Πολιτική|25.10.2018 09:54

Οι προτάσεις ΚΙΝΑΛ για ευθύνη υπουργών και πολιτικό χρήµα

Φώφη Γιωτάκη

Η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής µε την επιστολή της έθιξε «καυτά» θέµατα όπως είναι η λελογισµένη ενίσχυση των αρµοδιοτήτων του Προέδρου της Δηµοκρατίας, η δυνατότητα να συγκαλεί µε πρωτοβουλία του Συµβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, η εξασφάλιση σταθερού πολιτικού κύκλου, η αλλαγή του άρθρου 16 και η ίδρυση µη κρα-
τικών ΑΕΙ.

Ταυτόχρονα, µε την επιστολή της εισηγήθηκε συγκεκριµένες θεσµικές αλλαγές και επεσήµανε την ανάγκη «ανατροπών» για:

Την κατάργηση προνοµίων του πολιτικού συστήµατος. Το άρθρο 86 «περί ευθύνης υπουργών», όπως λέγεται, είναι καιρός να αλλάξει ώστε να αποφεύγονται φαινόµενα όπως αυτά που ζούµε κατά καιρούς.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ: Δηµιουργείται δικαστικό συµβούλιο ανώτατων δικαστών από τον Αρειο Πάγο και το ΣτΕ µε κλήρωση, το οποίο θα κρίνει αν µια υπόθεση που αφορά πολιτικό πρόσωπο πρέπει να παραπεµφθεί στη Βουλή, και όχι η παραποµπή να γίνεται «αµελλητί». Η Βουλή µε απλή πλειοψηφία θα αποφαίνεται για παραποµπή σε δίκη. Για τους υπουργούς καταργούνται οι ειδικές προβλέψεις παραγραφής και ισχύουν οι ίδιοι κανόνες παραγραφής µε εκείνους των υπόλοιπων πολιτών. Επίσης, αναθεωρείται το άρθρο 62, που παρέχει ασυλία στους βουλευτές. Η ασυλία των βουλευτών Οι βουλευτές να µη διαθέτουν ασυλία αυτοδικαίως, ακόµη και όταν κατηγορούνται για εγκλήµατα του κοινού ποινικού δικαίου. Θα µπορούν να προσφεύγουν και να ζητούν προστασία της Βουλής µόνον όταν θεωρούν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική ή καταχρηστική.

Χρηµατοδότηση κοµµάτων. Ο έλεγχος των οικονοµικών των κοµµάτων και των εκλογικών δαπανών ασκείται από επιτροπή υπό την προ-
εδρία υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Στην επιτροπή αυτή µετέχει χωρίς δικαίωµα ψήφου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο παύουν να είναι ελέγχοντες και ελεγχόµενοι οι πολιτικοί.

Υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονοµικών των κοµµάτων στη «∆ιαύγεια».

«Κόφτης» δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισµού του κόµµατος, ώστε να σταµατήσει το φαινόµενο της συσσώρευσης χρεών.

Οι ιδιωτικές εισφορές άνω των 200 ευρώ δηµοσιοποιούνται.

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ