Πολιτική|10.01.2020 09:20

Τα «καυτά» θέματα στην ατζέντα των συναντήσεων Μητσοτάκη με Τσίπρα, Γεννηματά

Γιάννης Πολίτης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Παρασκευής θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα τους ενημερώσει για όσα ελέχθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Οβάλ Γραφείου ανάμεσα στον ίδιο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει ενημέρωση για τις τουρκικές προκλήσεις μιας και το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη τόσο στο ελληνικό FIR όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για την υπογραφή του Μνημονίου ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.

Η στάση Τσίπρα, Γεννηματά

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφράσει τις ενστάσεις του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά συγχρόνως θα ζητήσει και επανεξέταση της στρατηγικής της χώρας απέναντι στις ΗΠΑ από τη στιγμή που -όπως διαπιστώνει- ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν προέβη σε καμία δημόσια δήλωση στήριξης της Ελλάδας έναντι της Αγκυρας και των τουρκικών προκλήσεων.

Από την άλλη, η Επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, προσέρχεται στη συνάντηση με βαριά ατζέντα, καθώς τάσσεται υπέρ της προσφυγής στη Χάγη υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι αυτή θα αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. 

Οπως όλα δείχνουν, η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά δεν αποκλείεται να περιστραφεί γύρω από τον εκλογικό νόμο αλλά και το πρόσωπο που θα προταθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας. Στο κεφάλαιο εκλογικός νόμος ο πρωθυπουργός δεν τρέφει αυταπάτες, καθώς θεωρεί πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπλεύσει με την κυβερνητική πρόταση. Ωστόσο, στη συνάντηση που θα έχει με την Φώφη Γεννηματά θα προσπαθήσει να εξαπολύσει επίθεση φιλίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η δεύτερη «επικίνδυνη» αποστολή που καλείται να φέρει εις πέρας ο πρωθυπουργός έχει να κάνει με το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στόχος του πρωθυπουργού άλλωστε είναι η ευρεία πλειοψηφία. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους την επιθυμία του ο Προκόπης Παυλόπουλος να είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ αποκλείει την υπερψήφιση οποιασδήποτε άλλης πρότασης ακόμα και αν αυτή είναι η Μαρία Δαμανάκη. Και αυτό διότι στην Κουμουνδούρου δεν της συγχωρούν την μεταπήδησή της στο ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά απορρίπτει οποιοδήποτε όνομα σχετίζεται με την κεντροδεξιά παράταξη. Αντιθέτως, συζητά θετικά να ψηφίσει πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κώστας Σημίτης, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Λουκάς Παπαδήμος, η Άννα Διαμαντοπούλου και η Μαρία Δαμανάκη. Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η 13η Φεβρουαρίου ενώ η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου του 2020.

Ντόναλντ ΤραμπΦώφη ΓεννηματάΚυριάκος Μητσοτάκηςτουρκικές προκλήσειςΠρόεδρος της Δημοκρατίαςεκλογικός νόμος