Πολιτική|15.01.2020 14:37

Βίτσας για υπουργείο Μετανάστευσης: Σε έξι μήνες θα μας ζητήσουν και συγγνώμη

Γιώργος Μαρής

«Οι... πανέτοιμοι έκαναν έξι μήνες για να καταλάβουν το τεράστιο λάθος τους» ήταν το σχόλιο του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα στο ethnos.gr, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση της απόφασης να επανιδρύσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος διατέλεσε τελευταίος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ ερμήνευσε τη χρονική συγκυρία που επιλέχτηκε αυτή η κίνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση λειτούργησε με «μικροκομματικά κίνητρα». «Στους... πανέτοιμους της Νέας Δημοκρατίας πήρε έξι μήνες για να καταλάβουν το τεράστιο λάθος που είχαν κάνει με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Κάλιο αργά παρά ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας ότι μέχρι τώρα η Νέα  Δημοκρατία λειτουργεί στο προσφυγικό με δημοσιοποίηση σχεδίων που δεν είναι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

«Ελπίζω σε έξι μήνες να μην έχουμε άλλες αλλαγές, γιατί ως τώρα η Νέα Δημοκρατία απαντάει στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα με συσκέψεις και δημοσιοποίηση σχεδίων που ούτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ούτε είναι αποτελεσμτατικά και αυτό είναι εις βάρος και των προσφύγων και όσων αιτούνται άσυλο, αλλά και των ντόπιων οικισμών, ιδιαίτερα στα νησιά». 

Ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε για τα όσα εξήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας: «Aκούει τι λέει; Γιατί αυτά που ανακοίνωσε με 42.000 ανθρώπους αυτή τη στιγμή στα νησiά δεν στέκουν ούτε καν αναλογικά».

Στην ερώτηση αν η σημερινή κίνηση είναι παραδοχή ήττας της κυβέρνησης για όσα είχε εξαγγείλει η ΝΔ προεκλογικά ο κύριος Βίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε έξι μήνες μπορεί να μας ζητήσουν και συγγνώμη».

«Μόνο παραδοχή ήττας; Εδώ έχει περάσει την ιστορία (του μεταναστευτικού) από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στον Εθνικό Συντονιστή στον κ. Στεφανή. Σε έξι μήνες μπορεί να μας ζητήσουν και συγγνώμη».

Για το πως ερμηνεύει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ την χρονική συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση για να γίνει η ίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης ο ίδιος είπε ότι έγινε  με μια μικροκομματική λογική που έχει η κυβέρνηση καθώς τις επόμενες μέρες αναμένονται κινητοποιήσεις στα νησιά που ψήφισαν την Νέα Δημοκρατία και που δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν την αναποτελεσματικότητά της.

Νέα ΔημοκρατίαΔημήτρης Βίτσαςυπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου