Πολιτική|07.12.2018 18:39

Συντάξεις: Ομόφωνα «Ναι» αλλά με πυρά ένθεν κακείθεν

Κατερίνα Τζαβάρα

Η επιλογή διαφορετικών παραδειγμάτων και η επιχειρηματολογία επί των αντίστοιχων θέσεων δίχασε και δημιούργησε κλίμα σύγκρουσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μη-περικοπή των συντάξεων που ωστόσο εγκρίθηκε ομόφωνα από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Όλα ξεκίνησαν από την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Μπράτη, ο οποίος παρουσίασε παράδειγμα με βάση το οποίο καταγραφόταν μείωση σύνταξης με το νέο σύστημα.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος παρουσίασε παράλληλα παραδείγματα καταβολής μεγαλύτερων συντάξεων με βάση το νέο σύστημα, σημείωσε ότι 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις και έστρεψε τα πυρά του στον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κατηγορώντας τον ότι στήνει παιχνίδι εντυπώσεων με ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Επιπλέον ο υφυπουργός άφησε αιχμές και για τη σιωπή που τηρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης απέναντι «στο προμελετημένο συνταξιοδοτικό σχέδιο της ΝΔ που θα φέρει τον όλεθρο στους συνταξιούχους και τις συντάξεις στα 600 ευρώ».

Ο κ. Πετρόπουλος δίνοντας χθες περαιτέρω διευκρινίσεις παρουσίασε κι άλλα παραδείγματα αλλά μία αναφορά του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή, Γιάννη Κουτσούκου με αποτέλεσμα να ξεσπάσει νέα σφοδρή σύγκρουση. Στις αντιδράσεις προστέθηκε και εκείνη του Βασίλη Κεγκέρογλου με ανταλλαγή εκατέρωθεν πολιτικών πυρών.

«Δεν υποστήριξε ποτέ η κυβέρνηση ότι όλοι θα δουν αυξήσεις. Λέω, όμως, ότι το νέο ασφαλιστικό δίνει την εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική συνάρτηση των εισφορών που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος αντιδρώντας σε διαμαρτυρίες από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

νομοσχέδιοσυντάξειςψήφιση