Πολιτική|16.03.2020 22:29

Τι είπε ο Μητσοτάκης στη Γεννηματά για τα περιοριστικά μέτρα - Οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γιωτάκη

Για την ασπίδα προστασίας που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία για να αντιμετωπίσει θωρακισμένη την "επίθεση" της νόσου του κορονοϊού συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής για το κυβερνητικό σχέδιο και την εφαρμογή του και σύμφωνα με πληροφορίες επιχείρησε να απαντήσει στην βροχή ερωτήσεων της κυρίας Γεννηματά για το πώς θα προστατευτεί η δημόσια υγεία με την κοινωνία και την οικονομία να μένουν όρθιες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι συγκρατημένα αισιόδοξος- αν και δηλώνει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά- όσον αφορά την έκταση της “επίθεσης” της νόσου στην χώρα μας. Εκτιμά ότι η Πολιτεία έκανε εγκαίρως όλα τα αναγκαία βήματα για την προστασία από την επιδημία, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Μάλιστα οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα περαιτέρω και ιδιαίτερα περιοριστικών μέτρων, όπως η απαγόρευση των μετακινήσεων. Συμπληρώνει όμως στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης και δρα με γνώμονα την προληπτική πυξίδα.

Και οι δύο - Μητσοτάκης και Γεννηματά στο “τετ-α-τετ”- τόνισαν την σημασία διάδοσης και εμπέδωσης του μηνύματος προς όλους τους πολίτες “Μένουμε Σπίτι”, ενώ η κυρία Γεννηματά διαπιστώνοντας με νόημα ότι “τίποτα δεν είναι όπως χθες στην Ευρώπη και στον κόσμο”, υπογράμμισε ότι προτεραιότητα του ΚΙΝΑΛ είναι οι ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό ότι:

1) Στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που προτείνουν τα αρμόδια όργανα με τους ειδικούς  επιστήμονες. Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα και για όλες τις δραστηριότητες που επηρεάζουν τη διασπορά, χωρίς εξαιρέσεις διότι αλλιώς αυτοαναιρούνται και ακυρώνονται. Για την Εκκλησία πρέπει να παρθούν από την Πολιτεία αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μη μετατρέπονται οι ναοί σε κέντρα διάδοσης της επιδημίας. Αυτό πρέπει να ισχύσει για όλα τα δόγματα ανεξαιρέτως.

2) Το βάρος το σηκώνει το δημόσιο Σύστημα Υγείας, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα διοικητικά και οικονομικά. Ειδικότερα επιβάλλεται:

  • Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με την άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί.
  • Να ληφθεί μέριμνα για πρόσθετα κρεβάτια.  Λειτουργία 1 Νοσοκομείου ανά Περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό.
  • Να πολλαπλασιασθούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό.
  • Να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα (και με επίταξη αν χρειασθεί) με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
  • Να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία των εργαζομένων στην υγεία.
  • Να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά για γάντια, μάσκες, αντισηπτικά.
  • Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα νησιά του Β. Αιγαίου που είναι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

3) Η Ελληνική Οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες της κρίσης.

Χρειάζονται μέτρα έξω από την πεπατημένη, με την αναστολή προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Και μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ήδη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα (αναιμική ανάπτυξη, υστέρηση εσόδων έναντι του στόχου). Έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες πχ από την Γερμανία. Είμαστε όπως κατ΄ αναλογία με τα κρούσματα του κορωνοϊού σαν υπερήλικας, σε σχέση με το παιδί.

Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει:

  • Να απαιτήσει από την Ε.Ε. εκταμίευση πολύ μεγαλύτερων ποσών από τα 37 δις (που ακούγεται) και την εξαίρεση από δημοσιονομικούς περιορισμούς-και από κρατικές ενισχύσεις- των ποσών που θα δοθούν για Υγεία, επιχειρήσεις/ εργαζόμενους.
  • Να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για τα επόμενα έτη.

Και εν συνεχεία

  • Να γίνει ριζική αλλαγή του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν το ΕΣΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα.
  • Να ανασταλούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.
  • Να προετοιμαστούν ειδικά μέτρα στήριξης του Τουρισμού.
  • Να στηρίξουν οι Τράπεζες την ρευστότητα. Δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια. Να μην «κοκκινίζουν» δάνεια που λόγω της κρίσης παρουσιάζουν προβλήματα.

Δείτε και το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ

ΚορονοϊόςΦώφη Γεννηματά