Πολιτική|04.02.2020 12:18

Διευρύνει το δίκτυο συμμαχιών η κυβέρνηση– Δεν λέει «όχι» στον διάλογο με Τουρκία

Σπύρος Μουρελάτος

Η είδηση περί επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ ), λίγα 24ωρα μετά την είσοδο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορουτς Ρέις» δεν υποδηλώνει κάποια αλλαγή στη στρατηγική που εφαρμόζει εδώ και μήνες η ελληνική διπλωματία, προκειμένου να αποκρούσει αποτελεσματικά την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Τουναντίον, συνιστά ακόμη μία πρωτοβουλία η οποία προδίδει προσήλωση στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, γεγονός που, όπως σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα, προσδίδει αξιοπιστία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νέος γύρος των ΜΟΕ επί ελληνικού εδάφους (έως αργά χθες βράδυ δεν είχε οριστικοποιηθεί εάν θα φιλοξενείτο στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη) θα λάβει χώρα στο διάστημα από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου, αν και υπάρχει και το «παράθυρο» των αρχών του Μαρτίου.

Βάσει του ρεπορτάζ, οι συγκεκριμένες συναντήσεις θα διεξαχθούν σε τεχνικό-στρατιωτικό επίπεδο, σε αυτές θα μετέχουν και παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ επισυμβαίνουν ως συνέχεια της προ δύο εβδομάδων επίσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στην Αγκυρα στις 10 Ιανουαρίου.

Αναμένεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμύνης, να γίνει μια αποτίμηση του προηγούμενου γύρου επαφών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μία επισκόπηση των τρέχοντων γεωπολιτικών δεδομένων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εμμέσως πλην σαφώς προδιαγράψει την χθεσινή εξέλιξη, όταν σε συνομιλία, που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στο Παρίσι, λίγη ώρα μετά το ραντεβού του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμάνουελ Μακρόν, είχε επισημάνει σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – οι δυο τους δεν αποκλείεται να…συμπέσουν το τριήμερο 14 – 16 Φεβρουαρίου στην Γερμανία, όπου διεξάγεται το Συνέδριο Ασφαλείας στο Μόναχο, αποκαλούμενο και Νταβός της ασφάλειας – ότι ενδεδειγμένη αλληλουχία των βήματων είναι επανεκκίνηση των ΜΟΕ, συμφωνία για το πλαίσιο των Διερευνητικών επαφών και ακολούθως πιθανή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ή και των Υπουργών Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, ώστε να προλειανθεί το έδαφος για ένα ραντεβού κορυφής.

Στην ίδια περίσταση, ο πρωθυπουργός είχε υπενθυμίσει με νόημα το τρίπτυχο που διέπει την ελληνική στρατηγική έναντι της Τουρκίας: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο εάν δεν κάναμε και τα τρία ταυτόχρονα». Στενοί του συνεργάτες επισημαίνουν την πάγια θέση του Μεγάρου Μαξίμου, ότι ακόμη και σε περιόδους όξυνσης της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου, οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί, ώστε -ει δυνατόν- να προλαμβάνουν την περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, προσφέροντας πολιτικές διεξόδους απεμπλοκής.

Μάλιστα, την ώρα που γινόταν γνωστή η είδηση περί επανεκκίνησης των ΜΟΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωνε στο Ριάντ έναν ιδιαιτέρως εποικοδομητικό, όπως μεταδίδεται, γύρο επαφών με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας με κυρίως μενού τις επενδύσεις, αλλά και τα ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ειδικότερα στις συναντήσεις, που είχε με τον Σαουδάραβα Βασιλιά και τον Διάδοχο του Θρόνου επιβεβαιώθηκε κατά πληροφορίες «η κοινή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος», ενώ εκφράστηκε από κοινού «η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Είναι κοινό μυστικό, εξάλλου, πως το Ριάντ αντιμετωπίζει με περίσσεια καχυποψία τον ιδιαιτέρως παρεμβατικό ρόλο, που επιφυλάσσει για τη χώρα του ο κ. Ερντογάν στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης.

Κατά τις συνομιλίες συμπεριελήφθη και το θέμα της διάθεσης από την χώρα μας στη Σαουδική Αραβία μιας πυροβολαρχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Το εν λόγω project στο οποίο συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία αντικατοπτρίζει «τη βούληση της Αθήνας να συμμετέχει σε όλα τα θέματα της περιοχής της ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, ενισχύει τις σχέσεις μας με τον Αραβικό Κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και σε άλλες Αραβικές χώρες στην κατεύθυνση της στήριξης των θέσεων μας σε θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος».

Μνημόνιο επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου με UEFA και FIFA  

Υπό την αιγίδα των ισχυρότερων Ομοσπονδίων του ποδοσφαίρου, της UEFA και της FIFA, φαίνεται πως δρομολογείται η «εκκαθάριση και επανεκκίνηση του Ελληνικού ποδοσφαίρου», όπως διεφάνη κατά την πρώτη ημέρα των επαφών του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην έδρα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, στην Ελβετία. Ο ισχυρός άνδρας της UEFA, Aleksander Ceferin, απεδέχθη, ως αναμένετο, την πρόσκληση, που του κόμισε ο κ. Γεραπετρίτης ως απεσταλμένος του πρωθυπουργού και βρεθεί σε λίγες ημέρες στην Αθήνα προκειμένου, να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να λάβει σάρκα και οστά το Σχέδιο ανάταξης και επανεκκίνησης του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο επικεφαλής της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, προϊδέασε, εξάλλου, από τη Βουδαπέστη χθες την Αθήνα για τις προθέσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όταν τόνισε πως «για το καλό του ποδοσφαίρου πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τις κυβερνήσεις», ένα 24ωρο πριν από τις επαφές του υπουργού Επικρατείας με την ηγεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, επίσης, επί ελβετικού εδάφους.

Οι σαρωτικές αλλαγές σε όλο το οικοδόμημα του ποδοσφαίρου, που θα δρομολογηθούν με τη βούλα των διεθνών ομοσπονδιών, αναμένεται να πλαισιωθούν και από μία δέσμη μεταρρυθμίσεων, όπως η επέκταση του θεσμού των μετακλήσεων ξένων διαιτητών και ο εκσυγχρονισμός της μεθόδου VAR, ώστε να παρέχει πρόσθετα και πιο ασφαλή στοιχεία.

Με την επιστροφή Γεραπετρίτη στην Αθήνα αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τη σύσταση της ολιγομελούς επιτροπής από προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, αλλά και τεχνοκράτες, η οποία σε αγαστή συνεργασία με UEFA και FIFA αναμένεται να υλοποιήσουν το φιλόδοξο σχέδιο της αναβάπτισης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τουρκίαποδόσφαιροκρίση στη ΜεσόγειοΟρούτς Ρέιςυφαλοκρηπίδα