Πολιτική|17.01.2020 14:55

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Newsroom

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Ενώ ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ είναι στην Αθήνα, λίγο πριν συναντηθεί μαζί του, ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο, προφανώς για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη και τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν.

Η γερμανική κυβέρνηση, λίγες μέρες νωρίτερα είχε εκφράσει την κατανόησή της για το «θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία» της Ελλάδας σχετικά με το μέλλον της Λιβύης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο».

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέφυγε να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε ο κύκλος των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, ενώ τόνισε ότι σε κάθε βήμα υπήρξε στενός συντονισμός με τα Ηνωμένα Εθνη. «Δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα (…). Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και πέραν αυτού δεν μπορώ να πω πως καταλήξαμε.

Δεν θέλουμε αυτό να το συζητήσουμε δημοσίως» δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη μη πρόσκληση της Ελλάδας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. 

Αυτή η απόφαση της Γερμανίας να αποκλείσει την Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας και έχει δημιουργήσει τριβές μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευση.

Το θέμα, όμως, ξεπέρασει τα ελληνικά σύνορα και ο αποκλεισμός της Ελλάδας δεν π'έρασε απαρατήρητος και στις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;», αναφέρει ο LNA σε μήνυμά του.

Μητσοτάκης: «Βέτο για τη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το απαράδεκτο σύμφωνο»

«Κακώς δεν προσκληθήκαμε στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Βέβαια ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δώσει το ‘’παρών’’, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το ‘’παρών’’. Θα έχω και αύριο επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους”, είχε τονίσει σε συνέντευξη του την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ξανά παράνομο το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης. «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο», σχολίασε.

Άνγκελα ΜέρκελΚυριάκος Μητσοτάκης