Μητσοτάκης: Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη στην τουρκική προκλητικότητα
NewsroomΜήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, μόλις προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής.
«Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω τη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το δήθεν μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο: Παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα δεν είναι μόνη, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, αλλά και με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός, στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Συνάντηση με Τουσκ
Στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ. Τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόσφατη παράνομη «συμφωνία» Λιβύης - Τουρκίας, καθώς και για όλες τις ενέργειες της Ελλάδας.
Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΕΛΚ στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόσθεσε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες.
Σημειώνεται πως στη σημερινή - τελευταία για το 2019 - συνεδρίαση θα παραστούν 27 ηγέτες, αφού οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιτρέπουν στον Μπόρις Τζόνσον να μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Πάντως οι ηγέτες, απόψε το βράδυ θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να συζητήσουν το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών.
Το θέμα της Τουρκίας θα απασχολήσει τους 27 ηγέτες στο δείπνο, που θα ξεκινήσει μετά τις 8 ώρα Ελλάδας. Και εκεί όμως, η συζήτηση θα είναι περιορισμένη. Υπάρχει ήδη ένα προσχέδιο κειμένου στο οποίο «οι περισσότεροι μπορούν να συμφωνήσουν» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο σημείο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα αφορά την Τουρκία:
«19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».
Ωστόσο, το κείμενο μπορεί να αλλάξει –είναι κάτι που άλλωστε συμβαίνει συχνά πριν από τις Συνόδους Κορυφής. Εκεί θα διαδραματίσει σοβαρό ρόλο η ελληνική διπλωματία, μέσω των διμερών επαφών που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Μητσοτάκης: Αναγκαία η προσήλωση στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου - Ρούτε: Ισχυρός σύμμαχος η Ελλάδα
- Η Μέρκελ φωτίζει κρίσιμες στιγμές της ελληνικής κρίσης – Ο εκνευρισμός για Παπανδρέου, η αίσθηση αποτυχίας του Σαμαρά και ο αιφνιδιασμός του Τσίπρα
- Η Νικόλ Κίντμαν σκέφτεται να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ μαζί με τον Κιθ Έρμπαν - Προβληματισμός για την ψυχική της υγεία
- Η Κέιτ Μίντλετον ετοιμάζεται για νέα δημόσια εμφάνιση - Η ανακοίνωση του παλατιού