Πολιτική | 20.12.2019 22:19

Διπλωματικός πυρετός: Η Λιβύη προκαλεί ρήξη στις σχέσεις Μόσχας-Αγκυρας (vids)

Newsroom

Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν κατά την επικοινωνία του Νίκου Αναστασιάδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι ενώ ο Νίκος Δένδιας δηλώνει πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της, ο Ερντογάν στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση της Τρίπολης, ανοίγοντας, παράλληλα και ένα νέο μέτωπο με τις ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις γειτονίας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η χώρα μας δεν θα δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, με φόντο το παράνομο μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Από την άλλη, ο στρατηγός Χαφτάρ απειλεί ότι θα χτυπήσει τα τουρκικά στρατεύματα που θα σταλούν στη Λιβύη και προειδοποιεί την Αγκυρα να μην εμπλακεί.

Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και Ρωσία «τραβάνε τα γκέμια» στον Ερντογάν, ενώ συντονίζουν τις κινήσεις τους Αθήνα και Λευκωσία. Αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος δεν μένει αμέτοχος. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open Tv Μιχάλη Ιγνατίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Άγκυρα θα ανταποδώσει ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων και για τον αγωγό φυσικού αερίου. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία και σχετικά με τον ρωσικό αγωγό TurkStream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση για τις διάφορες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ο Ερντογάν επανέλαβε πως η συμφωνία για τους S-400 έχει ολοκληρωθεί. «Τώρα λένε ‘θα επιβάλουμε κυρώσεις’ για τον Turkstream», είπε. «Αυτό συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων μας στην πιο πλήρη έννοιά τους. Θα έχουμε ασφαλώς τις δικές μας κυρώσεις σε βάρος όλων αυτών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Λιβύη διαλύει τη συμμαχία Πούτιν – Ερντογάν

Από την άλλη, η Μόσχα δείχνει να προσπαθεί να μαζέψει τις βλέψεις της συμμάχου της Τουρκίας για πρωταγωνιστικό ρόλο ως  τοποτηρητή στη Λιβύη. Πιο αναλυτικά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η επίθεση εδώ και μήνες από αντίπαλες δυνάμεις. Από πλευράς Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή πως η Αγκυρα δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε και πάλι για αντίποινα τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να παίρνει πλέον υπό την προστασία του τη Λιβύη και την Παρασκευή το δήλωσε και ξεκάθαρα: «Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει θεατής στις εξελίξεις στη Λιβύη», κατηγορώντας μάλιστα και μία σειρά από χώρες, όπως την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη φίλη Ρωσία, ότι υπονομεύουν τη νόμιμη εξουσία στην Τρίπολη. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη, τη Ρωσία την επέκρινε γιατί έχει στείλει μισθοφόρους στη Λιβύη στο πλευρό του στρατάρχη Χαφτάρ, που δεν είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της χώρας, όπως αναφέρει ο Ερντογάν. Και για το πόσο μεγάλη προστασία προσφέρει στον λαό της Λιβύης έφερε ως παράδειγμα την κοινή γνώμη που δηλώνει ευχαριστημένη από την Τουρκία γι’ αυτό και θα συνεχίσει να τη στηρίζει, τώρα μάλιστα υψώνοντας και στρατιωτική ασπίδα, όπως ακούσαμε. Tην οργή της Άγκυρας και του Ερντογάν έχουν προκαλέσει όλα αυτά τα νομοθετήματα που εγκρίνουν οι ΗΠΑ το ένα μετά το άλλο κατά της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε και πάλι για αντίποινα τις ΗΠΑ, καθώς –όπως είπε- «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στις κυρώσεις», ούτε είναι ένα κράτος χωρίς εξουσία και ηγέτη, νομάδων -όπως λέει χαρακτηριστικά- ώστε να δέχεται τα πάντα. Άρα επίκειται νέα όξυνση στις σχέσεις αν τελικά προβεί και η Άγκυρα σε κυρώσεις, σύμφωνα πάντα με τη Μαρία Ζαχαράκη.

Καταδικάζει ο Νετανιάχου το “μνημόνιο” Τουρκίας – Τρίπολης: Ζητεί άμεση υπογραφή για τον EastMed

Την καταδίκη του παράνομου μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και εισηγήθηκε την άμεση υπογραφή συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε το πρωί μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νετανιάχου και αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία υιοθέτησε τον ορισμό του αντισημιτισμού όπως αυτός καθορίζεται από τη διεθνή συμμαχία για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε στην συνέχεια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι για τον συντονισμό των δύο χωρών προς αποτροπή υλοποίησης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Τη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄.

Και όπως φάινεται, ο διπλωματικός πυρετός θα συνεχίσει να ανεβαίνει στην περιοχή, παράλληλα με τις ζυμώσεις που θα γεννούν νέες εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, αρκετοί είναι εκείνοι που απέυχονται ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο...

ΛιβύηΤουρκίαΡωσία