Πολιτική|11.03.2020 07:24

Κοροναϊός: Νέα μέτρα και παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα από την κυβέρνηση

Σπύρος Μουρελάτος

Συναγερμός έχει σημάνει σε πανευρωπαικό και εθνικό επίπεδο καθώς το…lock down στην Ιταλία, στο φόντο της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού στην γειτονική χώρα...τρομάζει Βρυξέλλες και Αθήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η διεξαγωγή της έκτακτης τηλεδιάσκεψης…κορυφής ανάμεσα στους 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρώτη που διεξηχθή εκ του μακρώθεν επέσπευσε και την ενεργοποίηση του δεύτερου κύματος των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης της ιογενούς πνευμονίας, το οποίο αναμένεται να περιγράψει σε δηλώσεις του εντός της ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενδεικτική του κατ επείγοντος της κατάστασης είναι η χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Υγείας, να προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς έως τα Πανεπιστήμια ως ένα από τα βασικά μέτρα πρόληψης.

Κατ ουσίαν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντήλλαξαν απόψεις επάνω σε δύο άξονες παρεμβάσεων, στην όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντοχή του Ευρωπαϊκού, αλλά και των εθνικών συστημάτων υγείας, αλλά και στην απορρόφηση των οικονομικών επιπτώσεων της εξάπλωσης του κοροναϊού, που απειλεί την Γηραιά Ήπειρο με σοβαρή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, ου μην και με επάνοδο στις μαύρες ημέρες της ύφεσης.

Όπως προϊδεάζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι παρεμβάσεις, που θα περιγράψει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός θα είναι σε τρία επίπεδα: σε εθνικό, σε γεωγραφικό και σε κλαδικό με κύριο στόχο να περιορίσει ει δυνατόν την μετάδοση του ιού, στεγανοποιώντας τις περιοχές, όπου έχει εντοπιστεί η πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τα ίδια πρόσωπα επιμένουν πως η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την θωράκιση της Οικονομίας, της οικογένειας και της εργασίας με τον πρωθυπουργό να μιλά για μία δύσκολη κατάσταση και να επισημαίνει τη σημασία της συλλογικής, αλλά και της κρατικής ευθύνης κατά την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των παράλληλων συσκέψεων, που γίνονται τα τελευταία 24ωρα σε Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών έχουν πέσει μεταξύ άλλων στο τραπέζι ιδέες, όπως η χορήγηση υποχρεωτικής άδειας στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εξετάζονται, όπου αυτό είναι εφικτό, η καθιέρωση ευέλικτου ωραρίου ή η τηλεργασία. Επίσης, υπό μελέτη είναι η αποζημίωση με βάση το επίδομα ανεργίας, ενώ δρομολογείται η άμεση πρόσληψη 1000 νοσηλευτών αλλά και η υποχρεωτική διάθεση στο δημόσιο ιδιωτικών ΜΕΘ, μέτρα που περιγράφονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί εδώ και ημέρες όλες οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Τα παραπάνω τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του Χρήστου Σταικούρα, του Γιάννη Βρούτση, του Τάκη Θεοδωρικάκου, του Θόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου. Όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας της σύσκεψης «το σύνολο του παραγωγικού ιστού – Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – θα χρειαστεί να συμβάλλουν στην πρoσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών και πρωτοφανών επιπτώσεων του κοροναϊού. Απαιτείται από όλους μας ενότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν πως το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζομένους και θέσεις εργασίας μέσω επιπρόσθετων μέτρων, των ήδη εφαρμοζόμενων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Επιπλέον, σχεδιάζεται να διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, που έχουν παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Εξάλλου, κατά την τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ένωσης, διατυπώθηκε κατά πληροφορίες εντονότατος προβληματισμός τόσο για την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού, όσο και για τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, που ήδη διαφαίνονται στον ορίζοντα. Κατά την παρέμβαση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε με τον πλέον επίσημο στόχο την εξεύρεση έξτρα δημοσιονομικού χώρου, ήτοι την εξαίρεση των δαπανών, που κατευθύνονται στην αντιμετώπιση της ιογενούς πνευμονίας από τον υπολογισμό του πλεονάσματος, όπως προβλέπονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να προστατευθούν όσοι πλήττονται, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας σε μέσα και προσωπικό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη λήψη οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Επεσήμανε, μάλιστα, την ανάγκη ανάληψης ευρωπαικής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας, όπως μάσκες, και αντιμετώπισης  και κατόπιν την κατανομή τους ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κράτους – μέλους. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, εξάλλου, να δώσει συγκεκριμένες εντολές και στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με τους οποίους συναντάται το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.   

μέτρα κορονοϊόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚορονοϊός