Πολιτική|12.01.2020 10:39

ΣΥΡΙΖΑ: «Στροφή» για τις αμερικανικές βάσεις - Οι θέσεις για τα ελληνοτουρκικά

Βούλα Κεχαγιά

Μετατόπιση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς που συνδέονται με την αναβάθμιση των σχέσεων μας με τον αμερικανικό παράγοντα προκαλεί το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβητεί την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να εμφανίζει την Ελλάδα ως δεδομένη ανεξαρτήτως των όποιων επιλογών της Ουάσιγκτον κι εκ των πραγμάτων θέτει υπό συζήτηση το κατά πόσο πρέπει να θεωρείται ως «δεδομένη» η στήριξη του κόμματός του στις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου που βρίσκονται σε συνάρτηση με αυτόν τον τομέα.

Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη έγινε σαφές ότι  ζητεί την  αναθεώρηση της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ που αφορά τις βάσεις ως απόρροια της διαπιστωμένης  απροθυμίας Τραμπ να προβεί  ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού σε κάποια δεσμευτική δήλωση στήριξης της χώρας μας έναντι των τουρκικών προκλήσεων.  Επί της ουσίας αξιώνει την αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ έως ότου εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Για τις βάσεις

Πρακτικά η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο ασκεί κριτική για την σπουδή της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο πριν από τις επίσημες συναντήσεις της ελληνικής πλευράς στην Ουάσιγκτον αλλά συγχρόνως την κατηγορεί ότι δίνει «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάποια υπόσχεση στήριξης. Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες ημέρες αφορούν τις εγκαταστάσεις βάσεων στον Βόλο, την Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη  και την Αλεξανδρούπολη που είναι ελληνικές κι όχι την βάση της Σούδας όπου έχουν εκχωρηθεί κυριαρχικά δικαιώματα στους Αμερικανούς.

Όπως καταγράφηκε από τις δηλώσεις Τσίπρα την Παρασκευή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα και στην συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη με το σκεπτικό πως από τις επαφές στον Λευκό Οίκο δεν προκύπτει ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ συγκλίνουν με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει τον Κ. Μητσοτάκη για το θέμα των βάσεων και μέσω της συνέντευξής του (Βήμα) αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ήταν λάθος ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρίς να είναι σαφές ποια στάση επρόκειτο να τηρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να συντηρήσει το ζήτημα με τις βάσεις ψηλά στην ατζέντα της το επόμενο διάστημα αν και η συνολικότερη στάση της για τα εθνικά θέματα κινείται στην γραμμή Τσίπρα πως πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Σημειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε στη Βουλή τον προϋπολογισμό για τις αμυνστικές δαπάνες.

Επίσης το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είχε συνταχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία συγκυρία ωστόσο που ο πρώην πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών είχαν εξασφαλίσει την αναβάιση των σχέσεων με καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου, δημόσια και σαφή στήριξη των ΗΠΑ υπέρ του East Med με δέσμευσή τους ότι θα υποστηρίξουν το έργο. Όπως όμως λένε παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια αργότερα ο έλληνας πρωθυπουργός παρακολουθεί ως θεατής τον κ. Τραμπ να στηρίζει την Τουρκία και παρόλα αυτά να προχωρά κανονικά στην υλοποίηση της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας απεμπολώντας ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Διαφωνούν για Πρόεδρο και εκλογικό νόμο

Από την συνάντηση Τσίπρα Μητσοτάκη φάνηκε η απόσταση που χωρίζει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς σε μείζονα θέματα που ξεκινούν από τα εθνικά και φθάνουν έως την αλλαγή του εκλογικού νόμου . Για την σημειολογία λίγο πριν ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα ο οποίος φέρεται να εξέφρασε την δυσαρέσκειά της χώρα τους για τα όσα είπε ο  Έλληνας πρωθυπουργός στο Atlantic Council (σε σχέση με την εκτέλεση Σουλεϊμανί) με την επισήμανση ότι αντίστοιχη δήλωση δεν έγινε ούτε καν από ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών με τις οποίες το Ιράν διατηρεί κακές σχέσεις!

Από τις δηλώσεις Τσίπρα διασαφηνίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά αφού προηγηθεί σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος απόκτησής τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως επιμένει σε σύγκλιση Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, θέμα που ωστόσο θέτει συνδυαστικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από τον πρωθυπουργό ζήτησε ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για την χάραξη εθνικής στρατηγικής. Με βάση τις πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές πως υπάρχει απόλυτη αντίθεση στην προοπτική ο Κ. Μητσοτάκης να επιλέξει μη πολιτικό πρόσωπο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι οφείλει να οδηγηθεί σε επιλογές που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν στην βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, κυρίως στα εθνικά θέματα.

Για τον εκλογικό νόμο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει και αυτό είπε και στον Κ. Μητσοτάκη ότι διαφωνεί απολύτως με την κατάργηση της απλής αναλογικής προκειμένου να επιστρέψει ένα σύστημα ανισοτιμίας της ψήφου των Ελλήνων πολιτών. Φαίνεται όμως πως εισέπραξε την πρόθεση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζει μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά

Χάγη

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πάγια εθνική γραµµή πρέπει να αποτελεί η προσέγγιση µε την Τουρκία στη βάση των διερευνητικών επαφών που έχουν σταµατήσει από το 2016. Εάν αποτύχει η επανεκκίνησή τους, µόνο τότε θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη -έπειτα από συνυποσχετικό-, µε µοναδικά θέµατα την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ. Παράγοντες του κόµµατος αναφέρουν ότι το θέµα της Χάγης στην παρούσα συγκυρία είναι απολύτως άκαιρο.

Συνεκµετάλλευση

Για την αξιωµατική αντιπολίτευση δεν νοείται θέµα συνεκµετάλλευσης εάν προηγουµένως δεν έχουν καθοριστεί οι οικονοµικές ζώνες. ∆εν πρέπει να ανοίξει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση εάν δεν έχει υπάρξει σαφής οριοθέτηση των οικονοµικών ζωνών.

Συµφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη γραµµή πως πρόκειται για µια παράνοµη συµφωνία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και επικρίνει την κυβέρνηση της Ν∆ ότι «πιάστηκε στον ύπνο», καθώς αυτή προετοιµαζόταν από το 2010. Η αξιωµατική αντιπολίτευση θεωρεί πως οι κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία για την Κύπρο θα πρέπει να επεκταθούν και για το θέµα της Λιβύης και επιπλέον ζητεί από τον κ. Μητσοτάκη να επανενεργοποιήσει τη Σύνοδο των χωρών-µελών του Νότου που συγκροτήθηκε µε πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.

Θαλάσσιες ζώνες

Η Κουµουνδούρου, διά του αρµόδιου τοµεάρχη της, Γιώργου Κατρούγκαλου, αντέδρασε έντονα στην πρωθυπουργική αναφορά πως στη Χάγη θα µπορούσε να συζητηθεί το θέµα της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η συγκεκριµένη αναφορά προέκυψε από άγνοια και λάθος του Κ. Μητσοτάκη. Και αυτό διότι θαλάσσιες ζώνες λογίζονται οι ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα και η αιγιαλίτιδα ζώνη. Αυτό θα σήµαινε πως η χώρα µας θα απεµπολούσε το δικαίωµα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 ναυτικά µίλια στα 12, κάτι που ανήκει στα κυριαρχικά της δικαιώµατα. «∆εν αποδεχόµαστε σε καµία περίπτωση ως θέµα συζήτησης τις “γκρίζες ζώνες”» αναφέρουν αρµόδιοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ.

αμερικανικές βάσειςΣΥΡΙΖΑΗΠΑ