Πολιτική|02.02.2020 12:51

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Συγκέντρωση στην Αθήνα και μετά δημοψήφισμα

Βούλα Κεχαγιά

Στον δρόμο προς το 3ο Συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιταχύνει τις διαδικασίες της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του. Η πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, παρά τις αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν, κατέληξε σε έναν οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες, με κορύφωση το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 14-17 Μαΐου.

Πρώτος μεγάλος σταθμός είναι η πραγματοποίηση μιας μεγάλης κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης στην Αθήνα στις 14 Φεβρουαρίου, με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσει το συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 6-8 Μαρτίου και επιπλέον προγραμματίζονται τέσσερα θεματικά προσυνέδρια έως το Πάσχα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Αυτά θα εστιαστούν στους τομείς της Αυτοδιοίκησης, της Αγροτικής Πολιτικής, του συνδικαλιστικού κινήματος και του πολιτισμού.

Ψηφιακή κάλπη 

Ακολούθως, στις 3-4 Απριλίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά θα διενεργηθεί συμβουλευτικό δημοψήφισμα στις 5-6 Απριλίου και με κάλπη και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας iSYRIZA, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα ψήφου τα εγγεγραμμένα μέλη. Το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, για το οποίο υπάρχουν εσωτερικές τριβές, θα αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. Το πιθανότερο είναι να τεθούν περισσότερα από ένα ερωτήματα προς τα μέλη, με πρώτο αυτό της προσθήκης κάποιου προσδιορισμού στην ονομασία ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διατηρείται καθώς θεωρείται brand και δεν αλλάζει.

Π.χ., τα μέλη θα κληθούν να απαντήσουν εάν συμφωνούν με μια προσθήκη τύπου «Πράσινη Συμμαχία» ή «Προοδευτική Συμμαχία» που θα εκφράζει και τη διεύρυνση. Ενδέχεται να τεθούν και άλλα ερωτήματα για προγραμματικά ζητήματα. Σημειωτέον ότι οι λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή του.

Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2-4 Μαΐου. Υπάρχει συζήτηση και για συμμετοχή αριστίνδην μελών. Ολα αυτά θα επικυρωθούν από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

ΣΥΡΙΖΑσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας