Πολιτική|23.01.2020 07:08

Με το βλέμμα στα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός

Σπύρος Μουρελάτος

Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης του και εν προκειμένω στην εκπλήρωση των μείζονων στόχων, που έχει θέσει για το 2020 στρέφεται πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξέρχεται της κορυφαίας θεσμικά διαδικασίας της εκλογής της νέας Πρόεδρου της Δημοκρατίας σαφώς ενισχυμένος, όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες.

Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ανώτερες κυβερνητικές πηγές έδιδαν ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα, που εξέπεμψε χθες το πολιτικό σύστημα εν συνόλω κατά την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μέσω ευρύτατης διακομματικής πλειοψηφίας, ως ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος σε μία κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Η πρωθυπουργική αποστροφή «χαίρομαι που το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας επιβεβαιώνει ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε» συμπυκνώνει σύμφωνα με έμπειρους κυβερνητικούς παράγοντες την ικανοποίηση της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη για τη συναίνεση, που σχηματίστηκε γύρω από την προσωπική του επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όπως το έθετε κατά πληροφορίες, εξάλλου, κορυφαίος Υπουργός, το παράδειγμα της εκλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα «βαίνει υπέρ της ακεραιότητας και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος αποκαθιστώντας την πρόσβαση του πολίτη, που δεν γαλουχήθηκε, ούτε πέρασε από τις διαδικασίες του κομματικού σωλήνα στα υψηλότερα σκαλοπάτια του δημόσιου βίου».

Οικονομία και στο…βάθος εθνικά στο Νταβός

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, χρόνος για πανηγυρισμούς δεν υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγες ώρες μετά την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός μετέβη αργά χθες το απόγευμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου κύριος στόχος του είναι να κεφαλαιοποιήσει την ανοδική πορεία, που καταγράφει το τελευταίο εξάμηνο η Ελληνική Οικονομία.

Συγκεκριμένα, μέσω διμερών και πολυμερών επαφών – ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί σήμερα μεταξύ άλλων με ηγετικά στελέχη κολοσσών, όπως είναι η Microsoft και η Google και αύριο με εκπροσώπους των πλέον σημαντικών επενδυτικών funds παγκοσμίωνς – στοχεύει να υπογραμμίσει την επάνοδο της Ελλάδος στο club των κρατών με την πλέον υποσχόμενη οικονομική ανάπτυξη στην υφήλιο, αλλά και να προβάλλει τις πολύ σημαντικές, όπως επισημαίνεται, επενδυτικές ευκαιρίες, που δημιουργούνται.

Εν μέσω, ωστόσο, μίας ταραχώδους περιόδου ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατάταξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που πυροδοτεί κατά μείζονα λόγο ο επίμονος τουρκικός αναθεωρητισμός, ο πρωθυπουργός αναμένεται στις πολιτικού χαρακτήρα συναντήσεις του να προωθήσει με τρόπο δυναμικό τα εθνικά μας δίκαια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά ιδίως μετά την εξαίρεση της χώρας μας από την πρόσφατη Διάσκεψη στο Βερολίνο, η απογευματινή του συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, ηγέτιδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και φυσική διάδοχος της Αγκέλα Μέρκελ στην Καγκελαρία, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ.

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης θα δει τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, σε μία συνάντηση – προπομπό του ταξιδιού του στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου και του ραντεβού του με τον Εμάνουελ Μακρόν σε μία περίοδο όπου οι Ελληνο-γαλλικές σχέσεις χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως στενές. Νωρίτερα το πρωί, σε πάνελ, που είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα και…απέναντι στον διεθνούς φήμης καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημιών, Stanford και Harvard, Ναιαλ Φέργκιουσον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί μεταξύ άλλων στις σύγχρονες γεωστρατηγικές προκλήσεις εκπέμποντας μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης ότι η χώρα κρατά πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την αντίπερα όχθη του Αιγαίου, είναι, ωστόσο, έτοιμη να υπερασπιστεί με κάθε διαθέσιμο μέσο την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στην κυβέρνηση αξιολογούν ως βαρυσήμαντες και σε κάθε περίπτωση ενδεικτικές της εγκατάλειψης της παραδοσιακής τακτικής των ίσων αποστάσεων τις διαδοχικές Αμερικανικές παρεμβάσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Λιβύη.

Ένα 24ωρο μετά τις εγγυήσεις ασφαλείας, που παρείχε στην χώρα μας ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ., Μάικ Πομπέο, μέσω της επιστολής του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτηθείς σχετικώς δεν δίστασε να εκφράσει την ανησυχία του για την αποστολή του Γιαβούζ νοτίως της Λεμεσού τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτήν την δραστηριότητα». Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται την έντονη ενεργοποίηση του Αμερικανικού παράγοντα ως ακόμη μία απόδειξη της επιτυχίας του πρόσφατου ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και δη της συνάντησης του με τον Ντόναλντ Τραμπ.     

ΤουρκίαΝταβόςΚυριάκος Μητσοτάκης