Απαγόρευση κυκλοφορίας: Γιατί περάσαμε σε ήπια μέτρα - Τι άλλο υπάρχει στα σκαριά
Σπύρος ΜουρελάτοςΜε κύριο στόχο να κερδίσει τον κρίσιμο για την επάρκεια και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας χρόνο, αλλά και να αποφύγει αστοχίες άλλων χωρών, που γνωρίζουν πλέον μία πολύ σοβαρή έξαρση του κορονοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενεργοποίησε στο χθεσινό τέταρτο κατά σειρά τηλεοπτικό του μήνυμα τις τελευταίες 12 ημέρες το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, για το οποίο είχε προειδοποιήσει ξεκάθαρα στην δήλωση του το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης.
Μολονότι η κυβέρνηση έλαβε σε χρόνο προγενέστερο άλλων ευρωπαϊκών και μη περιπτώσεων περιοριστικά μέτρα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας – όπως περιγράφεται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση – κατέστη επιβεβλημένη εξ αιτίας εν μέρει και της απροθυμίας να συμμορφωθεί μία μικρή μειοψηφία, η οποία, πάντως, θα μπορούσε να καταστεί δυνητικά μία υγειονομική βόμβα βοηθώντας στην επιτάχυνση της μετάδοσης του ιού σε τέτοιο ρυθμό, που θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στο ΕΣΥ.
Εκτιμάται πως η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, υπό την απειλή, μάλιστα, του προστίμου, ύψους 150 ευρώ θα βελτιώσει αισθητά την εικόνα της αμεριμνησίας, που επικρατούσε σε συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως τα νότια προάστια, θα συμβάλλει καθοριστικά στην τιτάνια επιχείρηση επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού, αποφεύγοντας την καμπύλη, χωρών, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδέα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας ή μία ήπια εκδοχή του lockdown, όπως αυτή, που τελικώς προκρίθηκε, μπορεί να απασχολούσε εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα τις κατ ιδίαν συζητήσεις των ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, ετέθη, πάντως, επί τάπητος στην πρωινή σύσκεψη της προηγούμενης Τετάρτης.
«Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μία τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: η ζωή και η υγεία των Ελλήνων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που ενημέρωσε σχετικώς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να εξετάζουν σύμφωνα με αρμόδιες πηγές και το μέτρο της διακοπής των αεροπορικών πτήσεων από προς και προς την χώρα, καθώς ακόμη και ο μειωμένος αριθμός των εισερχομένων στην χώρα θέτει σοβαρές προκλήσεις ως προς τον ενδελεχή έλεγχο στον οποίο πρέπει να υποβληθούν.
Επιπλέον, χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, που καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να λάβουν περιοριστικά μέτρα, απειλούν να αχρηστεύσουν το θετικό κεκτημένο, χωρών, όπως η Ελλάδα που κινήθηκε βάσει του δόγματος της προληπτικής δράσης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί και το εν λόγω μέτρο εντός των επομένων 24ώρων και μόλις ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες πτήσεις για την επιστροφή Ελλήνων, που διαβιούν στο εξωτερικό.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μάχεται να εξασφαλίσει – παρά τον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό – συμφωνίες για την προμήθεια του αναγκαίου ιατροφαρμακευτικού υλικού και εξοπλισμού, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των επομένων ημερών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες συμφωνίες, όπως αυτή με την Κινεζική κυβέρνηση, που ολοκληρώθηκε με την αποστολή του πολύτιμου υλικού το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Εξάλλου, ο περαιτέρω συντονισμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στενή επίβλεψη της πορείας εξάπλωσης του ιού, αλλά και οι παρεμβάσεις, που θα χρειαστούν σε δημοσιονομικό επίπεδο μετά τις γενναίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, Πέμπτη και Παρασκευή, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών