Πολιτική|03.03.2020 20:31

Βίντεο με τους εκβιασμούς Ερντογάν έδειξε στην Ε.Ε. ο Μητσοτάκης

Newsroom

O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εναέριας και επιτόπιας αυτοψίας των ελληνοτουρκικών συνόρων έδειξε στους ηγέτες της Ε.Ε. βίντεο στο οποίο φαίνεται επισήμως ο ρόλος της Άγκυρας σε ρόλο διακινητή μεταναστών και προσφύγων. Μάλιστα στο ίδιο βίντεο φαίνονται μετανάστες και πρόσφυγες να πετούν δακρυγόνα τουρκικής προέλευσης προς τους Έλληνες αστυνομικούς και στρατιώτες.

Την ίδια ώρα ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση για την παρουσία των θεσμικών οργάνων στην περιοχή του Έβρου, καθώς και για το περιεχόμενο των τοποθετήσεων στις κοινές δηλώσεις τους. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Open TV στον Έβρο, Σπύρο Μουρελάτο, όπως λένε στην κυβέρνηση είναι σαφές πως κανείς πλέον στην Ευρώπη δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει. Άπαντες είδαν και από την εναέρια και από την επιτόπια αυτοψία τι συμβαίνει στην ελληνική μεθόριο. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου ειδικότερα στέκονται και σε κάποιες τοποθετήσεις που αποτελούν και ηχηρά μηνύματα προ κάθε κατεύθυνση. Το πρώτο είναι αυτό της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν η οποία προφανώς απευθυνόμενη στον Ταγίπ Ερντογάν είπε πως όποιος δοκιμάσει την ενότητα της Ε.Ε μάλλον θα απογοητευτεί.

Επιπλέον για την Ελλάδα είναι σημαντική και η δήλωση του Κροάτη Αντρέα Πλένκοβιτς, ο οποίος ανέφερε πως με την παρούσα κυβέρνηση η Ελλάδα έχει αλλάξει πολιτική σε ότι αφορά τη φύλαξη των συνόρων. Την ίδια ώρα σημαντική για το Μέγαρο Μαξίμου είναι και η οικονομική επιπρόσθετη στήριξη που προανήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν αλλά και η ενίσχυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. 

Τέλος στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το μπαράζ των παρασκηνιακών επαφών του πρωθυπουργού τα προηγούμενα 24ωρα πιάνουν τόπο.Και αυτό γιατί μπήκαν στο κάδρο και τα τρία θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο). Τέλος στην ελληνική πλευρά σημειώνουν ότι η μπάλα πλέον βρίσκεται στα πόδια της Τουρκίας. Δηλαδή είτε η Άγκυρα θα αλλάξει πολιτική είτε σε δεύτερη φάση θα υπάρξουν κυρώσεις.

Στον αντίποδα ενοχλημένη είναι η Άγκυρα από την αυτοψία των Ευρωπαίων ηγετών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με την απεσταλμένη του Open TV στον Έβρο Μαρία Ζαχαράκη στην τουρκική πλευρά υπάρχει δυσαρέσκεια.

Μάλιστα ο Ομέρ Τσελικ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, το απόγευμα της Τρίτης έκανε μία οργισμένη ανάρτηση στο Twitter. «Οποιοσδήποτε που λέει ότι "στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Ελλάδα γιατί προστατεύει τα σύνορα της Ε.Ε. είναι και εκείνος υπεύθυνος για τους πυροβολισμούς των ελληνικών δυνάμεων, και για τους φόνους των προσφύγων. Τέτοια απάνθρωπη ιδιοτέλεια δεν έχουμε ξαναδει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΚυριάκος ΜητσοτάκηςπρόσφυγεςμετανάστεςΈβροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν