Πολιτική|03.03.2020 07:35

Η κυβέρνηση διεθνοποιεί την ασύμμετρη τουρκική προκλητικότητα

Σπύρος Μουρελάτος

Με προσεκτικές και συντονισμένες κινήσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να τεκμηριώσει ενώπιον εταίρων και συμμάχων μας, ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας, που αντιπροσωπεύει η καθοδηγούμενη από την Τουρκία οργανωμένη και μαζική πίεση στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας.

Στις συνεχείς συσκέψεις της χθεσινής ημέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές σε υπουργούς και συνεργάτες του για τα επόμενα βήματα της διεθνούς εκστρατείας της Αθήνας με πρώτο σταθμό την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Ζάγκρεμπ της προσεχούς Παρασκευής.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντοναλντ Τραμπ. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «ο κ. Μητσοτάκης τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα μας», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε την αποφασιστικότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει την ελληνική νομοθεσία προασπίζοντας τα σύνορα της. Είχε προηγηθεί η επισήμανση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζει το δικαίωμα της Αθήνας να επιβάλει τους νόμους της στα σύνορα της.

Η κλιμάκωση της στρατηγικής διεθνοποίησης της κατάστασης, που επικρατεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες αποδίδει καρπούς, καθώς Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Μανουέλ Μακρόν και ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνουν πως η Ε.Ε πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος στις προσπάθειες, που καταβάλλει να προασπίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Η πρώτη φάση της συγκεκριμένης στρατηγικής κορυφώνεται σήμερα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά και του εκτελώντα χρέη πρόεδρου της ΕΕ, πρωθυπουργού της Κροατίας, Αντρέα Πλενκοβιτς σε μία…επιτόπου αυτοψία της κατάστασης, που διαμορφώνεται στα μήκους 200 χιλιομέτρων ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο.

Βάσει του προγράμματος, ο πρωθυπουργός και οι ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να επιβιβαστούν σε ελικόπτερο, τύπου Σινούκ  της Αεροπορίας Στρατού προκειμένου να κάνουν μία εναέρια επιτήρηση στα σύνορα. Ακολούθως, θα προσγειωθούν στην Ορεστιάδα, θα επισκεφθούν το φυλάκιο 1, όπου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, θα τους κάνει ενημέρωση. Η επίσκεψη, που έχει προφανή στόχο να ενισχύσει το πολιτικό και νομικό οπλοστάσιο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και να εξηγήσει στους εταίρους μας γατί το προχθεσινό ΚΥΣΕΑ προέβη στη λήψη των συγκεκριμένων εκτάκτων μέτρων, θα ολοκληρωθεί με δείπνο, που παραθέτει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Μητσοτάκης στην Αλεξανδρούπολη.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αύριο θα ενημερώσει τους αρμοδίους τομεάρχες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πραγματοποιεί από χθες μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του της ΕΕ, προκειμένου να τους ενημερώσει για την επείγουσα κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται στα ανατολικά σύνορα της χώρας και συνεπώς να τεκμηριώσει στο έπακρο γιατί η Αθήνα ζητά την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78, παραγράφου 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λήψη προσωρινών μέτρων υπέρ της χώρας μας, είτε αυτά αφορούν σε οικονομική βοήθεια, επιπλέον προσωπικό και μέσα, είτε διπλωματική συνδρομή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας ενημερώνει σήμερα τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

μετανάστεςκυβέρνησηΈβροςπρόσφυγες