Πολιτική|13.02.2020 19:15

ΚΙΝΑΛ: Το «σήμα» της Φώφης και η επιστολή της Νάντιας

Φώφη Γιωτάκη

Με ένα «σήμα»  απεμπλοκής από πρόσφατες εικόνες εσωστρέφειας και εσωκομματικών αναταράξεων απαντά επί του παρόντος η Χαριλάου Τρικούπη στην κίνηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου να επικρίνει ηγεσία και στελέχη του Κινήματος για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι περισσότεροι πάντως στο Κίνημα Αλλαγής αντιμετωπίζουν την επιστολή της κυρίας Γιαννακοπούλου ως ένα καθαρό μήνυμα προς τη Φώφη Γεννηματά να βάλει οριστικό φρένο στα σενάρια περί «μορατόριουμ» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν δε ότι αργά ή γρήγορα θα ξεχωρίσουν οι αιτίες από τις αφορμές και ότι στο πεδίο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα αναγκαστούν άπαντες να λάβουν σαφή θέση για το πολιτικό και ιδεολογικό αποτύπωμα του ΚΙΝΑΛ στη νέα μετεκλογική περίοδο.

Κύκλοι δε της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ που εκλήθησαν να σχολιάσουν την επιστολή της βουλευτού Δυτικής Αθήνας προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους αντί να πυροδοτήσουν νέες εστίες έντασης στο κόμμα. «Όταν κάποιοι έχουν προσωπικές απόψεις είναι καλό να τις καταθέτουν γραπτώς και ακόμη καλύτερο, αυτές να είναι επί της ουσίας», τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής επιχειρώντας να στείλουν την μπάλα στην εξέδρα και επισημαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς την χρησιμότητα υποστήριξης των συλλογικών αποφάσεων. Βουλευτές που δεν αποκλείουν, εν τω μεταξύ, να εμφανιστούν και άλλες… επιστολές -δηλαδή και άλλα δείγματα μίνι ανταρσίας- πιστεύουν ότι στο κλίμα της βουλευτού κινούνται και άλλοι εντός του ΚΙΝΑΛ που διατηρούν επιφυλάξεις για ορισμένες επιλογές της Φώφης Γεννηματά.

Το σίγουρο είναι ότι η κυρία Γεννηματά θα προτιμήσει να συνεχίσει στο εξωστρεφές πεδίο της πολιτικής και στην επιχείρηση προσέλκυσης προοδευτικών ψηφοφόρων ασχέτως της στάσης τους στις τελευταίες εκλογές. Η ίδια θα ηγηθεί περιοδειών ανά την Επικράτεια με αφορμή τις Προσυνδιασκέψεις, ενώ στελέχη του επιτελείου της θα αναλάβουν την πολιτική και επικοινωνιακή ομπρέλα του φινάλε: της Συνδιάσκεψης που θα γίνει στα μέσα του Μάρτη στην Αθήνα και στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι τάσεις του ΚΙΝΑΛ.

Στην επιστολή της, τέλος, η κυρία Γιαννακοπούλου χρησιμοποιεί επιθετικό ύφος και υπαινικτικά κοφτερά σχόλια. Εκφράζει, όπως λέει, τον προβληματισμό της για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας, για την έλλειψη συντονισμού, για μια λογική που καθιστά τους βουλευτές θεατές και για τη «φιλολογία περί μορατόριουμ με τον ΣΥΡΙΖΑ».  Και προτείνει τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας για το Ασφαλιστικό, το Προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά.

ΚΙΝΑΛΦώφη ΓεννηματάΝάντια Γιαννακοπούλου