Πολιτική|31.01.2020 14:21

Κομισιόν: Αντιδράσεις και προβληματισμός για τα πλωτά φράγματα της κυβέρνησης

Μαρία Ψαρά

Το πλωτό φράγμα που θέλει να κατασκευάσει η Ελλάδα προβληματίζει την Κομισιόν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπρόσωπου Τύπου, οι Ευρωπαίοι έμαθαν για το θέμα από τα δημοσιεύματα και εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους να διατυπώσουν άποψη «όταν θα έχουν επαρκείς πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές». Πάντως, διευκρίνισε ότι «η πρόσβαση των αιτούντων άσυλο θα πρέπει να διασφαλίζεται».

Η είδηση έχει «διχάσει» τις Βρυξέλλες. Δεν είναι τόσο το νομικό κομμάτι που είναι έτσι κι αλλιώς περίπλοκο, αλλά είναι και το ηθικό ζήτημα. Από τη μία, οι διπλωμάτες λένε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προφυλάξει τα εθνικά της σύνορα –πολλώ δε μάλλον που στην περίπτωση της Ελλάδας τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά.

Ωστόσο, η εικόνα μιας απάνθρωπης Ευρώπης, που δεν νοιάζεται για τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν σε ασφαλές έδαφος δεν γοητεύει κανέναν. Από την άλλη ωστόσο, πολλοί αναφέρουν ότι μετά την προσφυγική κρίση του 2015 «πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν ορθώσει τεχνητά σύνορα και τότε είχε φανεί κανονικό». Έντονη ήταν και η αντίδραση των ευρωβουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, μετά τις αποκαλύψεις και τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κατέθεσε την Πέμπτη γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Τα συστήματα αυτά έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί μονάχα για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους και ποτέ ενάντια σε άμαχο πληθυσμό. Η χρήση τους και η πιθανή αποδοχή της από πλευράς της Επιτροπής, θα σημάνει παράλληλα την αγνόηση του διεθνούς δικαίου, καθώς και εγκληματική περιφρόνηση προς τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τους προερχόμενους από εμπόλεμες ζώνες πρόσφυγες», τονίζει στην ερώτησή του.

Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πλωτούς φράκτες σε βάρος προσφύγων και μεταναστών κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στη συζήτηση για την «επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στα ελληνικά νησιά, ιδίως όσον αφορά τα παιδιά» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Το ψευτοδίλημμα ανάμεσα σε κλειστά κολαστήρια τύπου Αμυγδαλέζας της ΝΔ και ανοιχτά τύπου Μόριας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και είναι απαράδεκτα. Έχουν άλλωστε κοινή κατάληξη τον πολλαπλασιασμό των απελάσεων, την περιστολή των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. Ενάντια στην επικίνδυνη ευρωενωσιακή πολιτική και τον εθνικισμό, απαιτούμε μετάβαση των αιτούντων άσυλο στις χώρες προορισμού τους, ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα με γρήγορες διαδικασίες. Κανένας ανήλικος φυλακισμένος, άστεγος, απροστάτευτος χωρίς εκπαίδευση, μακριά από την οικογένειά του», είπε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Το πλωτό φράγμα πρέπει να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία

Η De Standaard αναφέρει πως η Ελλάδα ελπίζει ότι ένα πλωτό φράγμα με δίχτυα στα παράλια της Λέσβου μπορεί να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα για τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία.

"Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, αλλά οι πρόσφυγες που χρειάζονται διεθνή προστασία πρέπει να μπορούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου". Αυτό τονίζουν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μετά την είδηση πως η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για την εγκατάσταση πλωτού φράγματος μήκους 2,7 χιλιομέτρων στο Αιγαίο.

"Το φράγμα πρέπει να επιβραδύνει τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στα νησιά", δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. "Ο διαγωνισμός για το πλωτό φράγμα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στην πράξη."

Η Het Nieuwsblad αναφέρει σε παρεμφερές άρθρο πως η Ελλάδα δεν μπορεί να υποδεχτεί άλλους μετανάστες. Γι’ αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βάλει πλωτό φράγμα ανοιχτά της Λέσβου. «Θα σταματήσει τα σκάφη μεταναστών», λέει ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Και αν προσπαθήσουν να περάσουν, οι βίδες τους θα κολλήσουν στα δίχτυα μας».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη που παραχωρεί, περιγράφει το πλωτό φράγμα. "Είναι ένας φράκτης 2,7 χιλιομέτρων που θα επιπλέει μισό χιλιόμετρο από τη βόρεια ακτή της Λέσβου. Ο φράκτης είναι 50 εκατοστά πάνω από το νερό και 50 εκατοστά κάτω από το νερό. Είναι σχεδόν αδύνατο να περάσουν τα μεταναστευτικά σκάφη. Όποιος το δοκιμάσει, δεν φτάνει πολύ μακριά γιατί η βίδα του κινητήρα θα κολλήσει στα δίχτυα. Αυτό μας διευκολύνει να κατάσχουμε αυτά τα σκάφη. Επίσης οι μεταναστευτικές βάρκες δεν μπορούν να πουν ότι απλά δεν είδαν το φράγμα. Θα εγκατασταθούν και φώτα και ανακλαστήρες, έτσι ώστε το φράγμα να μπορεί να φαίνεται καθαρά ακόμα και τη νύχτα".

Σκοπός είναι η εγκατάσταση του φράγματος βόρεια του νησιού της Λέσβου, όπου η απόσταση από την τουρκική ακτή είναι μικρή. Το Υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει κόστος 500.000 ευρώ για το έργο, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αν το φράγμα είναι αποτελεσματικό, η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει το σύστημα σε μήκος 13 έως 15 χιλιομέτρων. "Πρέπει πρώτα να το δοκιμάσουμε για να δούμε αν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα", δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος.

Νέα μεταναστευτικά σχέδια της ΕΕ: "Όποιος δεν δικαιούται την προστασία μας, θα τον στείλουμε πίσω"

Η Het Laatste Nieuws αναδημοσιεύει άρθρο της The Telegraph που αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσαρμόσει την μεταναστευτική της πολιτική. Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, θέλει να απαλλαγεί από αυτό που ονομάζει "κουβάρι εθνικών διαδικασιών". Ο Σχοινάς λέει στην ότι η ΕΕ θα επιστρέψει πίσω τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας. Οι χώρες της ΕΕ δεν χρειάζεται πλέον να δέχονται μετανάστες. Τέλος λοιπόν με την υποχρεωτική διανομή μεταναστών.

Ο Σχοινάς πιστεύει ότι η σημερινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν λειτουργεί. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ήταν μια αντίδραση πανικού μετά την κρίση του 2015 και του 2016. Προετοιμάζει ένα ευρύ ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης. Ο Σχοινάς θέλει να βάλει τέλος στην υποχρεωτική διανομή μεταναστών επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου δεν λειτούργησε ακριβώς γι’αυτό τον λόγο .

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμβάλουν, αλλά δεν είναι πλέον υποχρεωμένες να λαμβάνουν πρόσφυγες. Το νέο σύστημα λειτουργεί με "καλάθια". Ένα καλάθι με κατανομή των βαρών και αιτήσεις ασύλου, ένα άλλο με συνεισφορές στους πόρους, ένα άλλο με χώρες που θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην επιστροφή προσφύγων. Όλες οι χώρες πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτά τα καλάθια κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όποιος δεν θέλει να δεχθεί τους πρόσφυγες πρέπει να πληρώσει.

φράγμαΚομισιόνκυβέρνηση