεται σε πολλαπλά επίπεδα αποτυπώνει την ωριµότητα των συνθηκών, ώστε η ∆ιαµεσολάβηση να κάνει τα πρώτα της ουσιαστικά βήµατα. Είµαι αισιόδοξος πως µε το νέο πλαίσιο για τη ∆ιαµεσολάβηση, σε λίγα χρόνια θα µπορούµε να µιλάµε για µια τελείως διαφορετική νοµική κουλτούρα στη χώρα µας.

∆ικαστές διαφωνούν µε τη ∆ιαµεσολάβηση, υποστηρίζοντας ότι ιδιωτικοποιείται η ∆ικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο σκεφτήκατε την ενίσχυση της δικαστικής διαµεσολάβησης αντί της ιδιωτικής;

Η ∆ιοικητική Ολοµέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε συνταγµατικό το νοµοσχέδιο για την ενίσχυση του θεσµού της ∆ιαµεσολάβησης και µάλιστα οµόφωνα. Περαιτέρω θα σας έλεγα ότι στόχος της ∆ιαµεσολάβησης δεν είναι να επιβαρύνει τους δικαστικούς λειτουργούς µε επιπλέον έργο, αλλά ακριβώς το αντίθετο. ∆ηλαδή να αποφορτίσει τα δικαστήρια µειώνοντας τον όγκο της δικαστηριακής ύλης.

Τι θα απαντήσει η Ελλάδα σε ενδεχόµενο επίσηµο αίτηµα της Ρουµανίας για µεταγωγή του Κώστα Πάσσαρη στη χώρα µας;

Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει υποβληθεί ακόµη κανένα επίσηµο αίτηµα προς τη χώρα µας για τη µεταγωγή του Κώστα Πάσσαρη προκειµένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στην Ελλάδα. Εάν ωστόσο σταλεί τέτοιο αίτηµα από τις αρµόδιες ρουµανικές Αρχές, σύµφωνα µε τον νόµο θα αποφασίσει ο αρµόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών.

Πόσο σύµφωνο σας βρίσκουν οι µηνύσεις σε βάρος των εισαγγελέων κατά της ∆ιαφθοράς στην υπόθεση της Novartis;

Οπως γνωρίζετε, σύµφωνα µε τη νοµοθεσία µας, οποιοσδήποτε πολίτης θεωρεί ότι θίγεται, έχει το δικαίωµα να προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη, η οποία έχει την αποκλειστική αρµοδιότητα να κρίνει επί των µηνύσεων αυτών. Από εκεί και πέρα, λόγω του θεσµικού µου ρόλου δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ περαιτέρω επί εκκρεµών ποινικών υποθέσεων.

Κώστας ΤσιάραςΔικαιοσύνη