Πολιτική|19.02.2020 18:11

Η διπλή κίνηση της Φώφης Γεννηματά για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Φώφη Γιωτάκη

Μια ευθύβολη πολιτική κίνηση επιχείρησε και πέτυχε, ως φαίνεται, η Φώφη Γεννηματά καταθέτοντας στον πρόεδρο της Βουλής αίτηση για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής στέλνοντας επιστολή στον κ. Τασούλα προφανώς γνώριζε εκ των προτέρων ότι σε κάθε περίπτωση θα καταφέρει να προκαλέσει τη συζήτηση εντός Βουλής για το μείζον θέμα που αφορά χιλιάδες φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις. Γιατί; Διότι, όπως επεσήμανε την Τετάρτη ο κ. Τασούλας στους εκπροσώπους των κομμάτων παραδίδοντάς τους αντίγραφα της αίτησης Γεννηματά: η Διακομματική Επιτροπή μπορεί να συσταθεί μόνο εφόσον συμφωνήσουν όλα τα κόμματα ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 137 του Κανονισμού της Βουλής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μετά την κίνηση της κυρίας Γεννηματά όλα τα κόμματα καλούνται επί της ουσίας να λάβουν καθαρή θέση και στάση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Μετά από αυτά, τα κόμματα έρχονται προ των ευθυνών τους. Για να αποδείξουν ότι πραγματικά εννοούν όσα λένε στο δημόσιο διάλογο, τους καλούμε να κάνουν δεκτή την πρόταση της κυρίας Γεννηματά και να συγκροτηθεί η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Έτσι ώστε να δοθεί λύση σε ένα μείζον κοινωνικό θέμα», τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, τη στιγμή που και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να ξεκινήσει διάλογο για το θέμα με το Κίνημα Αλλαγής.

Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως δίνει ιδιαίτερο βάρος στην παρούσα συγκυρία και στο σκανάρισμα του νέου «Οδικού Χάρτη» που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. «Η κυβέρνηση εμμένει ουσιαστικά στον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη «ότι ο Νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ένα νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», υπογραμμίζουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, κάνοντας λόγο για νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση!

«Το σχέδιο της ΝΔ όχι μόνο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, αλλά εξαντλείται σε μερεμέτια και μπαλώματα, κυρίως για να εφαρμοστούν οι υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας», συμπληρώνουν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με την πεποίθηση ότι το σχέδιο νόμο Βρούτση δεν αντιμετωπίζει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη κάνει ένα βήμα επιπλέον και καταθέτει μέσω του επιτελείου του αρμόδιου Τομέα συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση των αδικιών επισημαίνοντας ότι στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου είναι απολύτως αναγκαίο:

  • Να επανέλθει και να χορηγηθεί κανονική 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους
  • Να εφαρμοστούν οι συντελεστές αναπλήρωσης οι οποίοι προβλέπονται από το νόμο 3863/2010 , για την ανταποδοτική σύνταξη.
  • Να θεσμοθετηθεί το νέο ΕΚΑΣ για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους.
  • Να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αδικίες που έχουν δημιουργηθεί στους συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας, με επαναφορά των διατάξεων που ίσχυαν μέχρι 31/12/2014.
  • Να αντιμετωπιστούν ισότιμα με τους άλλους έλληνες πολίτες οι ομογενείς από την Αλβανία και τον Πόντο.
  • Να ενταχθούν  στο νέο καθεστώς , με την καταβολή της εθνικής σύνταξης και την εξάλειψη όλων των διακρίσεων, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
  • Να επεκταθεί η λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
  • Να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας από 1/1/2022 , μέσα από τη σύνδεση με τη μεταβολή του προσδόκιμου επιβίωσης.
  • Να καταργηθεί η διάταξη του νόμου 4387/2016 με την οποία μειώθηκαν κατά 18% επιπλέον τα εφάπαξ βοηθήματα . Έχουμε πλέον φθάσει στο σημείο το εφάπαξ να είναι μικρότερο από τις εισφορές που καταβάλλονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πλεόνασμα 500 εκ. ευρώ ετησίως σε βάρος των εργαζομένων.
  • Να καταργηθεί η εισφορά για περίθαλψη στις επικουρικές συντάξεις.
  • Να επανέλθει σε ισχύ η διάταξη του νόμου 3863/2010 για την καταβολή της αναλογικής σύνταξης , για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για σύνταξη με τις σημερινές προϋποθέσεις.
  • Να μην εφαρμοστούν περικοπές συντάξεων για εργαζόμενους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 και συνέχισαν την εργασία τους.
Φώφη ΓεννηματάΚώστας Τασούλαςπροστασία πρώτης κατοικίαςΚΙΝΑΛ