Μητσοτάκης: Ατζέντα με θετικές προοπτικές και το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής
Σπύρος ΜουρελάτοςNα επαναφέρει τη δημόσια ατζέντα στις άκρως θετικές προοπτικές, που αναγνωρίζουν πλέον δημοσίως οι σημαντικότεροι εκ των εταίρων μας, στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου καθ’ όσον οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο Μεταναστευτικό εκτιμάται ότι θα αποδώσουν σε βάθος ολίγων μηνών.
Ούτως ή άλλως, το καλεντάρι του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσεχή εβδομάδα είναι γεμάτο από ενδιαφέρουσες… οικονομικές προκλήσεις, αρχής γενομένης από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, αλλά δεν αποκλείεται να παραταθεί και την επόμενη ημέρα, εφόσον δεν επιτευχθεί το πρώτο 24ωρο συμβιβασμός για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 – 2027.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει εκ των προτέρων τις αντικειμενικές δυσκολίες της επικείμενης διαπραγμάτευσης, προσέρχεται, όμως στη βελγική πρωτεύουσα με το… υπερ-ατού της αξιοπιστίας και την αυτοπεποίθηση των αποτελεσμάτων της πολιτικής του τους τελευταίους 7 μήνες. Όπως έχει διαμηνυθεί στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, η Αθήνα διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο από το Ταμείο Συνοχής, ως κράτος – μέλος, που εξέρχεται μίας δημοσιονομικής κρίσης, που στέρησε κατά μέσο όρο το 25% του διαθέσιμου εισοδήματος, περισσότερους πόρους στο σκέλος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το αντίστοιχο του Πράσινου Ταμείου.
Ένα 24ωρο νωρίτερα, την Τετάρτη, πλειάδα υπουργών θα υποδεχθεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους των κρατικών funds, Mubadala και ADIA, με στόχο πλέον την εξειδίκευση ανά τομέα του ούτως ή άλλως ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι. Η εν λόγω επίσκεψη στην Αθήνα έρχεται περίπου δύο εβδομάδες μετά τη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου διαπιστώθηκε έντονη προδιάθεση από τις ηγεσίες των κρατών της Αραβικής Χερσονήσου για επενδύσεις στους τομείς του Τουρισμού, του real estate και του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Την Τρίτη συνεδριάζει το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π, προκειμένου αφενός να γίνει μία λεπτομερειακή επισκόπηση των πρόσφατων, θετικών εξελίξεων και αφετέρου να χαρτογραφηθούν οι προτεραιότητες του αμέσως προσεχούς διαστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, οι επόμενοι μήνες έως το φθινόπωρο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι, καθώς αναμένεται να αποτυπωθεί με σαφήνεια πως θα εξασφαλισθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί η βασική πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης περί περαιτέρω αποκλιμάκωσης της φορολογίας, παρέμβαση, που ωφελεί, σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Υπενθυμίζεται, δε, πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας έχουν θέσει υπόψιν των εταίρων μας μία ευρεία γκάμα τέτοιων εργαλείων, όπως η αλλαγή χρήσης των Smps και Αnfas, η καθιέρωση του smoothing mechanism και η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021.
Ούτως ή άλλως, οι βασικοί άξονες της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, όπως και οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις της κατακρήμνισης των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων και της αναθεώρησης επί τα βελτίω της εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2020 θα τεθούν επί τάπητος στις δίδυμες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 19 και στις 22 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος και της Πολιτικής Επιτροπής, αντιστοίχως.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων