Πολιτική|10.03.2020 08:28

Τη μέθοδο της αυτοψίας χρησιμοποίησε ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τη Μέρκελ

Σπύρος Μουρελάτος

Πρώτο δείγμα θετικό. Με αυτόν τον τρόπο ανώτερες κυβερνητικές πηγές περιέγραφαν το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κατά μείζονα λόγο περιεστράφη γύρω από το νέο επεισόδιο της μεταναστευτικής κρίσης και δη την καθοδηγουμένη από την Τουρκία οργανωμένη και μαζική παραβίαση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να αξιοποιήσουν με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο τις επόμενες 20 ημέρες εν όψει του κρίσιμου οροσήμου της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στις 26 – 27 Μαρτίου, η οποία χαρακτηρίζεται πλέον ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη νέα σελίδα, που κυοφορείται στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Πάντως, είναι σαφές, όπως τονίζουν, κυβερνητικοί αξιωματούχοι πως η διαπραγματευτική θέση της Αθήνας, αλλά και η αξιοπιστία της βαίνει βελτιούμενη, κυρίως ελέω του διπλωματικού μαραθωνίου, που έχει εγκαινιάσει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης.

Οι χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ «Vision and Investment Opportunities» ότι είναι απαράδεκτη η επιδίωξη Ερντογάν να επιχειρεί να επιλύσει δικές της πολιτικές υποθέσεις χρησιμοποιώντας τους μετανάστες, αλλά και η σχεδόν ταυτόχρονη τοποθέτηση της επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λίγη ώρα προτού συναντηθεί με τον Ερντογάν, ότι η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, ως προϋποτιθέμενη συνθήκη έναρξης ενός σοβαρού ευρω – τουρκικού διαλόγου, συνιστούν σαφείς ενδείξεις ενός κοινού ευρωπαϊκού μετώπου. Κομβικός στις περιγραφόμενες διεργασίες αναδεικνύεται ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δείχνει να αφυπνίζει την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, σύμφωνα με πολιτικούς εμπειρογνώμονες. Και χθες από το Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή εξ Ανατολών επιμένοντας ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται από τις μεθοδεύσεις του Τούρκου προέδρου.

Τη μέθοδο της… αυτοψίας, όπως το είχε κάνει προ μίας εβδομάδος στον Έβρο με τις κεφαλές των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, Μισέλ, Φον Ντερλ Λάιεν και Σασόλι χρησιμοποίησε και χθες στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε στη Γερμανίδα Καγκελάριο βίντεο, όπου τουρκικό στρατιωτικό όχημα, χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους αποπειράται να καταστρέψει τον φράκτη στον Έβρο. Ο κ. Μητσοτάκης, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την ηγεσία της ΕΕ, αλλά και αρχηγούς κρατών της Ένωσης και δεν αποκλείεται να αναλάβει και επιπρόσθετες πρωτοβουλίες, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο, καθώς κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη του μήνα, εξήγησε στην κυρία Μέρκελ πως η Αθήνα εννοεί κατ’ αρχάς την επαναλειτουργία της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, αλλά και την κατεύθυνση της αναμόρφωσής της. Αφού επέμεινε πως το Βερολίνο οφείλει να ασκήσει την πολιτική του επιρροή, ώστε να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο να αλλάξει ρότα και να εξομαλύνει την κατάσταση στον Έβρο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να δεχθεί στο έδαφός της με συνοπτικές διαδικασίες όλους όσοι εισήλθαν παρανόμως στη χώρα από την 1η Μαρτίου.

Επιπλέον, η Αθήνα ζητά πλέον να μπορούν να γίνονται επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία και από την ενδοχώρα, πράγμα, που έως σήμερα είχε καθιερωθεί να μην επιτρέπεται. Καθοριστικής σημασίας είναι για τη χώρα μας είναι και η νέα αποστολή, που πρέπει να έχει η FRONTEX, η οποία θα πρέπει να επιχειρεί πλέον και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, όπερ μεθερμηνευόμενο θα μπορεί να αναστέλλει τη δράση των κυκλωμάτων διακινητών  στα τουρκικά παράλια.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να θεσμοθετηθούν όροι ή ρήτρες βάσει των οποίων της εκταμίευσης πόρων προς την Τουρκία θα πρέπει να προηγείται της διασφάλισης πως η Άγκυρα εφαρμόζει τη συμφωνία. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης συναντάται στη Βιέννη με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έχει ήδη προθυμοποιηθεί να συνδράμει οικονομικά τη χώρα μας, που, όπως αναγνωρίζει με τη σειρά του ότι η ελληνική κυβέρνηση προασπίζει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Άνγκελα ΜέρκελΈβροςΚυριάκος Μητσοτάκης