Μητσοτάκης - Μακρόν: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες πίσω από τις κλειστές πόρτες
Σπύρος ΜουρελάτοςΗ αναβάθμιση των ούτως ή άλλως στενότατων Ελληνο – γαλλικών σχέσεων στο επίπεδο της Εταιρικής Στρατηγικής σχέσης, φράση, που χρησιμοποίησαν Εμάνουελ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις τους δηλώσεις στο Μέγαρο των Ηλυσίων «με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα παραδοτέα», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά ανώτερες κυβερνητικές πηγές επισφραγίζει την κοινή οπτική Παρισιού και Αθήνας σε μία σειρά ζητημάτων από την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, την Άμυνα, το Μεταναστευτικό, αλλά και την Οικονομία.
Κομβικός άξονας της Ελληνο-γαλλικής συμμαχίας αναδεικνύονται τα ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας, όπως κατέδειξαν, εξάλλου, και οι πέραν πάσης αμφισβήτησης απορριπτικές αναφορές του Γάλλου προέδρου για την τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο, Κύπρο και Λιβύη: «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στον θαλάσσιο χώρο τους. Καταδικάζει τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας και καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης».
Πέραν τούτου, η συμμετοχή του Γαλλικού αεροπλανοφόρου, Σαρλ Ντε Γκωλ, σε ασκήσεις με μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού νοτίως της Κρήτης υπογραμμίζει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που επιθυμεί το Ελιζέ να διαδραματίσει στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως το έθεσε, εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι Γαλλικές στρατιωτικές μονάδες εκλαμβάνονται ως εγγυητές της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή με στενούς του συνεργάτες να διευκρινίζουν πως η εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, τα επόμενα στάδια της οποίας θα καθορισθούν σε συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, αρχής γενομένης από τις 24 Φεβρουαρίου και το ραντεβού του Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Φλοράνς Παρλύ στην Αθήνα, δεν στρέφεται κατά οιασδήποτε δύναμης στην περιοχή, τουναντίον, είναι ανοιχτή και σε τρίτα μέρη.
Με στόχο την αποκλιμάκωση
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν στενά τη συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας και επιχειρούν να τις αποκρυπτογραφήσουν, προκειμένου να προβάλλεται σε κάθε στάδιο της εν εξελίξει διελκυνστίδας η αποτελεσματικότερη δυνατή απάντηση. Μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους χθες στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε το τρίπτυχο, που διέπει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, Χτίζουμε συμμαχίες. Ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη.
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο να μην κάναμε και τα τρία ταυτόχρονα».Μακριά από εφήμερες εντυπώσεις, ακόμη και από την εύλογη δημοσιογραφική ανάγκη της άμεσης ερμηνείας ενεργειών και δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου «διαβάζουν» πιο ψύχραιμα…και με άλλο μάτι τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου. Εντοπίζουν σε πολλές εξ αυτών την υφέρπουσα διάθεση της Άγκυρας να αναζητήσει διεξόδους αποκλιμάκωσης, όπως λέγεται χαρακτηριστικά και επιδιώκουν να «χτίσουν» πάνω στα συγκεκριμένα σημάδια.
Πότε θα γίνει το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πρέπει να αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα. Προέχει, όπως αναφέρουν ανώτερες κυβερνητικές πηγές, να βελτιωθεί το κλίμα ανάμεσα στις δύο όχθες του Αιγαίου, να εκκινήσει ο διάλογος μέσω της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ ) και να συμφωνηθεί το πλαίσιο για τις Διερευνητικές Επαφές. Αναμένεται να ακολουθήσει σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές μία συνάντηση ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών, Δένδια και Τσαβούσογλου, προκειμένου να έχει αποτυπωθεί χειροπιαστή πρόοδος, κάτι, που θα ανοίξει τον δρόμο για μία νέα συνάντηση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Το παρασκήνιο της συνάντησης και οι φρεγάτες
Το χθεσινό ραντεβού των δύο ηγετών κλείδωσε κατά πληροφορίες, προπαραμονή Χριστουγέννων, στις 23 Δεκεμβρίου και έκτοτε προετοιμάστηκε πολύ προσεκτικά και μεθοδικά, βήμα προς βήμα, όπως φανερώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Μία από τις πολλές επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες έγινε κατά πληροφορίες, το διάστημα, που ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, όταν και το Παρίσι ενημέρωσε την Αθήνα για την πορεία του αεροπλανοφόρου, Σαρλ Ντε Γκωλ στην Ανατολική Μεσόγειο έως τα Στενά του Ορμούζ.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το ζήτημα της απόκτησης των φρεγατών, τύπου Belharra, τέθηκε κατά την χθεσινή, διαρκείας περί τη μιάμιση ώρα, συνάντησης των δύο ανδρών. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τις Ελληνο – γαλλικες επαφές για το συγκεκριμένο θέμα και ξεκαθαρίζουν πως πιθανή απόκτηση τους, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα γίνει government to government ( κυβέρνηση προς κυβέρνηση ) χωρίς την διαμεσολάβηση επιχειρήσεων και offsets, όπως γίνεται στις αντίστοιχες διαδικασίες με τις ΗΠΑ.
Συνάντηση – μήνυμα με τον CEO της Total
Περί τα 10 λεπτά απόσταση από το Μέγαρο των Ηλυσίων, στο ξενοδοχείο Bedford, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε χθες τον Εκτελεστικό Διευθυντή του γαλλικού κολοσσού Total, Πατρίκ Πουγιανέ, ραντεβού, που σύμφωνα με πληροφορίες «κλείστηκε» προ ολίγων ημερών κατά τη συμμετοχή των δύο ανδρών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Η συνάντηση γνωριμίας, όπως χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικές πηγές, θεωρείται ώς ένα σαφές σήμα πως η Αθήνα δρομολογεί μεθοδικά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που βρίσκονται στα δύο οικόπεδα της Ελληνικής ΑΟΖ, νοτίως της Κρήτης, κάτι, που σύμφωνα με πληροφορίες εθίγη και στην εν λόγω συνάντηση.
Συζητήθηκε, επίσης, η εν εξελίξει, δραστηριοποίηση της εταιρείας στο οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, υπό το φως των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων εκεί, ενώ έγινε και μία αποτίμηση της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς η Total γνωρίζει από πρώτο χέρι πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή. Πρόσωπα, που γνωρίζουν εις βάθος τις παρασκηνιακές διεργασίες σημειώνουν πως η Total είναι ως ένα σημείο ένας αυτόνομος «παίκτης» και ακουμπά πολλές ενεργειακές, ου μην και αμυντικές παραμέτρους των ευαίσθητων ζητημάτων στην περιοχή, ενώ επιμένουν πως το μήνυμα και από αυτήν την επαφή είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα.
Ταύτιση απόψεων στο Μεταναστευτικό
Καθ οδόν προς τη σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ στο ζήτημα του Μεταναστευτικού μέσω της νέας πρότασης, που κομίζει τους επόμενους μήνες η Κομισιόν, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμάνουελ Μακρόν βρέθηκαν να συμφωνούν στο πνεύμα, που θα πρέπει να διέπει το λεγόμενο «Δουβλίνο 4», ήτοι αποτελεσματικότερη και πρωτίστως ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων, αναλογικότερη κατανομή των βαρών, εμπέδωση της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας και τήρηση των συμφωνηθέντων, όπως προκύπτουν από την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας.
Έτοιμη η Αθήνα να υποβάλλει το επίσημο αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
Την ίδια ώρα, η Αθήνα βρίσκει στο Παρίσι, ακόμη ένα σημαντικό σύμμαχο στο επίπεδο του μείζονος αιτήματος της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και για την αξιοποίηση των Anfa s και Smp s και του Smoothing Mechanism. Όπως αποκαλύπτουν ανώτερες κυβερνητικές πηγές, ο σχετικός φάκελος έχει ήδη κατατεθεί στο Euro – working Group και μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα επιλεγεί το Eurogroup του Απριλίου προκειμένου να ενεργοποιηθεί το επίσημο αίτημα.
«Ήλθε η ώρα» δήλωσε σχετικώς χθες από το Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε πολύ καλό κλίμα ήταν και η επαφή του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταικούρα, με τον Γάλλο ομόλογο του, Μπρούνο Λεμέρ, στο περιθώριο του Ελληνογαλλικού Φόρουμ, που, όπως μεταδίδεται, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Πρόοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια
Αλληλοκατανόηση, πάντως, και έως ένα βαθμό συναντίληψη διαπιστώθηκε ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Εμάνουελ Μακρόν και στο ζήτημα της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, για το οποίο το Παρίσι έθεσε εμμέσως πλην σαφώς βέτο κατά τη Σύνοδο του περασμένου Οκτωβρίου.
Ανώτερη κυβερνητική πηγή με γνώση των συνομιλιών μετέφερε πως το Παρίσι μπορεί να είναι επιφυλακτικό, δεν είναι, όμως αρνητικό στην ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Την ίδια ώρα, η Αθήνα παραμένει στη λογική του μη διαχωρισμού, ωστόσο, επισημαίνει χωρίς περιστροφές πως η Αλβανία δεν έχει καταγράψει την προσδοκώμενη πρόοδο, ιδίως σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που άπτονται της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, κάτι, που τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στη συνάντηση, που είχε αργότερα χθες βράδυ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις Βρυξέλλες εν όψει της εμβόλιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ( 2021 – 2027 ).
- Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
- Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
- Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
- Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»