Πολιτική|25.10.2018 09:50

Υπόθεση Παπαντωνίου: «Η ώρα των δικαστηρίων» λένε τα κόμματα

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Μιλώντας στην ΕΡΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δηµήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «αναδεικνύεται σιγά σιγά πως διατελέσαντες υπουργοί, που ανήκουν στο βαθύ πολιτικό προσωπικό, αν θέλετε, του παλιού πολιτικού συστήµατος, κρίνεται πια και µε τη βούλα των δικαστηρίων ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους περισσότερο ενδιαφέρονταν, αν θέλετε, για το προσωπικό τους συµφέρον, παρά υπηρετούσαν τον ελληνικό λαό και την ελληνική Πολιτεία».

Προσέθεσε µάλιστα πως «αποδεικνύονται σε όλο τους το µέγεθος η διαφθορά, η διαπλοκή και ο εκφυλισµός του παλιού πολιτικού συστήµατος». Παράλληλα επεσήµανε ότι «το ελληνικό κράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να βοηθά στη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων, να δηµιουργεί όρους θεσµικής θωράκισης της Πολιτείας για να µην επαναληφθούν τέτοια φαινόµενα στο µέλλον, γιατί αυτά ακριβώς τα φαινόµενα έπαιξαν σπουδαίο ρόλο και στη χρεοκοπία της χώρας το 2010».

Για «προσωρινή κράτηση ενός πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ» έκανε λόγο, µιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Επεσήµανε πως «και η βούληση της κυβέρνησης και η βούληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» είναι στην κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς και «δεν έχει αδρανήσει τα χρόνια αυτά», αφού «είναι δεδοµένες οι εξεταστικές επιτροπές». Μάλιστα θύµισε για την περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «καταγγέλθηκε γιατί ασχολείται µε προφανώς παραγραµµένες υποθέσεις», ενώ «σήµερα η Βουλή πράγµατι ακούει τη Δικαιοσύνη».

«Ας ζητήσουν συγγνώµη»

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Μέγαρο Μαξίµου, σηµειώνοντας πως «αντί η ΝΔ και το Κίνηµα Αλλαγής να ψάχνουν σωσίβιο σε θεωρίες συνωµοσίας, προκειµένου να αποφύγουν να πάρουν θέση για την προφυλάκιση Παπαντωνίου, ας ζητήσουν επιτέλους τουλάχιστον µια συγνώµη για τον τρόπο που κυβέρνησαν για τον εκφυλισµό της πολιτικής», ενώ τονίζεται ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηµατά δεν µπορούν να κρύψουν την πολιτική ενοχή τους».

Από την πλευρά της Νέας ∆ηµοκρατίας υπενθυµίζεται πως επί κυβερνήσεώς της ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης του Γ. Παπαντωνίου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «ο δικαστικός έλεγχος του κ. Γ. Παπαντωνίου, που ξεκίνησε το 2012, πρέπει να φτάσει µέχρι τέλους, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η δυσώδης υπόθεση των εξοπλιστικών. Για να διαταχθεί προσωρινή κράτηση, προφανώς η ∆ικαιοσύνη έκρινε ότι υπήρχαν λόγοι που την καθιστούσαν αναγκαία». Πάντως πηγές του Μ. Μαξίµου σχολίαζαν πως η ΝΔ ξεχνά «ότι αυτό έγινε µετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ που οι κ. Σαµαράς και Βενιζέλος έκρυβαν στα συρτάρια τους».

Επίσης πηγές της ΝΔ σχολίαζαν και τη φηµολογία περί ένταξης στα ψηφοδέλτια της Ν∆ του γιου του Γ. Παπαντωνίου, Ν. Καρτάλη, αναφέροντας ότι µόνον οι εν ενεργεία βουλευτές θα βρεθούν αυτοδίκαια στα ψηφοδέλτια της παράταξης, οτιδήποτε άλλο είναι απλώς «εκδήλωση προθέσεων». Πάντως από την πλευρά της Ν∆ ξεκαθαρίζεται επίσης ότι «δεν υπάρχει θέµα οικογενειακής ευθύνης».

«Η Δικαιοσύνη να κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της για όλους και για όλα» επισηµαίνεται από πηγές του ΚΙΝΑΛ, µιλώντας για προσπάθεια εκµετάλλευσης εις βάρος του ΚΙΝΑΛ που θα πέσει στο κενό. Τονίζεται ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ο µόνος πολιτικός χώρος που προχώρησε σε πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση. Επισηµαίνεται µάλιστα ότι ο πρώην υπουργός Αµυνας των κυβερνήσεων του Κώστα Σηµίτη, όπως και άλλα στελέχη που ελέγχονται έχουν τεθεί εκτός παράταξης ήδη από το 2007. Τέλος το ΚΙΝΑΛ εκτιµά ότι αποτελεί κυβερνητική επιλογή να γίνει η χώρα µια αρένα µε γενικευµένη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων.

Στο θέµα των εξοπλισµών εστίασε σχολιάζοντας την προφυλάκιση Παπαντωνίου ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως είπε, «αυτή η προσπάθεια δεν θέλουµε να εξελιχθεί ως προσπάθεια για να πέσει στάχτη στα µάτια του κόσµου, αλλά αντίθετα για να βγουν σοβαρά συµπεράσµατα, τόσο από τα ζητήµατα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράµµατα και την τεράστια σπατάλη, η οποία έγινε στα χρήµατα του Ελληνα φορολογούµενου, της ελληνικής λαϊκής οικογένειας, και από την άλλη πλευρά να αναδειχθούν οι αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτήν τη διαµόρφωση της αναπαραγωγής των σκανδάλων, της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Στις καταγγελίες του προέδρου του σχετικά µε τους λογαριασµούς του Γιάννου Παπαντωνίου εστιάζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάµι. Σηµειώνει πως το Ποτάµι «από τον Μάρτιο του 2017 είχε µιλήσει για λογαριασµούς “συµφερόντων Παπαντωνίου” σε ελβετικές τράπεζες».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε αποκαλύψει σχετικά στοιχεία στη Βουλή και στη συνέχεια είχε κληθεί και είχε καταθέσει στην εισαγγελία Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς. Ολα τα άλλα κόµµατα σιώπησαν, εµείς όµως -έστω και µόνοι- επιµείναµε, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα και να µην µπει η υπόθεση στο αρχείο.

Γιάννος Παπαντωνίου