Πολιτική|09.12.2019 11:53

Δένδιας: Παράγοντας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια η Ελλάδα

Μαρία Ψαρά

Ως «μια χρήσιμη πρώτη ευκαιρία, μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα» περιέγραψε το πρόγευμα εργασίας ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το πρόγευμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί στις Βρυξέλλες. Πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος έχει προσκαλέσει, πέρα από τους Ευρωπαίους ομολόγους του και τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, καθώς και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι.

Λίγο αργότερα, ξεκίνησε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα συζητήσει και το θέμα του Μνημονίου Συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης.

«Υπεβλήθη αίτημα για βελτίωση της μεθοδολογίας διεύρυνσης και την ανάγκη να διατηρηθεί στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και των υπολοίπων χωρών της περιοχής, πάντοτε βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Πιστεύω ότι, σε κάποιο βαθμό, κάτι πετύχαμε σήμερα. Μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση κι ένα βήμα μπροστά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη, ενδεχομένως τον προσεχή Μάρτιο, προς την επιθυμητή κατεύθυνση», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Είναι παράγοντας σταθερότητας και προώθησης της συνεργασίας και θα συνεχίσει να λαμβάνει σαφείς πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Είκοσι υπουργοί Εξωτερικών γύρω από το ίδιο τραπέζι επιχείρησαν να συζητήσουν -για πρώτη φορά επίσημα μετά το «ναυάγιο» της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου- το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Και παρόλο που η Γαλλία υποβάθμισε τελευταία στιγμή την παρουσία της,  έχει σημασία η έναρξη της κουβέντας, έστω και σε άτυπο επίπεδο. Παρών και ο Ούγγρος Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι.

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών  της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας. Η Κομισιόν εκπροσωπείται από τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμίτ.

Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο πρωταγωνίστριας στην περιοχή της αλλά και εντός της ΕΕ. Και η παρουσία 20 υπουργών της ΕΕ, μεγάλος αριθμός συγκριτικά με αντίστοιχες πρωτοβουλίες, δείχνει ότι υπάρχει αναγνώριση στη θέση της. Επίσης, όμως, δείχνει πόσο μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για το θέμα της διεύρυνσης που «τορπίλισε» ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, κάνοντας τους δύο πρώην προέδρους των ΕυρωπαΪκών Θεσμών, Γιούνκερ και Τουσκ να μιλούν για «ιστορικό λάθος».

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε σειρά ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει εμπράκτως τη διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήδη από το 2003, όταν υιοθετήθηκε η ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Με αυτό άλλωστε ξεκίνησε την εισήγησή του ο Έλληνας υπουργός Ν. Δένδιας.

Για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Σε σχέση με την Τουρκία, το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. «Σε λίγο θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο Ελληνας υπουργός. Ηδη το θέμα συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ με τον ίδιο θα έχει αναλυτική συζήτηση για το θέμα στο περιθώριο του Συμβουλίου. 

Ευρωπαϊκή Ένωσηυπουργοί ΕξωτερικώνΝίκος Δένδιας