Πολιτική|13.01.2020 15:55

Ισορροπία τρόμου στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις

Newsroom

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην «Bild», εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, καθώς τα πράγματα δεν αναμένεται να εκτραπούν και να βγουν εκτός ελέγχου, σύμφωνα με τον ίδιο.

Την ίδια ώρα, πάντως, κι ενώ η Άγκυρα επιμένει στις προκλήσεις, ο Νίκος Δένδιας τονίζει πως εάν η Ελλάδα χρειαστεί να προασπίσει τον εθνικό της χώρο, δεν θα είναι μόνη. «Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου» σημειώνει, αφού η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη και τις προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι ακριβώς «κρίση», αλλά «μια οξυμμένη κατάσταση».

Αντίστοιχα, ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, σημειώνει «προστατεύουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Την ίδια ώρα, η ελληνική διπλωματία επεξεργάζεται και το δεύτερο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης το οποίο αφορά στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Δεν θα μας παρασύρει η Τουρκία του επίπεδο του Βαλκάνιου καβγατζή», σημείωσε, με την ομιλία του στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε: «Αν απαιτηθεί παρότι μπορούμε μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι». Στην ίδια συζήτηση, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε «γιατί δεν ζητήσατε την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ και για αυτή την περιοχή».

Η ανταποκρίτρια του Open Tv, Μαρία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράζ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τη συνάντηση -η οποία κράτησε περίπου 2,5 ώρες- δεν έγιναν δηλώσεις και ακολούθησε δείπνο μεταξύ των δύο πλευρών. Νωρίτερα, συνάντηση με τον Σαράζ, στην Ντόχα του Κατάρ, είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο διεθνούς φόρουμ.

Τα βάζει (και) με το Ισραήλ η Αγκυρα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, τουρκικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού εκδίωξε ισραηλινό πλοίο ερευνών κοντά στην Κύπρο, πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της «Jerusalem Post», υπήρξε επιβεβαίωση του συμβάντος από το υπουργείο Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων της χώρας. Δεν έχει σημειωθεί οποιονδήποτε επεισόδιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ ισραηλινού ερευνητικού πλοίου και τουρκικού πολεμικού πλοίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, γράφει αντίστοιχα ο «Φιλελεύθερος».

Σύννεφα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη

Ο ανταποκριτής του Open Tv, Μιχάλης Ιγνατίου, υπογράμμισε ότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Ουάσιγκτον όχι μόνο δεν συναινεί με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αλλά βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, «η Τουρκία προσπάθησε να πείσει τους Αμερικανούς ότι θα πρέπει να έχουν παρουσία στη Λιβύη, ως απάντηση στη ρωσική ανάμειξη – κατά την άποψή μου αυτό είναι αστείο, διότι Ρωσία και Τουρκία είναι στρατηγικοί εταίροι».

Ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι μπορεί να έχουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και για τους S-400 και τις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ -μετά το διπλό «χαστούκι» από τη Γερουσία των ΗΠΑ στην Τουρκία - κυρώσεις και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων - ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι χάνει έναν προς έναν τους συμμάχους του.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Εθνους στην Ουάσινγκτον, η ψηφοφορία στη Γερουσία απέδειξε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ στα θέματα της Τουρκίας είναι «απελπιστικά μόνος». Και αυτό, καθώς όπως ανέφερε, ο Μιχάλης Ιγνατίου «στην ψηφοφορία της Πέμπτης δεν κατάφερε να βρει ούτε έναν εκ των 50 και πλέον Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών για να σταματήσει το ψήφισμα για τη Γενοκτονία». Την ίδια στιγμή η Τουρκία «κατάφερε» να ενώσει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους εναντίον του.  

Το ελληνικό Πεντάγωνο, πάντως, έπειτα από τις διαρκείς εξελίξεις στην περιοχή, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv την Κυριακή, βρίσκεται σε επιφυλακή, για κάθε ενδεχόμενο…

Νίκος Δένδιαςκρίση στη ΜεσόγειοΛιβύηΤουρκία