Γεννηματά: Δώστε τώρα επίδομα σε νοσηλευτές και γιατρούς του ΕΣΥ
Φώφη ΓιωτάκηΤην υπαγωγή εργαζομένων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών σε νοσηλευτές και γιατρούς για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού προτείνει η Φώφη Γεννηματά.
Με ομιλία της αυτήν την ώρα στη Βουλή η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής παρουσιάζει δέσμη προτεινόμενων ρυθμίσεων καλώντας την κυβέρνηση να τις προωθήσει σε άμεσο χρόνο δίνοντας ταυτόχρονα βάρος στις προληπτικές πολιτικές. Για την κυρία Γεννηματά προμετωπίδα της προσπάθειας είναι το ΕΣΥ, το οποίο και πρέπει να στηριχθεί και με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Γι αυτό και το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει στη Βουλή την σχετική τροπολογία, την οποία υπογράφουν η αρχηγός και οι βουλευτές του κόμματος.
Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, η προστασία των υγειονομικών υπαλλήλων και η ιχνηλάτηση του ιού αποτελούν προτεραιότητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την αντιμετώπιση της νόσου. «Έλλειψη μέτρων προστασίας και τα αρχικά λάθη, έφεραν τον ιό εντός των Νοσοκομείων. Το τίμημα είναι βαρύ. Ένας εργαζόμενος σε Νοσοκομείο έχασε τη ζωή του και 35 υγειονομικοί είναι ήδη ανάμεσα στα 387 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 300 έχουν μπει σε απομόνωση.
Η διακοπή των ελέγχων και στο υγειονομικό προσωπικό, σε αντίθεση με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ είναι ολέθριο λάθος», τονίζουν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζοντας ότι: «Τα στελέχη του ΕΣΥ, με συμπτώματα πρέπει να κάνουν τεστ αμέσως ανεξάρτητα από την καραντίνα. Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την άμεση τροφοδοσία με αντιδραστήρια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλασματικής εικόνας που οδηγεί σε εφησυχασμό. Ζητάμε από την πρώτη στιγμή αποφασιστικά μέτρα. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι αυτό που μετράει είναι η πιστή εφαρμογή τους. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους».
Ταυτόχρονα, η κυρία Γεννηματά με την παρέμβασή της στη Βουλή προτίθεται να αναδείξει την κατάσταση στα δύο χωριά της Δυτικής Μακεδονίας με προτάσεις για να μην μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή σε... Λομβαρδία. “Φτάνουν από παντού φωνές αγωνίας για την κατάσταση των μονάδων Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρά νησιά της χώρας. Έχει σχέδιο η κυβέρνηση ή θα αφήσει τις μικρές κοινωνίες μόνες τους απέναντι στον ιό;”.
Όσον αφορά στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας με τον κ. Ερντογάν - που είχε ως βασικό θέμα το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό η βασική ένσταση του Κινήματος Αλλαγή παραπέμπει στο ότι πραγματοποιήθηκε με την Ελλάδα απούσα. “Η απουσία της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη. Τα ανατολίτικα παζάρια υπονομεύουν την ευρωπαϊκή συνοχή και τη θέση της χώρας σε διαπραγματεύσεις που την αφορούν άμεσα. Κανείς δε μπορεί να αποφασίζει για το προσφυγικό ερήμην της χώρας μας, που φυλά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικές και όχι νέες διευθετήσεις ή καλλωπισμό της Κοινής Δήλωσης του 2016. Κάθε “πακέτο” προς την Τουρκία πρέπει να είναι αναπόσπαστο τμήμα μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό δίνοντας τέλος στους εκβιασμούς και τις απειλές του Ερντογάν”.
Ένα ακόμη ζήτημα που θέτει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής συνδέεται με την κατηγορία ότι η κυβέρνηση περιόρισε σε μια μέρα μόνο ανά εβδομάδα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ουσιαστικά καταργώντας τον. “Ο περιορισμός του μόνου μέσου κοινωνικού ελέγχου προφανώς δεν έγινε λόγω κορονοϊού αλλά με πρόφαση αυτόν, αφού με την απόφαση αυτή προκαλείται σε μια ημέρα (κάθε Πέμπτη) πολυπρόσωπη παρουσία στον ίδιο χώρο. Όλα αυτά έγιναν παρά την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να αφορά μόνο θέματα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών”, υποστηρίζει η κυρία Γεννηματά.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ