Πολιτική | 10.12.2018 15:24

Ψηφίζουµε «εναντίον» και όχι «υπέρ»

Newsroom

Στο επίπεδο της ειδησεογραφίας, η πρόθεση ψήφου καταγράφηκε στο 4,7% υπέρ της Νέας Δηµοκρατίας. Επιβεβαιώθηκε, δηλαδή, η τάση που κυριαρχεί από το τέλος του 2017 περί κλεισίµατος της «ψαλίδας». Μια τάση που θέλει τη διαφορά των δύο κοµµάτων λίγο πιο κάτω από το 5%, µε τη Νέα ∆ηµοκρατία να διατηρεί τα διπλάσια ποσοστά συσπείρωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους αναποφάσιστους να ξεπερνούν το 20%.

Το σηµαντικότερο εύρηµα, πάντως, αφορά το εντονότατο στοιχείο της πόλωσης. Οι ψηφοφόροι των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων θα ψηφίσουν µε βασικό κριτήριο το πόσο εχθρεύονται τον «αντίπαλο». Εξι στους 10 ψηφοφόρους της Νέας ∆ηµοκρατίας θα την ψηφίσουν «για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση» και 5,5 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θα ανανεώσουν την εµπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση «για να µην έρθει ξανά στην εξουσία η Δεξιά».

Πώς επιλέγουµε κόµµα κατέγραψε η έρευνα της Κάπα Research που δηµοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής»

Οι αναποφάσιστοι, πάλι, είναι αρνητικοί στο να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ κατά 50% επειδή δεν τήρησε τις δεσµεύσεις του και Νέα Δηµοκρατία επειδή «αποτελεί µέρος του παλιού πολιτικού συστήµατος». Σχετικά µε το γεγονός που απασχολεί τη διεθνή επικαιρότητα, στην έρευνα προκύπτει πως το 72% των πολιτών συντάσσεται µε τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία που δοκιµάζουν την κυβέρνηση του Εµανουέλ Μακρόν.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σηµαντικό είναι το ότι τα βασικά προβλήµατα που προκάλεσε η οικονοµική κρίση παραµένουν τα σηµαντικότερα για τους πολίτες. Κορυφαία τα ζητήµατα της ανεργίας αλλά και της οικονοµικής ανάπτυξης. Μάλιστα, θα αποτελέσει τα κυρίαρχα κριτήρια και για την ψήφο που θα δώσουν στις επερχόµενες δηµοτικές εκλογές. Πάντως, οι πολίτες βλέπουν µε ελαφρώς µεγαλύτερη αισιοδοξία το 2019.

Κάπα ResearchδημοσκόπησηΝέα Δημοκρατία