Πολιτική|04.02.2020 16:30

Πολ Τόμσεν: O «σκληρός» του ΔΝΤ, που σημάδεψε την Ελλάδα, βγαίνει στη σύνταξη

Γιάννης Πολίτης

Πολ Τόμσεν. Ο άνθρωπος που συνδύασε όσο κανείς άλλος το όνομά του με τα ελληνικά μνημόνια αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης από το ΔΝΤ, τον Ιούλιο, ύστερα από 37 έτη εργασίας.

Ο Δανός «Mr Blue Eyes» είναι ένα από τα πρόσωπα που την προηγούμενη δεκαετία σημάδεψε την Ελλάδα καθώς έκανε περισσότερους πολιτικούς «εχθρούς» παρά φίλους. Και πως να γινόταν διαφορετικά καθώς υπήρξε από τα πιο σκληρά πρόσωπα της Τρόικας.

Ο Δανός τεχνοκράτης για πρώτη φορά έφτασε στη χώρα μας λίγο μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και από τις πρώτες επαφές του με την κυβέρνηση Παπανδρέου έδειξε πόσο σκληρός διαπραγματευτής ήταν. Μάλιστα, από τις πρώτες στιγμές του στην Αθήνα είχε φτάσει στο σημείο να πει ότι ένας «εύλογος» μισθός για την Ελλάδα θα ήταν τα 300 ευρώ. 

Τα χρόνια πέρασαν με τις συγκρούσεις Τόμσεν - ελληνικών κυβερνήσεων να είναι διαρκείς. Ωστόσο, πάντα βρισκόταν τρόπος να αποφεύγεται ο γκρεμός. Το 2016 και παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις του διαψεύδονταν διαρκώς ο Δανός τεχνοκράτης αναβαθμίστηκε και έγινε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου. Τη θέση του πήρε η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Οι συνομιλίες με τη Βελκουλέσκου στα Wikileaks

Tο 2016 βρέθηκε να διαβάζει στα Wikileaks τις συνομιλίες του με τη Ντέλια Βελκουλέσκου, στις οποίες ο Δανός εμφανιζόταν και πάλι να σκέφτεται πώς θα πιέσει την Αθήνα για νέα μέτρα. «Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων. Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά» έλεγε.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει οργή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη μία και από του ΔΝΤ από την άλλη. Ωστόσο ο ίδιος δεν μασούσε τα λόγια του. «Οι πάντες παρακολουθούν τους πάντες» έλεγε. 

Ο «χρυσός μισθός»

Τραγική ειρωνεία. Ο ίδιος άνθρωπος που έλεγε ότι ένας «εύλογος» μισθός για την Ελλάδα θα ήταν τα 300 ευρώ, είχε παχυλές αμοιβές. Συγκεκριμένα πληρωνόταν με 242.000 δολαρίων, χωρίς κρατήσεις και αφορολόγητο. Ωστόσο η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική καθώς ως  αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ ήταν ενταγμένος στη διοικητική βαθμίδα Β05 και υπό προϋποθέσεις η μισθοδοσία του μπορεί να έφτανε μέχρι και τα 309.000 δολάρια ετησίως.

Ο αποχαιρετισμός της νέας διευθύντριας του ΔΝΤ

«Ο κ. Τόμσεν έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της 37χρονης επαγγελματικής σταδιοδρομίας του σε σημαντικές θέσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες, ως εργαζόμενος στην Ουάσινγκτον και ως εκπρόσωπος του Ταμείου στη Ρωσία. Πριν από την ανάληψη της θέσης του ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, τον Νοέμβριο του 2014, είχε την ευθύνη προγραμμάτων ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την επακόλουθη κρίση στη ζώνη του ευρώ», τονίζει σε γραπτή της ανακοίνωση η Γκεοργκίεβα.

«Συνεργάστηκε στενά και με τις 44 χώρες της Ευρώπης και συνάμα διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο θέμα χάραξης πολιτικής και καθοδήγησης πολλών χωρών, βασισμένων στην ελεύθερη αγορά, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», συμπλήρωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

«Ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, ο κ. Τόμσεν έχει κατευθύνει τις εργασίες επιτήρησης του Ταμείου, τον πολιτικό διάλογο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, και τις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Ταμείο πάνω στην υλοποίηση προγραμμάτων», επισήμανε. «Ο Πολ είναι γνωστός ως σκληρός διαπραγματευτής, με αρχές, ενώ είχε πάντα στόχο τη μακροπρόθεσμη ευημερία του κόσμου», κατέληξε η κ. Γκεοργκίεβα.

T

ΥΓ: Για την ιστορία: Ο Πολ Τόμσεν στα 37 χρόνια της ενασχόλησής του με το ΔΝΤ εργάστηκε σε 44 χώρες και χρειάστηκε να «διασώσει» 39. Μεταξύ αυτών, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

μνημόνιοΠολ ΤόμσενΔΝΤ