Eνα βήμα πριν από την υποβολή αιτήματος για χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα
Σπύρος ΜουρελάτοςΟδηγός για τη δρομολόγηση της επίσημης πλέον διαδικασίας που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με την επίτευξη του εμβληματικού, προεκλογικού στόχου του Κυριάκου Μητσοτάκη περί της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2021, περίπου στη ζώνη του 2% από το 3,5% που είναι σήμερα, αποτελούν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι πρόσφατες διεθνείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής κυβέρνησης τα εύσημα που απέσπασε ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των πολλών επαφών που είχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό, δε, ήταν το σχόλιο του Matthew Winkler, δημοσιογράφου του δικτύου Bloomberg, ο οποίος έκανε λόγο για οικονομικό θαύμα, «διορθώνοντας» τον Ελληνα πρωθυπουργό, που είχε χαρακτηρίσει λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα πολύ καλές τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αφότου ανήλθε στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Λίγες ημέρες αργότερα, από το Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να προϊδεάσει πως η Αθήνα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υποβολή προς το Eurogroup του επίσημου αιτήματος για το χαμήλωμα του πήχη αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα.
Γαλλική στήριξη
Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, κατά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ, ο κ. Μητσοτάκης τού επισημαίνει: «Είπαμε ότι δεν θα διεκδικήσουμε τη μείωση των πλεονασμάτων ούτε το 2019, ούτε το 2020. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να το κάνουμε για τον προϋπολογισμό του 2020-2021. Και σε ευχαριστώ για τη στήριξή σου». Λίγη ώρα αργότερα, στις κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Ελληνας πρωθυπουργός διεμήνυε προς πάσα κατεύθυνση: «Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πλεονάσματα. Ημασταν συνεπείς στους στόχους μας, έχουμε υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Ηρθε η ώρα να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πλεονάσματα στα ευρωπαϊκά όργανα και ξέρουμε πως η Γαλλία θα μας στηρίξει σε αυτό τον στόχο».
Αλλωστε, η συνεχής υποστήριξη της Γαλλίας στο αίτημα για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα με την ταυτόχρονη στήριξη της Αθήνας στις γαλλικές θέσεις για τα χρήματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής συνέβαλαν, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, στο άριστο κλίμα της συνάντησης της περασμένης Τετάρτης.
Μολονότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων που ακολούθησαν την πρωθυπουργική αποστολή στο Παρίσι για το πότε θα ενεργοποιηθεί το σχετικό αίτημα προς τα ευρωπαϊκά όργανα, το Eurogroup του Απριλίου θεωρείται εδώ και αρκετές εβδομάδες ο επικρατέστερος χρόνος. Η εν λόγω απόφαση εκτιμάται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πως θα «κλειδώσει» αμέσως μετά τις επαφές Ελλάδας - Γερμανίας.
Διπλό τετ α τετ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ δύο φορές τις επόμενες εβδομάδες, μία στα μέσα Φεβρουαρίου κατά την παρουσία του στο Συνέδριο Ασφαλείας στο Μόναχο και μία το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου κατά τη συμμετοχή του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα λάβει χώρα στο Βερολίνο. Το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων αναμένεται, εξάλλου, να συζητηθεί διεξοδικά και στο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τον Γερμανό ομόλογό του, Ολαφ Σολτς, που σχεδιάζεται να γίνει εντός του Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ, σημαντική οικονομική και δη επενδυτική διάσταση έχει και η διπλή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη από σήμερα και έως την Τρίτη σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο χωρών που διαθέτουν από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον κόσμο, γεγονός που πιστοποιεί η παρουσία σε αυτά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, και του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.
Οπως επισημαίνουν, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές, στις εκεί επαφές του ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο συγκεκριμένων χωρών.
Στην κυβέρνηση εκτιμάται πως η στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να ωφελήσει ελληνικές, εξωστρεφείς επιχειρήσεις μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά πρότζεκτ που σχεδιάζονται ή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στα δύο αραβικά κράτη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο στο Ριάντ με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, με τον βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud και τον διοικητή (Governor) Yasir Al-Rumayyan του Public Investment Fund. Μεθαύριο Τρίτη θα μεταβεί στο Αμπου Ντάμπι, όπου θα έχει συνάντηση με τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan και με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό