Σε διπλό ταμπλό η κυβέρνηση σε Σ. Αραβία, Ελβετία για εθνικά, οικονομία, ποδόσφαιρο
Σπύρος ΜουρελάτοςΣε μία πολύ ευαίσθητη καμπή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου η Τουρκία προβαίνει σε άλογους και επικίνδυνους χειρισμούς στο Αιγαίο, στην Κύπρο και εν γένει στην ανατολική Μεσόγειο, όπως λέγεται στην κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να αναλάμβανει πρωτοβουλίες ενεργοποίησης ενός ευρέος όσο και εναλλακτικού δικτύου συμμαχιών σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και στοχευμένης ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και οι επαφές, που θα έχει σήμερα και αύριο σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Με προφανή στόχο να επεκτείνει τα ερείσματα της στον Αραβικό Κόσμο, η ελληνική κυβέρνηση έρχεται να καλύψει το κενό ασφάλειας, που αφήνει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η συμπεριφορά της τους τελευταίους μήνες και δη η εμπλοκή της στο Λιβυικό ζήτημα έχει οδηγήσει σε μία ιδιότυπη απομόνωση της και μεταξύ των κρατών του Αραβικού Κόσμου. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως η υπερδραστηριοποίηση του Ερντογάν έχει φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτέλεσματα, καθώς, όπως τονίζουν, έχει αύξησει την καχυποψία και την ανησυχία των γειτόνων της στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με το Ριάντ για την αποστολή στη Σαουδική Αραβία μία συστοιχίας πυραύλων, τύπου Πάτριοτ, επιβεβαιώνει την επιθυμία της Αθήνας να έχει λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περίμετρο της, χωρίς να στρέφεται, όπως διευκρινίζεται, κατά οιασδήποτε τρίτης χώρας, μιας και το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι αμυντικό. Το όφελος για την Αθήνα προφανές, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει συμφωνήσει σε αντάλλαγμα να καταστήσει λειτουργική για λογαριασμό της χώρας μας ακόμη μία συστοιχία, τύπου Πάτριοτ.
Πάντως, το ταξίδι του πρωθυπουργού σε Ριάντ και Αμπού Ντάμπι έχει ευλόγως και μία πολύ σοβαρή οικονομική – επενδυτική διάσταση, καθώς τα κρατικά επενδυτικά funds των δύο χωρών διαθέτουν από τα μεγαλύτερα κεφάλαια παγκοσμίως.
Άλλωστε, η παρουσία στην αραβική χερσόνησο του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια στην αραβική χερσόνησο υποδηλώνουν το ζωηρό ενδιαφέρον Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τοποθέτηση κεφαλαίων στους τομείς του Τουρισμού, της Ένεργειας, του real estate και των υδατοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ο κρατικός επενδυτικός φορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον για να αγοράσει μεταξύ άλλων και το μαιευτήριο Ρέα.
Εν τω μεταξύ, εβδομάδα σοβαρών εξελίξεων η τρέχουσα για το ζήτημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς η κυβέρνηση επισπεύδει τις πρωτοβουλίες της, στοχεύοντας άμεσα – εντός του προσεχούς 15μέρου - σε απτά δείγματα γραφής, που θα πείσουν όλους τους εμπλεκομένους εντός και εκτός Ελλάδος για το στίγμα της μείζονος σημασίας κυβερνητικής παρέμβασης, που κυοφορείται.
Τις επόμενες ώρες κατά πληροφορίες, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μεταβαίνει στην Ελβετία, ώστε στις επαφές του με τις ηγεσίες των UEFA, FIFA να θέσει τα θεμέλια ενός Μνημονίου ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως αποκλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προ ημερών στη Βουλή. Το μήνυμα, που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι διττό: αφ ενός η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού ποδοσφαίρου και αφ' ετέρου υπογραμμίζει την βούληση της να βελτιωθεί άμεσα η ποιότητα και η διαφάνεια του εγχώριου πρωταθλήματος.
Όπως το θέτει ανώτερος κυβερνητικός παράγων, «το ποδόσφαιρο θα καθορίσει τους όρους εκκαθάρισης του ποδοσφαίρου», εξ ου και το Μέγαρο Μαξίμου προσκαλεί τις διεθνείς ποδοσφαιρικές οργανώσεις να θέσουν τους όρους του παιχνιδιού, αλλά και προσωπικότητες αδιαμφισβήτητου κύρους στο εσωτερικό να «τρέξουν» το φιλόδοξο εγχείρημα. Αυτό το νόημα, εξάλλου, έχουν οι παρασκηνιακές επαφές, που είχε τα τελευταία 24ωρα ο Γιώργος Γεραπετρίτης με ανθρώπους, όπως ο Ντέμης Νικολαίδης, που έχουν βαθιά γνώση των χρόνιων παθογενειών, που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η σύσταση ολιγομελούς επιτροπής – 3 με 4 άτομα, μεταξύ των οποίων και τεχνοκράτες – ώστε να αναλάβουν μαζί με τις UEFA και FIFA το έργο των σαρωτικών αλλαγών, που επίκεινται, ήτοι από την αλλαγή του οργανογράμματος του ποδοσφαίρου και του τρόπου εκλογής των οργάνων του έως σημαντικές μεταβολές στον τρόπο επιλογής και λειτουργίας της αθλητικής Δικαιοσύνης, του ορισμού των διαιτητών και της αυστηροποίησης του πειθαρχικού κώδικα. Μετά την επιστροφή Γεραπετρίτη από την Ελβετία θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το ποιοι θα απαρτίσουν την εν λόγω επιτροπή.