Δύο «όχι» από Τσίπρα - Γεννηματά σε Μητσοτάκη – Το σενάριο των διπλών εκλογών
NewsroomΜε τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή (10/1) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας τον πρώτο κύκλο επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν εμπράκτως τη γραμμή συνεννόησης, ώστε η προσπάθεια αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας να λάβει το βασικό χαρακτηριστικό της εθνικής ενότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:00 συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις 13:00 είχε συνάντηση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
Πιο αναλυτικά, το πρώτο τετ α τετ των πολιτικών ήταν χαλαρό, ενώ και οι δύο μίλησαν στον ενικό. Ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό «πότε επέστρεψες; Τι πρόλαβες να κάνεις;» και στη συνέχεια του έδωσε συμβουλές πώς να ξεπεράσει το τζετ λαγκ. «Ναι, συνηθισμένα τα βουνά, το έχω κάνει αυτό το δρομολόγιο πολλές φορές δεν με πειράζει πια» είπε ο πρωθυπουργός.
«Πόσο μέρες μείνατε;», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δυο ημέρες στην Ουάσιγκτον... τα απολύτως απαραίτητα» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έδωσε συμβουλές πώς να ξεπεράσει το τζετ λαγκ. «Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική»! είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό. Γενικά είναι καλή συνήθεια είπε ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα.
Μετά τη συνάντηση που είχαν στο εσωτερικό του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη θέση που κράτησε απέναντι στον πρωθυπουργό. Υποστήριξε πως λέει «όχι» σε εκλογικό νόμο και F35 και πως στηρίζει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Περιμένουμε μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση», σημείωσε ο ίδιος.
«Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις αυξανόμενες εντάσεις και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας αλλά και για την εκκωφαντική σιωπή από όλη την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ για την κλιμάκωση από την Τουρκία» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός.
«Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι προσυπογράφει αυτή τη φράση. Στη πράξη, όμως, έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος. Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και το εάν θα βρεθούν στο πλευρό μας αν το πράξει, τόνισε ακόμη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, τόνισε επίσης πως εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του κόμματος του «στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου». «Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση» πρόσθεσε, ενώ έκλεισε αναφερόμενος στην επερχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Τέλος, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας: «Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί. Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτήν τη φορά».
Η συμφωνία διαφωνίας στη συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά
Η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε λίγο μετά τις 13:00 στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό. Η συνάντηση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε στις 13:00, αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Αφού αντάλλαξαν ευχές για καλή χρονιά, ο πρωθυπουργός την ρώτησε αν θέλει να την κεράσει κάτι και εκείνη ζήτησε μόνο ένα ποτήρι νερό.
Ακολούθησε ο διάλογος:
Μητσοτάκης: Την τελευταία φορά ήσουν καταβεβλημένη. Τώρα σε βλέπω καλύτερα. (σ.σ. ήταν άρρωστη στην τελευταία συνάντησή τους)
Γεννηματά: Ξεκουραστήκαμε τις γιορτές. Εσύ από τα βουνά κατευθείαν στα βαθιά .
Μητσοτάκης: Ήταν τριήμερη η ξεκούραση στο βουνό, αλλά αναζωογονητική.
Γεννηματά: Στα βαθιά τώρα, είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή αλλά δεν ήθελες. Καλή η ενημέρωση, αλλά επιμένω στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, δεν θα έχουμε αποκλίσεις. Θα το διαπιστώσεις στην συνάντησή μας.
Γεννηματά: Να μη μας θεωρούν οι άλλοι δεδομένους.
«Απ’ όσα άκουσα βγαίνω ενημερωμένη», ανάφερε η Φώφη Γεννηματά σε συνεργάτες της λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωσή της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι κατά 99% η συζήτηση αφορούσε τα εθνικά θέματα και το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ντόναλντ Τράμπ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το 1% αφορούσε στην πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός και την οποία απέρριψε η κυρία Γεννηματά.
«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς έχουμε τη δική μας πρόταση και σ΄ αυτή επιμένουμε», είπε προς τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Δεν έγινε καμία συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη Φώφη Γεννηματά να επαναλαμβάνει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπαίνει σε ονοματολογία κι επιμένει στη θέση του ότι πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς. Σχετικά με το κυρίως θέμα συζήτησης, τα εθνικά θέματα και τη τουρκική επιθετικότητα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, είπε πως ξεκαθαρίστηκε και συμφωνήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη στο ότι αν χρειαστεί να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυτή θα αφορά μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Επίσης, τόνισε στους συνεργάτες της, ότι ο κ. Μητσοτάκης την διαβεβαίωσε ότι στη συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο έθεσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Δεν έγινε συζήτηση για πιθανή διπλωματική πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ. Όπως έγινε γνωστό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συζήτησε με τον πρωθυπουργό το θέμα της αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας όπου υποστήριξε μεν ότι χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλιστικά συστήματα με μέτρο και ιεράρχηση, αλλά δήλωσε αντίθετη σε ράλι εξοπλισμών. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτή στη διαπραγμάτευση για προμήθεια των F-35. Μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις και η προσφυγή στη Χάγη αφορά μόνο στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ ενώ η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα.
Είπε συγκεκριμένα: «Είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες, μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο. Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Να μην ξεχνά η κυβέρνηση ότι η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».
Το σενάριο των διπλών εκλογών
Όπως είναι γνωστό, ο εκλογικός νόμος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες. Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%, και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μία έδρα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι να εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% των ψήφων.
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σχεδόν έτοιμο και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή που να ικανοποιεί το ΚΙΝΑΛ, το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει κατά πολύ, με τις 200 ψήφους που απαιτούνται ώστε να μπορεί να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να μη μαζεύονται. Με αυτό το σενάριο, οι επόμενες εκλογές -στο τέλος της τετραετίας θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- πολύ πιθανόν να είναι διπλές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, και με απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου, έχει δεσμευθεί πως δεν θα συμφωνήσει σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ενώ αντίθετοι εμφανίζονται το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 17.00 και στις 18.00 αντίστοιχα, θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή