Πολιτική|06.12.2019 15:03

Παρουσίαση του βιβλίου του Προκόπη Παυλόπουλου στην Αλεξανδρούπολη

Newsroom

Τη θεώρηση της τεχνολογικής εξέλιξης υπό το πρίσμα του μέλλοντος της ανθρωπότητας και την αγωνιώδη προσπάθεια διαχείρισής της, πραγματεύεται το βιβλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, «Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική επανάσταση: Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος», που παρουσιάστηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. 

Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις αντιφάσεις που διέπουν τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της, απάντησε στο γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος δεν καταφέρνει πάντα να συνθέσει, με την απαιτούμενη επιστημονικώς αντικειμενικότητα και επάρκεια, τα δεδομένα του όλου οικοδομήματος της τεχνολογίας, φέροντας ως παράδειγμα τη «σχεδόν καθολικώς παραδεδεγμένη θεώρηση περί των δήθεν τεσσάρων Βιομηχανικών Επαναστάσεων». Εξήγησε, «γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος δεν καταφέρνει πάντοτε να ισορροπήσει κατά τη στάθμιση των επιπτώσεων της τεχνολογικής προόδου», η οποία αποτελεί ένα από τα ευγενέστερα επιτεύγματα του πνεύματος. Μίλησε για τις κοινωνικές προεκτάσεις της τεχνολογικής εξέλιξης, η οποία έχει αλλάξει τη ζωή του ανθρώπου «επί τα βελτίω...», επηρεάζοντας κάθε τμήμα της ζωής μας, «από το προσδόκιμό της, τις συνθήκες διαβίωσής μας, τον τρόπο ανάπτυξης της προσωπικότητάς μας, μέσ’ από τη συμμετοχή μας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, ως την ίδια την επιστημονική δημιουργία». 

Πέραν της θετικής όψης της τεχνολογικής προόδου, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική μνεία και στις σκοτεινές πλευρές της, οι οποίες «δεν οφείλονται τόσο στη φυσιογνωμία της τεχνολογίας, κατά την επιστημονική της καταγωγή και προοπτική, όσο στον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο άνθρωπος προσεγγίζει και χρησιμοποιεί την τεχνολογία, είτε υπερτιμώντας τα αποτελέσματά της, είτε υποτιμώντας τη δοσολογία εμπλοκής της στην καθημερινή ζωή». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «ο πρόχειρος έως απλουστευτικός τρόπος, με τον οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος μπαίνει στον κόσμο του διαδικτύου και ζει μέσα σ’ αυτόν, σαν να πρόκειται για ένα σύμπαν, το οποίο έχει ως προορισμό, όχι τη διευκόλυνση της ανθρώπινης δημιουργίας, αλλά την ολική μετάλλαξη, έτσι ώστε να πλέει σε μια θάλασσα εύπεπτων διανοητικώς φαντασιώσεων».

Υποστήριξε πως «η τεχνολογική ανεργία δεν συνιστά μοιραία -με άλλες λέξεις νομοτελειακή- παρενέργεια της τεχνολογικής προόδου», καθώς προκαλεί μεν σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, διαμορφώνει ένα κλίμα αβεβαιότητας και περιθωριοποίησης, ωστόσο «τίποτα δεν μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε τα νέα μέσα της τεχνολογικής προόδου, έτσι ώστε οι θέσεις εργασίας που χάνονται ν’ αντικατασταθούν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους με νέες».

Κλείνοντας την εισήγησή του για την παρουσίαση του βιβλίου του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ευθύνη του καθενός στο πλαίσιο ενός λειτουργήματος λέγοντας: «Ο καθένας, σύμφωνα με τις συμφυείς και αλληλοσυμπληρούμενες αρχές της ισότητας και της αριστείας, να προσφέρει αυτό που του αναλογεί στο κοινωνικό σύνολο, στο οποίο ανήκει και να υπερασπίζεται, αξιοπρεπώς και κατά τον προορισμό του, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του», παροτρύνοντας «να μην ξεχνάμε ότι οι θεσμικές και πολιτικές αντηρίδες της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, έχουν τις αντίστοιχες αντοχές, ώστε να υπερασπισθούν τον άνθρωπο ακόμη και έναντι των ενδεχόμενων παρεκβάσεων της τεχνολογίας και όχι μόνο».
Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του βιβλίου έγινε επ’ ευκαιρία της παρουσίας του ΠτΔ στις εκδηλώσεις εορτασμού του Πολιούχου της Αλεξανδρούπολης, Αγ. Νικολάου. 

Για τον συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν η Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας και αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ., ο Κώστας Ρέμελης, καθηγητής Νομικής του Δ.Π.Θ. και ο αρχιμανδρίτης, Απόστολος Καβαλιώτης, Δρ. Επισκέπτης καθηγητής του Cambridge. 

παρουσίαση βιβλίουΠροκόπης Παυλόπουλος