Πολιτική|05.02.2020 19:38

Μητσοτάκης στο Politico: Η Ευρώπη πρέπει να προσέξει τι κάνει η Τουρκία

Newsroom

«Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος στη Λιβύη αλλά μέρος της λύσης και έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να βρίσκεται στην αίθουσα όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα γενικότερα συζητήσουν όσα εκτυλίσσονται στην αυλή της». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Politico, που δημοσιεύεται την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η χώρα μας είναι ο πλησιέστερος Ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Παράλληλα, επεσήμανε πως το «παντελώς παράνομο» μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που έχουν υπογράψει Τρίπολη και Άγκυρα περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι οι ενέργειες που κάνει η Τουρκία σχετικά με τη Λιβύη δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς ήδη παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει περισσότερη προσοχή στο τι συμβαίνει στη δική μας γωνιά του κόσμου». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου ήταν «ένα λάθος», όμως αυτό «δεν θα επηρεάσει σημαντικά» τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως η τήρηση της Κοινής Δήλωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή επιπρόσθετης κοινοτικής βοήθειας. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία πως, εάν θέλει περισσότερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας, που σημαίνει να περιορίσει στο ελάχιστο τις ροές, να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών, να μην χρησιμοποιήσει αυτό το πρόβλημα ως γεωπολιτικό μοχλό, ώστε να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη. Αυτό είναι μία απαράδεκτη προσέγγιση».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι περιμένει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια, καθώς εντατικοποιεί την εξέταση αιτήσεων για άσυλο. «Πρέπει να σημειώσω πως κληρονομήσαμε μία κατάσταση όπου είχαμε 80.000 ανοιχτές αιτήσεις», είπε, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι νέες ροές αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις. «Θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατασκευή των νέων δομών στα νησιά. «Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και υποστήριξη στις υποδομές σε ό,τι αφορά την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, οι οποίες είναι ξεκάθαρα πολύ προβληματικές».

ΤουρκίαΚυριάκος Μητσοτάκηςκρίση στη ΜεσόγειοPoliticoΔιάσκεψη ΒερολίνουΛιβύη